• humledumlee

    duger detta??

    jag undrar om detta duger som en krönika om dålig sjukvård. Skriv gärna vad ni tycker och ge mig feedback på vad jag kan ändra. Här är texten:


    Krönika


    Det stora sjukhuset är proppfullt utav sjuka patienter. Jag sitter i väntrummet och ser läkarna springa runt i sina vita läkarrockar. Nya patienter kommer in med något problem varje minut och därefter lämnar en annan med piller i handen. Detta är en normal dag på ett sjukhus. Något som heller inte hör till ovanligheterna är att man får sitta i väntrummet flera tiotals timmar.


    På ett normalt svenskt sjukhus finns det inte tillräckligt med personal att hjälpa alla patienter och heller inte plats. Ska man göra röntgen eller liknande så kan man få vänta i flera månader innan man kan få hjälp om man har allvarligare sjukdomar tex cancer. Går du till hälsocentralen kan du stå och köa i en timme för att läkarna ska säga att om det blir värre så boka en ny tid sen får du betala 300 kr, därefter får du boka en ny tid vilket kan ta ännu en månad innan du får komma in igen. Det är inte rätt. På vissa sjukhus finns det inte ens specialiserade läkare utan bara vanliga läkare som gör jobbet


    Har själv en nära till mig som fick reda på att hon hade fått cancer för ca 2 månader sedan och hon har fortfarande inte fått den hjälpen som hon behöver för att kunna bli frisk. Desto längre man väntar desto allvarligare blir det och i vissa fall kan patienter dö för att dem inte hinner få den hjälpen dem behöver i tid.


    Jag vet om att man har sjukt mycket att göra när man jobbar som läkare men man kanske inte behöver ta kafferaster i en timme varannan timme och fokusera på att faktiskt göra sitt jobb. Jag förstår också att dem gör sitt jobb så bra dem kan men det känns ändå som att dem prioriterar fel saker, en cancersjuk patient kanske är lite viktigare än någon som skärt sig i fingret. Visst det gör ont men du dör inte utav det.


    Det är helt sjukt att det ska vara såhär, vi ska inte behöva vänta på att bli friska. Det behövs mer personal och fler sjukhus. Jag ska nu inte behöva sitta här i väntrummet i fyra timmar till. 

  • Svar på tråden duger detta??
  • Drottningen1970

    Nej jag tycker inte det duger. Först och främst så är det inget flöde i texten. Det känns stötigt och på högstadienivå, när det gäller stilen.

    Att slarva bort ett så viktigt ämne som fungerande sjukvård, med barnsliga slutsatser att läkarna fikar en timme gör hela texten ointressant.

  • nnnnnnnn

    En del småfel som att du skriver "Desto längre man väntar desto allvarligare blir det" när man bör använda: Ju - desto. Du ska alltså skriva: "Ju längre man väntar desto allvarligare blir det"

    Även här låter det fel, du bör nog använda de:
    hinner få den hjälpen dem behöver i tid.

    Stämmer detta?
    "väntrummet flera tiotals timmar. "
    Dvs att det är vanligt att man väntar FLERA tiotals timmar? tex 10 h, 20 h, 30 h.
    Känns lite överdrivet, kanske bättre att stryka tiotals så det står "flera timmar"

    "Jag vet om att man har sjukt mycket att göra när man jobbar som läkare men man kanske inte behöver ta kafferaster i en timme varannan timme och fokusera på att faktiskt göra sitt jobb."
    Här säger du emot dig själv, först säger du att en läkare har mkt att göra, sen att de bara fikar hela dagarna. Låter inte särskilt sakligt, utan bara missunnsamt eller felaktigt.

    "ändå som att dem prioriterar fel saker, en cancersjuk patient kanske är lite viktigare än någon som skärt sig i fingret."
    Nog bör du väl använda de samt skurit?
    Och vet du om vilka prioriteringar som görs? Prioriterar de verkligen cancerpatienter lika lågt/högt som någon som skurit sig i fingret? Låter inte troligt.

    Orkar inte kolla mer, det är väldigt många språkliga fel. Men det är ju bättre att skriva och säga vad man tycker, än att inte säga sin mening för att man är osäker på språket.

  • Lolakola

    Detta är ingen krönika, det är en mindre välskriven insändare.

  • Jemp

    Rätta formuleringar och stavfel. Ta bort stycket om kafferaster och prioriteringar. Det gör att man 1) slår dövörat till 2) konstaterar att du missuppfattat/inte vill förstå (tror du på allvar att det är samma läkare?) och 3) talar ju emot att det behövs fler sjukhus och fler läkare- bara att se till att de vi har jobbar istället för att fika.

Svar på tråden duger detta??