Hjälp med gluten
Det finns en del att läsa på livsmedelsverkets hemsida om introduktion av gluten. De rekommenderar att man introducerar gluten medan man fortfarande ammar, men skriver själva att det inte längre finns vetenskapliga belägg för det och att amningen inte ger mindre risk för celiaki. Såhär skriver de på sin hemsida om hur mycket gluten man kan börja ge när man ska introducera: ? Tyvärr är det svårt att ge konkreta besked till föräldrar om hur mycket och hur fort mängden gluten kan ökas, forskningen har ännu inte kunna avgöra det. Det vi menar med små mängder i våra nuvarande råd är en liten munsbit vitt bröd eller smörgåsrån eller en liten sked gröt eller välling några gånger i veckan till att börja med, och sedan öka mängden långsamt, säger Ylva Sjögren Bolin.
Anledningen till att man inte helt ska utesluta gluten på egen hand är att man om man ska påvisa celiaki måste ta ett blodprov. Har barnet inte ätit gluten så kommer det även om det är glutenintolerant inte ha antikroppar mot gluten. Men ni är ju inte i den situationen nu ändå att blodprov ska tas så då har det egentligen ingen betydelse.
Jag tror inte att du behöver vara mer rädd för att introducera gluten än ägg osv. Ta lite i taget och se vad som händer. Men! Om ni märker att sonen mår sämre efter glutenintroduktion så är det superviktigt att ni INTE slutar med gluten direkt, utan att ni då ringer vården och kräver ett blodprov. Bara då kommer ni veta om han har celiaki eller inte. Lycka till och hoppas att det går bättre denna gång