inga ägg hemma
Är det någon som har nåt bra recept på något man kan baka utan ägg?? Jag är fruktansvärt sugen på något gott men jag har varken ägg eller jäst hemma, så om någon vänlig själ vill dela med sig så blir jag överlycklig!
Är det någon som har nåt bra recept på något man kan baka utan ägg?? Jag är fruktansvärt sugen på något gott men jag har varken ägg eller jäst hemma, så om någon vänlig själ vill dela med sig så blir jag överlycklig!
Sockerkaka utan ägg och mjölk
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl vatten
50 g mjölkfritt margarin
blanda i lite kakaopulver så blir det ju som chokladkaka
cinderlla: Du är en ängel!!
*rusar ut å börjar baka*
Tar gärna emot fler tips, är riktigt gott sugen iadg!
japp sitter här med glorian på sne *S*
oj...hur många grader på ugnen och hur länge?
Smält margarinet och tillsätt vattnet. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dessa i vätskan. Grädda i smord och bröad form ca 30 minuter i 175 grader.
kan ju vara bra att veta allt ja
Tackar! Åh här ska svullas!!
Åh nu blev jag sugen! Ska kanske fixa till lite muffins av receptet och inviga min nya muffinsform!
BETTANS KANELKAKA (receptet till av Mait)
3 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, ½ tsk bakpulver
125 gr smör, 2 dl Vispgrädde, 1½-2 tsk kanel
Gör så här: 1. Värm ugnen till 200 gr
2. Blanda mjöl, socker o bakpulver
3. Smält smöret och tillsätt det. Rör till smulor.
4. Häll smulorna i en form m löstagbar kant. Tryck ut och forma en låg kant.
5. Häll grädde i formen. Strö över kanelen.
6. Grädda på första falsen 200 gr 15 min, sänk till 150 gr
och grädda ytterligare 15 min. Grädden ska ha bubblat upp ordentligt.
Låt svalna, ät ljum....
"MUMS!!!"
MJUK KAKA, utan ägg (recept av Kristina)
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
125 g margarin eller smör
2 dl mjölk
2 msk pärlsocker
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Finfördela matfettet med fingrarna ned i bunken, häll på mjölken och blanda väl. Bred ut smeten i en bröad form(1½ liter), strö på pärlsocker och grädda i 175 grader ca 45 min på nedersta falsen.
CHOKLADFORMAR utan ägg (recept av Kristina)
2 dl havregryn
2 dl kokosflingor
1,5 msk kakao1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
125 g margarin el smör
Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt havregryn, kokosflingor, kakao, vaniljsocker och socker. Blanda väl. Fyll små pappersformar med den gryniga smeten.
Sätt dem på en plåt och grädda i 200 grader ca 10 min.
VIT KAKA (av Kladdkaketyp), utan ägg (recept jag fått av av Kristina)
100 g vitchoklad
100 g smör el margarin
2 dl socker
150g lättkesella
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
saft och skal av en halv citron
Instruktioner:
Smält chokladen i vattenbad. Smält smöret
Rör socker och kesella ca 5 min.
Blanda i choklad och smör i kesella blandningen, rör om. Häll i citronsaft och skal, blanda. Blanda de torra ingredienserna, häll i lite i taget i smeten.
Smöra en form med löstagbar kant och ströa den.
Grädda i 200 grader ca 25 min
Havregrynspaj
150 gram smör
2 dl socker
1 tsk kanel
2 msk sirap
5 dl havregryn
Lägg bären i en ugnsfast form (du behöver inte smöra och bröa den).
Smält smöret & Rör ihop de övriga ingredienserna i en skål.
Blanda i det smälta smöret. Bred havreblandningen över bären.
In i ugnen - 225 grader i ca 30 minuter.
God med glass, vaniljsås eller vispad grädde till
Passar till både kaffet och som efterrätt
Fannys äppelpaj
10 äpplen skalas och skivas ner i en form.
Blanda 1 ½ dl vetemjöl, 1 ½ dl socker, 1 msk kanel.
Strö detta över äpplena. Skiva över 150 gr smör.
Grädda i 250 grader i 20 minuter. Servera med glass.
Chokladkaka utan ägg
16 Bitar
3 dl Vetemjöl
2 dl Socker
3/4 dl Kakaopulver
2 ts Bakpulver
1 1/4 dl Mjölk ; standard
2 tb Smör ; smält (eller olja)
Blanda ihop vetemjölet, sockret, kakaopulvret samt bakpulvret, i en bunke.
Rör samman de torra ingredienserna med mjölken (eller tunn grädde) och det smälta smöret (eller oljan).
Häll smeten i en smord, och mjölad 1 1/2 liters form. Grädda i 200° varm ugn i 30 minuter.
Ät den som den är, eller gör som Viran Johansson, Göteborg; Dela den avsvalnande kakan och lägg 1 1/2 dl aprikos- eller plommonmos mellan bottnarna. Samt smält 100 gram blockshoklad tillsamans med 1 msk smör och bred detta som glasyr över kakan.
Många tycker att vispad grädde smakar gott till.
