Inlägg från: Christian |Visa alla inlägg
  • Christian

    Svårt att ta körkort= korkad?

    Tog precis (december) körkort för mc och bil och har i perioder under många år (20+ år!) övningskört mycket privat men även haft kortare perioder i körskola. Jag är 40 år gammal nu så du behöver inte oroa dig eller skämmas för att vara 25+. Visserligen hade det varit skönt att ha kortet tidigare och haft det men hade heller inget större driv eller behov av kortet samtidigt som jag körde med fel personer vilket var största orsaken till att det tog så lång tid.

    Som andra personer tidigare påpekat behöver du köra med någon som är LUGN och inte hackar på dig eller din självkänsla. Det skall vara ROLIGT att köra för när det är jobbigt så det också motigt att lära sig. Ett stort problem när man börjar köra är att man måste lära sig alla moment samtidigt. Man är osäker på trafikregler, man är osäker på hur fordonet beter sig och man är osäker på andra i trafiken. Man blir lätt stressad vid rödljus eller ännu värre om det är motlut vid rödljus. Försök få känsla för fordonet först innan du ger dig ut i trafiken, gärna utan någon annan i bilen (Ja, var ensam i bilen!). Hitta en STOR asfalterad yta där det inte finns något annat att köra på och bara kör runt långsamt, få lite känsla för de olika pedalerna, svängradie och att växla. När långsamt känns ok ökar du takten lite bara. När du sedan känner dig redo för en långsam men riktig väg får du såklart ha med dig den du skall övningsköra med, men se till att det är rätt person. Har du ingen bra att köra med så vänd dig till en liten trafikskola med personlig service så du inte försvinner i mängden.

    Ett annat knep kan vara att börja med att köra moped för att få en känsla för fart och trafik. De flesta scootrar är dessutom automatväxlade. Dock tycker jag absolut att du skall ta körkort för manuell bil och sedan köra automat i stälelt. Det blir lättare om du behöver köra bil i arbetet framöver. Och nej, jag tror inte det är för "svårt" för dig, det är bara en vanesak. Det som är svårt är att lära sig allt samtidigt under skitiga förhållanden.

Svar på tråden Svårt att ta körkort= korkad?