Jag gillar egentligen inte saffransbröd, men jag måste ju baka pga familjen. Mitt standardrecept är långjäst och ärvt av mormor.
Rör ut 2 gram saffran med 1 msk konjak (eller vatten...).
Mal 30 sötmandlar och 4 bittermandlar.
Smält 300 g smör i en kastrull. Slå på 1 liter mjölk. Ställ av från plattan. Kolla så det inte är mer än fingervarmt, men det får gärna vara kallt.
Rör ut 25 gram jäst med 3 matskedar av mjölken.
Häll mjölk-smöret och jästen i en stor bunke och rör om. Tillsätt 4 dl socker, konjak-saffranen, mandlarna och 2 liter vetemjöl.
Arbeta degen så den blir blank och smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl så det blir rätt konsistens.
Häll 2 dl vetemjöl över degen, täck med en jäsduk (kökshanduk går utmärkt) och låt jäsa till dubbel storlek (detta tar vanligtvis ett par-tre timmar)
Knåda in det överströdda mjölet och dela degen i 8 delar. Baka ut varje del till 8-12 lussebullar, eller 2 åttondelar tillsammans till ett större bröd. Låt jäsa igen på bakplåt.
Pensla bröden med uppvispat ägg (med lite vatten eller mjölk i ägget är det lättare) och dekorera med russin eller suckat om så önskas.
Grädda små bullar i 225 grader i ca 8 minter, eller större bröd i 200 grader i ca 20 minuter.