Brownies MS
1 servings
1/3 c Olja
1 ts Vaniljsocker
1 tb Vit vinäger
1 c Vatten; kallt
1 ts Bakpulver
1 c Socker
2 tb Kakao
1/2 ts Salt
1 1/2 c Vetemjöl
1/2 c Valnötter; hackade
Blanda oljam vaniljsocker, vinäger och kallt vatten. Tillsätt bakpulvret och rör om väl. Rör ner socker, kakao och salt. Tillsätt till slut mjölet. Rör bara så mycket att ingredienserna har blandats väl. Häll smeten i en bakform. (Det står inte i receptet men jag antar att valnötterna ska strös över kakan innan den gräddas, min anm). Grädda i 175° i 30 minuter. När kakan har svalnat skärs den i rektangulära bitar.
Brysselkex
1 Sats
200 g Smör
3/4 dl Socker
1 dl Potatismjöl
3 1/2 dl Vetemjöl
1 ts Vaniljsocker Pärlsocker ev färgat med röd Hushållsfärg (44 st kakor)
Arbeta ihop alla ingredienserna till en smidig deg. Färga eventuellt pärlsockret med lite röd färg och några droppar vatten. Rulla ut degen till en rulle, 3-4 cm i diameter. Rulla mot slutet i pärlsocker och ställ den kallt att stelna. Skär rullen i cirka 1/2 cm tjocka skivor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 175° cirka 15 min
Chokladflödekaka (med "inbyggd" chokladsås)
1 Kaka
4 dl Mjöl
1/2 ts Salt
3 dl Socker
4 ts Bakpulver
5 tb Kakao
2 1/2 dl Mjölk
2 ts Vaniljsocker
4 tb Smält margarin
2 dl Grovhackade nötter
Ovanp
2 dl Socker
2 dl Farinsocker
4 tb Kakao
1/2 l Vatten; kokande
Blanda ovanstående (utom det som ska vara ovanpå) och häll i smord men ej bröad form.
Blanda socker, farinsocker och kakao och häll över smeten (JA, det _ska_ vara torrt).
Häll det kokande vatten över (ser knäppt ut, jag vet
Ställ in härligheten ca 55 minuter mitt i ugnen (175 grader)
PS! Allt ser konstigt ut, men ur den "vattniga röran" kommer det att resa sig en chokladkaka med "inbyggd" chokladsås. Serveras (rumstempererad) med vispad grädde direkt ur formen.
Mycket gott, men inte helt kalorifritt !
Chokladpuddingskaka
12 Portioner
3 1/2 dl Vetemjöl
1 3/4 dl Socker
3 tb Kakao
1 tb Bakpulver
1/4 ts Salt
1 3/4 dl Mjölk
3 tb Olja
1 1/2 ts Vaniljsocker
3 dl Socker
6 tb Kakao
5 1/3 dl Vatten; kokande
Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Blanda ner mjölk och olja, rör tills smeten är slät. Häll upp i smord form. Blanda socker och kakao. Rör ner det kokande vattnet, lite i taget. Häll blandningen jämnt över smeten i formen. Grädda i 30 minuter eller tills kakan är klar.
Fransk Äppelkaka
12 Bitar
2 1/2 dl Vetemjöl
100 g Smör eller margarin
1 tb Vatten
Fyllning
2 Stora äpplen
3 tb Strösocker
1 dl Aprikospure
Montera kniven. Mät upp vetemjölet i skålen. Lägg i fettet, skuret i kuber. Sätt till vattnet. Blanda hastigt ihop degen. Låt den vila i kylskåp ca. 1 tim. Kavla sedan ut degen tunt till en rund kaka ca 22 cm i diameter. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i fyra delar. Montera skivaren. Skiva äpplena och lägg dem på degen. Strö över sockret. Grädda i 225 grader i ca 30 min. Bred aprikospure över den ännu varma kakan. Servera med vispad grädde som efterrätt eller till kaffet.
En kaka räcker till ca 12 bitar.
Fruktsnibbar
1 Sats
50 st
200 g Smör
3/4 dl Socker
1/2 dl Potatismjöl
4 dl Vetemjöl
1 dl Suckat och apelsinskal, Blandat
1/2 dl Sötmandel, finhackad
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg och rulla ut till trekantiga längder. Ställ dem kallt att stelna. Skär i knappt 1/2 cm tjocka skivor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i
175 grader cirka 12 minuter.
Mjukpepparkaka utan ägg och mjölk
1 dl socker
1½ dl sirap
1 msk skorpsmulor
2 tsk kanel
3 msk lingonsylt eller äppelmos
4½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
3 dl vatten
Blanda socker, sirap, skorpsmulor och kanel i en bunke. Blanda i en annan bunke vetemjöl, bikarbonat och vatten. Rör ner lingonsylten eller äppelmoset. Rör sedan ner det i den andra blandningen. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i ca 175 grader ca 15-20 min. Kakan är mycket saftig och hållbar.
Devils float
2 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
1 ½ dl socker
2 tsk bakpulver
30 gr smält blockchoklad eller 2 msk kakao
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 msk smält margarin
1 dl hackade nötter
Blanda allt och häll i en smord form. Inte bröad.
Blanda :
1 dl socker
1 dl brun farin
2 msk cacao
strö detta över smeten.
Häll på 2 dl kokande vatten.
Grädda i 45 minuter i 175 grader.
Serveras varm med vispgrädde.