Inlägg från: Anonym (Förstående) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förstående)

    ”Vi har inte råd att skicka med frukt till skolan”

    Det finns, 2019 med julen inpå dörren, familjer som är så fattiga i världens bästa land Sverige, svar ja.
    De barnen avskyr skollov eftersom de då inte får äta sig mätta åtminstone en gång per dag.

    Nu vet inte jag om det faktiskt är så i de här båda fallen, men det är inte alldeles omöjligt. 

  • Anonym (Förstående)
    Anonym (Frukttjuv) skrev 2019-12-19 18:23:03 följande:

    Hälften av klassen har med sig morötter och små körsbärstomater.

    2 kg morötter kostar typ 20 spänn. Det räcker för hela veckan.

    I ena familjen röker båda föräldrarna som skorstenar. I den andra så köper dom läsk och folköl var och varannan dag.

    Så de har ju pengar men tydligen inte till nyttigheter.


    Då skulle jag försöka se till att deras barn fick frukt/grönsak och slapp bli ännu mer stigmatiserade och skämmas ännu mer än vad de antagligen redan gör.
    Det är nämligen inte barnens fel att föräldrarna prioriterar åt skogen, men det är barnen som får lida för det - jag skulle gärna köpa äpplen till de barnen.
  • Anonym (Förstående)
    Anonym (Frukttjuv) skrev 2019-12-19 18:28:15 följande:
    Vi får inte skicka med till andra. Jag vet inte om dom tror att vi förgiftar frukten!? Men vi får iaf inte.
    Det skulle jag ha gjort i alla fall - jag skulle ha lierat mig med min unge, skickat med extrafrukt och givit besked om att smussla över den när läraren inte såg.
    Och visst, det skulle väl säkert bli liv om det, men då skulle jag helt lugnt påpeka att de här barnen får lida för att skolan har rigida regler och är snål.
    Vad mer kan skolan göra? Skjuta er?
  • Anonym (Förstående)
    Anonym (M) skrev 2019-12-19 18:22:09 följande:

    Om de på skolan har avsatt tid för fruktstund så måste de bjuda barnen på frukt, det är inget som skolan får kräva att föräldrarna ska skicka med.

    Tragiskt att de inte har råd. De får kanske äta mest gröt när de är lediga och annan billig mat.


    Jag såg ett avsnitt av "Hellström rydder opp hjemme" en gång - norska versionen av Kniven mot strupen, fast med Eyvind Hellström och i hemmiljö.
    Det var en ensamstående mamma med tre barn i Lillehammer, hon jobbade inom hemtjänsten har jag för mig och där var det vända på kronorna som gällde. Blir fortfarande tårögd när jag tänker på första dagen, de skulle laga mat och Hellström skulle äta med dem - maten var spagetti med burksås, och flickan sa att Hellström kunde få mest eftersom han var gäst.

    Tror som du att de får leva på billig, ensidig mat här också.
  • Anonym (Förstående)
    Anonym (Frukttjuv) skrev 2019-12-19 18:39:16 följande:
    Min unge har iof inte med sig något alls då barnet äter frukost 07:40 och lunch vid 10:45. Ser ingen poäng med att trycka en massa mat när man inte är hungrig.
    Aha. Men du skrev att ni har en föräldragrupp på Facebook - kan ni inte gå samman om en fruktkassa eller något?

    Tycker synd om barnen, vet du
  • Anonym (Förstående)
    stor grön drake skrev 2019-12-19 19:58:13 följande:

    Vi har haft den diskussionen i föräldrarådet då skolan tog bort frukten för de klasser som började tidigt och åt sen lunch. Jag blev mörkrädd över hur inskränkta vissa människor var. En som jag tänkt var vettig sa att det är ju bara att plocka äppel, växer ju i varenda trädgård (i den gamla, "finna" del av skolområdet hon bor, samt i villområdet) men hade noll förståelse för att de som lever på marginalen troligtvis bor i betongdelen av området, där inget växer, för det är där de billigaste hyrorna är. När jag föreslog att vi skulle vara samordnare för att sammangöra fruktönskare med trädägare tyckte hon att något kan de väll göra själva.

    Det blev så tydligt att flera personer i gruppen aldrigt upplevt att gå hungriga och vara tacksamma för hur bra de har det.


    Men gode gud, hur tänkte den människan? Hur gick det?
  • Anonym (Förstående)
    stor grön drake skrev 2019-12-19 20:21:36 följande:
    Hon tyckte att hennes åsikt självklart var den rätta, på hennes tid (född sent 70-tal) fock man minsan varken frukt eller mellanmål och inte led de. Att de so. Knappt hade mat hemma troligtvis led bortförklarades med att det finns mycket mer stöd att söka idag,

    Fruktfrågan löstes med att skolan körde över budgetnämnden och fortsatte servera frukt endå.
    Heja skolan!

    Men vilken jävla människa, ärligt talat - törs man gissa på att hon var uppvuxen bland äppelträden och inte var helt främmande för gated communities?
  • Anonym (Förstående)
    stor grön drake skrev 2019-12-19 21:56:29 följande:
    Verkligen, vi har en bra rektor som kan lägga fram bra argument för skolledningen

    Finns inte riktigt gated communities här, men jag har för mig att hon kommer från en förort till stockholm med mycket villaområden. Hon sa själv att äpplena ruttnade under träden på deras gård, men såg helt oförstående ut när jag föreslog att hon kunde skicka en kasse äpplen med barnet till skolan... Jag blev faktiskt väldigt chockad över hennes åsikter, men framförallt över hennes attityd. Hon jobbar inom vården och jag har alltid sett henne som omtänksam, ödmjuk och omfamnande. Men tydligen bara om man har råd med egen frukt.
    Om solidaritet var avdragsgillt....
  • Anonym (Förstående)
    Anonym (J) skrev 2019-12-20 00:24:33 följande:
    Signaturen du citerade skickade ju med frukt pga hungriga barn som inte får nog hemma. Ditt svar framstår således som ganska empatistört
    Vill bara klara ut lite; jag skickar just nu ingenting, min son går inte i skolan än.
    Men OM han gjorde det, och OM jag fick reda på något sådant här (inte helt otroligt där jag bor), då skulle jag skicka med honom extrafrukt vad än skolan tyckte om det.
  • Anonym (Förstående)
    beccagranen skrev 2019-12-20 07:17:47 följande:

    På mina barns skola bjuder dom på frukt upp till 3e klass, under fruktstunden. Det är ingen stor mängd utan ett äpple delas i fyra delar osv. Sen har dom förmedlat att det kan vara bra att ha med frukt till skolan som ett mellanmål, då äts det på rasten. I min trädgård har vi många äppleträd,plommon  och körsbärsträd, jag brukar skriva i vår fb grupp för området att man gärna får komma in och plocka. Något år ställde jag fram en trälåda med äpplen utanför med en skylt "varsågod att ätas" och har även tagit med påsar fulla till skolan. 


    Du skulle ha medalj, tycker jag Glad
Svar på tråden ”Vi har inte råd att skicka med frukt till skolan”