• Marel

  2 års skillnad, olika sängtider?

  Hej! Vi har en pojke på snart 5 år och en flicka på snart 7 år. Flickan har alltid haft ett mindre sömnbehov än vår son även när vi jämför hur de var i samma ålder. De har alltid gott och lagt sig samtidigt. Senaste året har de dessutom fått sova i samma rum (eftersom de önskat det). De brukar nattas vid 19 tiden. Nu börjar vi känna att dottern borde kunna få vaken lite längre och funderar då på att låta dem gå och lägga sig olika tider. Vi tänker att hon kan få vara vaken ca 30 min längre i alla fall.

  Vad har ni för tankar om detta? För och nackdelar? Om vi väljer att natta dem olika tider, vad tänker ni då? Några råd?

 • Svar på tråden 2 års skillnad, olika sängtider?
 • scanmia

  Det gäller att balansera det individuella barnets eget sömnbehov med vad som är praktiskt för familjen. Kanske kan ni natta och läsa godnattsaga för båda barnen gemensamt och sedan låta flickan tyst leka med något eller titta i böcker en stund till eller sitta med er vuxna i soffan och prata en stund. Har hon mindre sömnbehov så kommer hon annars bara att ligga vaken och vrida och vända på sig eller vakna väldigt tidigt på morgonen. 

  Barn accepterar ofta argument om att man får privilegier med stigande ålder. Så kanske kan din 5-åring tycka att det är ok att 7-åringar har en annan sängtid just för att hon är äldre? Han kommer ju att vara där snart med. Han måste ju inte veta att ni kommer att ge honom de sängtider som passar hans sömnbehov, för det kan vara svårt att acceptera i den åldern i min erfarenhet. För familjefridens skull kan du ju passa på att ge 7-åringen något extra ansvar (som 5-åringen inte skulle vilja ha) typ ta ut soporna eller ha större ansvar vid städningen av rummet eller göra någon läxa.

  Nu har jag lite längre mellan mina tre barn men de har olika sängtider. Ofta får alla göra sig redo för sänggåendet samtidigt för att det är praktiskt att ta allt det på en gång för min skull. Jag försöker att anpassa bokval så att jag kan läsa för åtminstone två av dem samtidigt och så kan deras pappa läsa för den tredje eller att jag läser i två omgångar om han inte är hemma. Just för att få det att helt praktiskt gå ihop tidsmässigt.

 • Alexi

  Våra barn har två år mellan och de har nog inte lagt sig samtidigt på många år, de är nu 9 och 11 år. Äldsta har alltid haft mycket mindre sömnbehov. Men rätt länga påbörjade vi läggning av båda samtidigt, varsitt barn, men äldsta fick sen ligga och läsa själv en lång stund efter att vi läst högt färdigt medan lillebror somnade direkt efter högläsning.

Svar på tråden 2 års skillnad, olika sängtider?