Inlägg från: Anonym (Ssk1) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ssk1)

    Akut Urinvägsinfektion, gravid & helg! Hjälp!

    Cheescake skrev 2020-01-04 12:25:56 följande:
    Det är fortfarande inget ärende för akuten.
    Jo det är det. Som gravid ska AB kur startas direkt (samma dag, senast dagen efter) vid UVI. Risken att infektionen vandrar uppåt och går till njurarna och man utvecklar sepsis är mycket större när man är gravid. Det kan gå oerhört snabbt under en graviditet. 
    Om man inte kan nå sin BM eller en läkare, då är det akuten som gäller. /Ssk

    Men läste nu att 1177 har gett TS en tid imorgon, bra!
  • Anonym (Ssk1)
    Anonym (H) skrev 2020-01-04 15:04:17 följande:
    Nu är inte TS akut dålig utan orolig över UVI samt symptom, det är INTE ett ärende för akuten.

    Eller du kanske tycker att alla med minsta symptom på UVI ska uppsöka akuten och belasta den mer än vad den redan är?

    Innan du uttrycker dig så övertygande så skulle det vara bra att du sitter 4 år i skolbänken och läser medicin. 
    En UVI (speciellt med symptom) ska behandlas akut under graviditet. Risken för sepsis är så mycket högre om man får UVI som gravid, och det är ett akut ärende. /SSK
  • Anonym (Ssk1)
    Cheescake skrev 2020-01-05 00:03:43 följande:

    Nej, det behövs inte AB med en gång vid uvi även om man är gravid. Och nej, man vänder sig inte till akuten med uvi, gravid eller ej. Det vet en legitimerad sjuksköterska, vilket det märks att du inte är.

    Med en misstänkt uvi så vänder man sig till vårdcentralen eller som BM i första hand. Är det stängt vänder man sig till jourcentral/lättakut, men definitivt inte akuten såvida man inte har blivit rejält dålig.


    Inte första gången du har fel i medicinska frågor här på fl.

    Om MCV är öppet, då vänder du dig dit. Om du hör till förlossningen, då kan du vända dig dit om MCV är stängt.

    Mrn om du av npgon anledning inte kan vända dig till någon av dessa instanser, då är det akuten som gäller.

    Som gravid ska du inte gå en helg med UVI. Det är farligt.
  • Anonym (Ssk1)
    Anonym (Suck) skrev 2020-01-04 22:32:38 följande:

    Hade du varit sjuksköterska på riktigt så hade du vetat att man inte uppsöker akuten pga en UVI. ja risken för infektion i njurarna ökar när man är gravid och har UVI men det är fortfarande LÄTTAKUTEN eller FÖRLOSSNINGEN som man kontaktar då, INTE akuten.


    Jag jobbar i Finland, så vårt system är säkert olikt ert. Även här vänder man sig till förlossningen om man är tillräckligt långt gången OCH dom har tid. Annors är det självklart akuten. Här kan man även välja akuten direkt.

    Oavsett, poängen är att behandling ska startas så snabbt som möjligt. När du får symptom på UVI som gravid, då kan det lika väl redan vara frågan om njurbäckeninflammation och du riskerar sepsis. Det är mycket allvarligare med UVI som gravid än icke gravid. En hel helg är för lång tid att gå med symptomgivande UVI när du är gravid.
  • Anonym (Ssk1)

    [quote=80143666][quote-nick]Anonym (Suck) skrev 2020-01-05 12:49:32 följande:[/quote-nick]Här i Sverige vänder sig gravida till lättakuten/förlossningen vid symtom på UVI. Sjukvården i Sverige är överbelastad och under all kritik redan, att gravida skulle ta upp akutsjukvårdens resurser vid minsta lilla symptom på UVI är ABSURT.

    Det finns ingen som säger emot att UVI vid graviditet ökar risken för njurbäckeninflammation men det är fortfarande inte akuten ts ska vända sig till.

    Nu är problemet redan löst då

    Huvudsaken att man får medicun. Varifrån den kommer spelar mindre stor roll. Men här droppar ju in svar där folk påstår att hon kan vänta tills nästa vecka, och det är ju helt fel..och farligt.

  • Anonym (Ssk1)
    Cheescake skrev 2020-01-05 12:46:47 följande:

    Det är mycket möjligt att de i Finland knte har jourcentralen/lättakuter men det har vi i Sverige och de är de som har hand om primärvårdsrelaterade saker när vanliga primärvården har stängt.


    Mitt problem med dig är ju att du skrivit att hon bra kan vänta, att det inte är en akut sak.

    Det är en akut sak, och om inget annat allternativ finns tillgängligt än akuten, då får det bli akuten.

    Men om ni har andra instanser som sköter ärenden på röda dagar så ska hon ju vända sig dit. Bäst är ju förlossningen. Huvudsaken att hon får behandling omgående. UVI ska ALLTID behandlas med AB kur om man är gravid! Dom riktlinjerna har även svensk sjukvård.
  • Anonym (Ssk1)
    Cheescake skrev 2020-01-05 13:06:53 följande:

    Jag har inte skrivit att hon kan vänta utan att hon ska vända sig till jourcentral och inte akuten. Nej, så länge inte ts är dålig eller har kraftiga symtom så är det inte akut och ska inte belasta akuten.

    Nej, uvi behandlas om man har symtom vilket de flesta läkare/bm anser. (Riktlignjer är ingen lag).


    Du skrev att man behöver inte AB kur direkt om man har UVI som gravid. Och du skrev att det inte är en akut sak.

    Sista gången nu: Gravid med UVI kan bli till njurbäckeninflammation, som kan bli till sepsis inom loppet av timmar/dygn! Alla gravida med UVI ska behandlas med AB kur omedelbart!

    Och nu skriver jag inte det en gång till.
  • Anonym (Ssk1)
    Anonym (Hmm) skrev 2020-01-05 16:45:37 följande:

    Du har fel. Igen...

    Bakterier i urinen behandlas alltid vid graviditet (dvs även utan symptom på UVI). Enda undantaget är GBS som bara behandlads vid symptom. Söker en kvinna akut med uvi-symptom inleds för det mesta behandling i väntan på odlingssvar. De asymptomatiska bakterierna upptäcks vid MVC urinoddlingar som tas enligt deras provtagningsschema. Då blir det förstås inte aktuellt med behandling innan odlingssvaret är klart.


    Jag gar skrivit samma sak som dig om och om igen. Men tydligen så vet dom som saknar medicinsk kompetens bättre än alla ssk som svarat. Sanslöst mellan varven.
Svar på tråden Akut Urinvägsinfektion, gravid & helg! Hjälp!