• Anonym (f)

    ”Vi har inte råd att skicka med frukt till skolan”

    Den här månaden fick jag som ensamstående förälder till ett sjukt barn på 20 som ska få försörjningsstöd och ett barn på 16 avslag från försäkringskassan pga läkaren fyllt i intyget fel.

    Min sons läkare hade samtidigt glömt att förnya 20-åringens sjukintyg, vilket ledde till att han inte fick sitt försörjningsstöd, utan fick gå 3 veckor utan pengar, då jag försörjde honom på den lilla sjukpenning jag har.

    Under tiden utreddes min rätt till försörjningsstöd, något som kommer ta minst 6 veckor pga sena intyg (som beror på att vården inte har tid att träffa mig i tid). 

    Under tiden fick min äldsta be om nödpengar, vilket då blev 50 kr/dag.Detta ska räcka till mat åt tre personer.

    Säger inte att det alltid är såhär för oss, men vi hade absolut inte kunnat lägga på extra frukt den här perioden, och jag gissar på att många med låg inkomst som är ensamstående eller sjuka, eller där föräldrarna har problem, så blir barnen utan. 

    Det är inte rättvist att de svagaste i samhället ska få skit när skolan ska stå för frukten.

  • Anonym (f)
    Anonym (K) skrev 2019-12-19 20:20:32 följande:

    Skolan ska vara avgiftsfri så har man inte råd att skicka med sina barn frukt pratar man med läraren och så ska skolan se till att barnen får frukt till fruktstunden. Samma sak gäller när barnen ska ha med sig matsäck. Jag jobbar på en skola med många elever från fattiga familjer och så fungerar det hos oss. Vi har även undersökt matsvinnet vid lunchen (alltså hur mycket mat som slängs och blir över av all den lagade maten för dagen) och minst mat slängs på måndagar då många elever kommer väldigt hungriga till skolan efter en helg då alla inte fått tre mål mat om dagen.


    Jag fick (för tio år sedan) skäll av sonens lärare för vi inte hade med frukt varje dag, för sonen blev ledsen över det.

    Hon frågade aldrig varför.
  • Anonym (f)
    UpYours23 skrev 2019-12-19 18:24:01 följande:
    PS, det är tex sånt som barnbidraget ska gå till. 
    Om man får försörjningsstöd så räknas ju barnbidraget som förälderns inkomst. Har man då utgifter utöver de som soc bekostar sedan tidigare, så har man ofta mycket lägre summor att röra sig med överlag. De flesta har ju inte bara halva bredbandsräkningen, hyresgästföreningen, el och fackavgift som fast avgift.
  • Anonym (f)
    Lainie Kennedy skrev 2019-12-20 06:15:41 följande:
    Är 20-åringen verkligen ett barn? Efter myndighetsåldern?
    Eh, jag är väl fortfarande förälder till honom?
  • Anonym (f)
    Lainie Kennedy skrev 2019-12-20 15:01:41 följande:
    Att han är din avkomma gör väl honom inte till ett barn för all framtid?
    Du vet att du märker ord nu och väljer missförstå?
  • Anonym (f)
    Anonym (Hej) skrev 2019-12-20 17:05:56 följande:
    Jepp. Skulderna är inte mitt fel till att börja med, de är inte heller vidare stora och eftersom jag inte haft råd att betala dem i klump pga inga tillgångar som inte vida överstiger deras värde har jag en löneutmätning vilken innebär att jag betalar tillbaks flera tusen (den del av min sammanlagda inkomst som överstiger existensminimum) till geldenärerna per månad.

    Självklart hade jag kunnat sälja en familjemedlem som hästen är och blivit omgående skuldfri, istället för ca 1,5 år avbetalning men nu valde jag göra så här.

    Vart läser du att vi inte har ordentlig mat? Jag lagar smart mat från grunden och köper inget onödigt skräp och har därmed råd.

    Det jag ville poängtera är att det är möjligt att leva på lite pengar och ha råd med både frukt och annat även med väldigt liten inkomst. Jag har tilloch med råd med häst och bil trots att jag lever på "minsta möjliga" (fast jag vet att det finns de som har det väldigt mycket fattigare såklart!) på grund av att jag prioriterar. Hade levt på samma sparsamma sätt även utan häst. Hästen är försäkrad för när veterinär behövs.

    Därmed inte sagt att jag egentligen tycker att skolan borde betala för mat (frukt) som äts under skoltid då skolan ska vara avgiftsfri.

    Även alla som slösar på utemat, läsk, alkohol, cigg, avbetalning på skit osv lägger pengar på onödiga hobbys i mina ögon och borde ha råd med 20 äpplen per månad och barn.

    En påse äpplen motsvarar alltså en 2-litersläsk, en chipspåse eller 1 grandiosapizza.
    Jag hade säkert kunnat leva på mindre än hälften om jag bodde på landet där jag är uppväxt. Men pga min sjukdom blir det svårt och opraktiskt att flytta tillbaka dit, nu bor jag i en av Sveriges storstäder. Det är ganska svårt att göra det billigare än jag gör det. Har också en son som inte äter särskilt många saker och har tillväxtproblem. Det blir en extra kostnad.
  • Anonym (f)
    Lainie Kennedy skrev 2019-12-20 18:34:22 följande:
    Så onödigt att sätta frågetecken efter ett påstående baserat på en gissning.

    För övrigt får du givetvis tycka att din 20-åriga son är ett barn. Det låter superkonstruktivt.
    Jag sa att jag är ensamstående med två barn, menar då att han är mitt barn som bor med mig och bor med mig och är sjuk och därmed sjukskriven. Blev det tydligare?

    Även du är väl någons barn?
  • Anonym (f)
    Liberté skrev 2019-12-21 09:35:43 följande:

    Verkar vara sköna föräldrar som skaffar barn trots att de inte har råd med en utgift på några kronor i veckan.

    Barnen lär väl svälta till döds alternativt få bristsjukdomar så fort det blir lov då.


    Förutsättningar i en familj kan förändras. Jag har gått från att vara ett par med en sammanlagd inkomst på 55000/månad och ett gemensamt billigt boende, till att vara separerad och sjukskriven med ett dyrt boende.
Svar på tråden ”Vi har inte råd att skicka med frukt till skolan”