• CrookedTail

    Vi som planerar äggdonation 2020

    En mötesplats för oss som planerar att göra äggdonation eller embryodonation under 2020. Här kan vi få svar på frågor, tips och råd och stöd från andra i samma situation.

    Jag är 38 år och har inga barn sedan tidigare. Vi har gått igen en spontangraviditet som tyvärr slutade i MA i v.12, samt två totalmisslyckade IVF:er på Sahlgrenska.

    2019 gjorde vi två insättningar (ett ET och ett FET) med donerade ägg på AVA Riga som inte lyckades. Jag gjorde nyligen en hysteroskopi och där kunde man se avvikelser, troligtvis en inflammation i livmodern. Vi väntar nu på svar om vidare behandling från kliniken.


    Apr 2017 spontangravid, MA i v.13 | Jan 2019 IVF 0 ET | Apr 2019 IVF 0 ET | Sep 2019 ÄD 1 ET | Nov 2019 ÄD 2 FET
  • Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020
  • Otta på tilen

    I fredags fick jag en liten blödning, och fick göt full plan B igen förstås. Tråkigt och oroligt. Svårt att hålla sig stilla då jag har mina barn hos mig, jag vet inte vad jag ska säga till dem när jag blir så konstig o plötsligt inte kan göra nånting. Jag är i  mig själv inte jättebra på att ta det lugnt heller, haha. Men det verkar ha lugnat sig nu iaf, lite koagulerat blod idag och igår men inget mer rött. så bara hålla i och hålla ut, som Tegnell o co säger.

  • KajsaLouise
    Zwillinge86 skrev 2020-09-12 11:56:15 följande:

    Han är lika envis, och vet att han vann mot alla odds. Han brukar ofta be mig berätta hur länge vi väntat, längtat och kämpat efter just honom. Och när jag berättat färdig lägger han alltid till, och jag är den enda bebis som överlevt i din mage för jag ger ju inte upp <3


    Nej men så sött! :) Fint att han får sånt självförtroende!
  • KajsaLouise
    bellis2 skrev 2020-09-12 12:33:56 följande:

    Jag tycker det inte det är så märkligt. Har fått erfara vården nu i tio års tid och har mött den på olika nivåer. När jag opererades var det toppklass men tills jag kom dit, oj, oj. Den ena dummare än den andre.

    En skillnad är det privata. I utlandet kommer man till en privat klinik kommer man till en toppklinik. I Sverige är det ingen skillnad och man har andra direktiv att följa, även de privata klinikerna. De bästa läkarna i Sverige stannar inte kvar (inte konstigt), arbetsmiljön är urusel för många i vården så man förlorar kompetens också. Sveriges politiker vill heller inte se problemen vi har eller att vården i Sverige faktiskt inte alltid är den bästa.  

    Med tanke på att vi betalar bland de högsta skatterna kan vi ju tycka att Sverige borde ligga i framkant. Samtidigt känner jag inte till många länder där man får ett antal landstingsbetalda IVF-försök till en viss ålder och man ska ha någorlunda rätt förutsättningar. Det kostar en hel del att bekosta sådant.

    Den enda kliniken jag känner till som behandlar patienter individuellt är Olga-kliniken. Sedan finns det topp IVF-kliniker i USA också naturligtvis. 

    Den servicen man får på Olga skulle omöjligt ske i Sverige. Det är en helt annan arbetsmentalitet som man absolut inte får lära sig i Sverige. De som arbetar så hårt i Sverige har man fått med sig hemifrån. Det här handlar alltså inte enbart om vården utan allmänt i Sverige. Har man varit mycket utanför Sverige så ser man tyvärr det väldigt lätt.


    Du har helt klart mer erfarenhet och insikt än vad jag har vad gäller svensk vård och vård utomlands. Man kan bara hoppas att man får en bra läkare. De finns ju också!

    Gratis ivf-försök är verkligen positivt. Tänkte inte ens på att andra länder inte ger det, men så är det ju såklart.

    Återigen, Olga låter fantastiskt!
  • KajsaLouise
    GrodanS77 skrev 2020-09-12 17:58:47 följande:

    När vi gjorde försök för 3 år sedan så var vi par nr 2. Vi fick 8 ägg då. Kliniken hade det som minimum. Att donatorn skulle kunna ge minst 8 Vardera till två par, annars gick alla ägg till par nr1. Fick för mig att om det blev fler så fick par 1 fler än par nr 2 men har inga belägg för det.

    Ang väntetid så sa de 1-2 år men det tog 3 år för oss. Men jag tror att väntetiderna har sjunkit generellt sett då äggdonation har blivit mycket mer uppmärksammat de senaste åren och fler väljer att donera. Sen att det har blivit privata kliniker i Sverige också har hjälp att få ned köerna i landstingen.

    Om man ta blodprov via Werlabs, hur gör man då? Vem tar själva blodprovet?


    Då vill man ju gärna vara par 1. Jag har försökt googla upp hur allt funkar nu men det finns förvånansvärt lite info...
  • KajsaLouise
    GrodanS77 skrev 2020-09-12 18:26:16 följande:

    Vi fick ställa oss i kö innan bedömningsamtalet. Gjorde det efter 1-1,5 i kö har jag för mig. Det är samtalet med psykolog. Men det verkar vara olika på olika kliniker hur det gör. Ni kan ställa er i äd-kö och köra ivf privat. Det är inget som kliniken behöver veta. Men å andra sidan är det inget som får komma fram på bedömningssamtalet. För då kommer de säga att ni inte är redo än.


