• Vevoz

    "Varför ska staten bekosta IVF?"

    Har hört några i min omgivning prata om IVF sista tiden, främst går diskussionen som följer:

    "Staten ska inte betala IVF alls, för någon. Barn är ingen rättighet, kan du inte få egna får du bekosta det. Det kan inte ligga på samhället."

    Håller med om att barn inte är en rättighet. Men resten vet jag inte. Klart staten kan lägga pengar på bättre saker, samtidigt kan jag förstå barnlängtan.

    Vad säger ni? Man har ju läst om folk som skuldsätter sig med belopp på långt över 300K för misslyckade IVF försök. Så även om man bekostar själv finns ju inga garantier..

  • Svar på tråden "Varför ska staten bekosta IVF?"
  • Anonym (Anonym)

    Man kan vända och vrida på det men i slutänden är det ett medicinskt problem och det är väl därför staten bekostar det, likväl som man kan hävda att personer med medfött hjärtfel inte heller har "rätt" till vare sig medicin eller transplantation.

  • Anonym (Bizz)

    Det bekostas inte i absurdum, man får ett visst antal försök sedan får man betala själv.
    Det tycker jag är rimligt.

  • Anonym (Anna)

    Man får max tre försök "gratis" (med alla mediciner och springa från jobbet på kontroller så är det inte gratis ändå) och det är särskilda villkor som måste uppfyllas. Det är inte bara som att beställa en till till vc direkt.

    Det är bra som det är tycker jag.

  • Anonym (Lite salt)

    Jag tycker inte att det är självklart. Om man har ett problem som riskerar ens grundläggande hälsa då bekostar staten självklart behandling, men att skaffa barn är ett val man gör, inget som behövs för att överleva.

  • Anonym (Anonym)

    Det finns ju även andra slags läkarinsatser som bekostas statligt och som inte heller är nödvändigt för överlevnad, t ex människor med psykiska problem (vi pratar inte om depressioner som kan leda till självmord eller utbrändhet som också kan vara ett reellt hot mot överlevnaden).

    På samma sätt skulle en läkare kunna säga nej till allt som inte är en fråga om överlevnad, många av de saker vi söker till vc för är ju faktiskt mest bekvämlighetsfrågor om man ska vara ärlig. Lite svårare där kanske att dra en definitiv gräns däremot.

    Eller om vi tittar på alla ungdomar som har dyslexi, adhd eller liknande besvär, inte heller en fråga om överlevnad oftast men de får hjälp ändå. Eller hörselskador för den delen. Osv osv...

    Jag tycker också det är bra som det är idag att man inte har obegränsat antal försök för IVF iaf.

  • Anonym (BS)
    Anonym (Lite salt) skrev 2019-12-31 16:12:45 följande:

    Jag tycker inte att det är självklart. Om man har ett problem som riskerar ens grundläggande hälsa då bekostar staten självklart behandling, men att skaffa barn är ett val man gör, inget som behövs för att överleva.


    Vilken jävla bullshit! Att längta efter barn med varenda del av ena existens, men misslyckas gång på gång riskerar och utsätter ens grundläggande hälsa långt över vad du verkar begripa. Detta leder mer ofta än sällan till långtidssjukskrivningar och oförmåga att arbeta, leva eller funka som ?normala? människor. Det är DET som kostar samhället pengar, inte ett par-tre finansierade ivf försök.
  • Kerubmamman

    Staten vill att det föds fler barn. IVF är en investering som ger utdelning på sikt (framtida skattebetalare).


    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
  • camomill

    Jag tycker det är bra som det är idag. Du får tre försök bekostade av staten och sedan får man betala för det själv. Annars finns adoption som alternativ om man till varje pris vill bli förälder.

    Man kan resonera på liknande sätt kring andra medicinska bekymmer som staten bekostar och som inte är livsnödvändigt:


    Könskorrigeringar - kan leda till depressioner och självmord, men inget som behövs för att personen ska överleva
    Olika typer av genitalkirurgi - har själv tagit bort en missbildning på mina blygdläppar, men jag hade levt ett bra liv även om jag haft min missbildning kvar
    Gastric bypass - även om övervikten har skadat din hälsa kan man alltid gå ner i vikt på hederligt vis genom att röra på sig mer och äta mindre

    Likaså kan man resonera kring varför staten inte bekostar följande saker:
    Glasögon - vems fel är det att man börjar se dåligt i vuxen ålder?
    Tamponger och bindor - jag har inte aktivt valt att ha mens som kvinna
    Bröstförstoringar eller bröstförminskningar - finns många kvinnor som mår dåligt över det här (jag vet om att en del sådana ingrepp bekostar staten i vissa fall)
    Preventivmedel oavsett ålder - man kan ha dåligt med pengar även fast man är över 23 år
  • Bestemor

    Klart staten ska betala det.

    Mängder av operationer gör som inte är livsnödvändiga.

    Jag t ex råkade ut för en massiv rotatorluffsruptur.

    Armen sa kvar, men ändå bekostade staten en operation där de avslitna musklerna syddes fast.

    Det var också en livshöjande åtgärd.

    Skulle jag varit utan den eller?

Svar på tråden "Varför ska staten bekosta IVF?"