    Jag gillar inte det här att behöva ljuga. Jag vill ju bara få barnet jag längtat efter så länge. Förstår dock att det är ett måste att inte säga hela sanningen om man ska komma någonstans inom någon form av rimlig tid. Sambon har kommit mycket längre än mig vad gäller den genetiska biten. Han har till och med sagt att vi inte behöver använda hans spermier. När han säger så får han det att låta så självklart för mig att ge upp mina ägg. Ni alla här ger mig också mycket styrka i att den genetiska delen inte är så viktig trots allt. Tack för det!
  • KajsaLouise
    Sofia95 skrev 2020-09-12 21:22:15 följande:

    Vi får inte ställa oss i kö före samtalet. Men det verkar ju vara olika, skumt tycker jag. Vi kommer ju att ha väntat säkert ett år innan vi ens får ställa oss i kön. Hade vi fått stå i den direkt hade vi nästan kunnat vara framme när det blev dags för samtal. Men jag hoppas att inte behöva deras hjälp hur som helst :)

    Jag tycker ni ska ställa er i kön för ÄD och köra IVF privat under tiden. De pengarna blir småpotatis jämfört med om ni gör tvärtom och "slösar" sista betalda försöker på ivf och sen får bekosta ÄD själva :)


    Det är ju helt galet att ni inte får ställa er i kön före samtalet. Drar man ut på samtalet för att kön inte ska anses vara lika lång eller vad är grejen? Finns väl ingen brist på psykologsamtal. Man kan inte göra det samtalet privat eller? Spännande med er resa nu! Hoppas också att ni inte behöver landstingets hjälp!

    Jo jag inser mer och mer hur mkt billigare det är med vanlig ivf, särskilt eftersom vi aldrig får nått till frysen. Vi har två landstingsförsök kvar men det kanske är lika bra att spara dem. Jag vet dock inte hur jag ska stå ut med att vänta drygt ett år heller... Även om vi gör nått privat ivf-försök. Känns nästan som att jag vill betala för donation med en gång också. Vänta är inte min grej...
  • KajsaLouise
    Zwillinge86 skrev 2020-09-13 06:41:05 följande:

    Hörrni mina test blir inte starkare och CB har inte slagit om till nästa steg på veckoindikatorn. Det är nog kört trots allt. Jag fortsätter såklart med medicinerna samt tar ett Hcg imorgon samt ett att jämföra med senare i veckan, men jag ska ärligt säga att jag inte har något hopp kvar. Den här ruvningen har verkligen varit tusen resor värre än alla tidigare. Och jag ifrågasätter starkt om jag orkar fortsätta med resten av våra blastocyster, vilket känns hemskt! Blir också ledsen av att stöta på nya hinder istället, trots alla ansträngningar för att undvika missfall i v.7. Även om jag haft ett ägg som släppt strax efter infästning tidigare så är den här situationen ny för mig och jag förstår inte varför det inte tar sig bättre. Det är ju inte infästningen och de följande veckorna som jag har problem med så jag var nog inte förberedd på den psykiska terrorn och att mentalt behöva kämpa såhär tidigt. Påfrestningen om ruvningen fram till testdag (och sedan v.7, v.12 och slutligen v.20 som är då jag vågar slappna av) blir för lång och stor om det ska vara så svajigt redan från start. Inser hur bortskämd jag har varit som kunnat räkna med plus och fina Hcg-stegringar till vecka 7.


    Vad tråkigt att läsa! Hoppas bara att det är en seg start och att den här också visar sig vara en envis liten en som klänger sig kvar! Mirakel händer, det vet ju du :)
  • Otta på tilen

    Funderade på om jag inte behöver ha högre hormondos permanent än den som är min standardordination. Jag har ju just gjort en full plan B i nästan två veckor, pga liten blödning, o då har det inte varit några problem alls. Men nu då, bara ett par dagar efter att jag trappat ner plan B till normalnivå så kommer en liten blödning igen, som ett brev på posten. ja, hursomhelst, får bara hänga i och hoppas att det lugnar sig med en plan B till o lite mer tid...

  • bellis2
    Otta på tilen skrev 2020-09-13 22:20:00 följande:

    Funderade på om jag inte behöver ha högre hormondos permanent än den som är min standardordination. Jag har ju just gjort en full plan B i nästan två veckor, pga liten blödning, o då har det inte varit några problem alls. Men nu då, bara ett par dagar efter att jag trappat ner plan B till normalnivå så kommer en liten blödning igen, som ett brev på posten. ja, hursomhelst, får bara hänga i och hoppas att det lugnar sig med en plan B till o lite mer tid...


    Så kan det tyvärr bli. Men nu har du inte många veckor kvar på medicinen!

    Fy, behandlingsplan b, rolig är den inte. Sönderstucken, humörsvängningarna efter alla höga doser. Progesteronsprutorna känns så mycket värre i dubbla doser.
  • Sjuttiosjuan
    Otta på tilen skrev 2020-09-13 22:20:00 följande:

    Funderade på om jag inte behöver ha högre hormondos permanent än den som är min standardordination. Jag har ju just gjort en full plan B i nästan två veckor, pga liten blödning, o då har det inte varit några problem alls. Men nu då, bara ett par dagar efter att jag trappat ner plan B till normalnivå så kommer en liten blödning igen, som ett brev på posten. ja, hursomhelst, får bara hänga i och hoppas att det lugnar sig med en plan B till o lite mer tid...


    Hade precis samma och körde någonslags miniplan B till typ v 11. Hade samma båda mina graviditeter så förbränner nog rätt fort. Men det är ju hyffsat jobbigt att blöda titt som tätt:(
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020