Inlägg från: Areyam96 |Visa alla inlägg
  • Areyam96

    okej priser för en självlärd konditor?

    Hejsan!

    Jag är en självlärd konditor som älskar att baka tårtor, speciellt med swissbuttercrem och liknande. Jag har börjat att ta beställningar och har då utan att räknat ordentligt lagt ett pris och ofta är det väldigt lågt tyvärr så jag tjänar inget på det.

    Nu har jag börjat att skriva priser efter bitar och har också startat en blogg som ska fungera som min hemsida. Jag undrar nu om dessa priser låter bra! kan jag ha dessa priser när jag är e självlärd konditor eller tycker ni att jag ska ha högre/lägre?

    tack för hjälpen.

    Här är min prislista och info om storlek


    STORLEK PÅ FORMERNA!


     


    Jag använder mig av fem olika former när jag gör runda tårtor, den minsta som jag kan göra är på 16cm och den största på 35cm. Hur många bitar ni får är svårt att säga då alla delar bitar väldigt olika men här har jag på ett ungefär skrivit hur många bitar det kan bli på varje storlek.


    Liten- 16cm ( ca. 6-8 bitar )


    Vanlig - 20cm ( ca. 14-26 bitar )


    Mellan- 25cm ( ca.38 bitar )


    Stor- 30cm ( ca. 56 bitar )


    Störst- 35cm ( ca. 70 bitar )


     


     


     


    PRISGRUPPERNA


     


    Prisgrupp 1, 23kr/bit: En plantårta men vanlig fyllning som grädde, sylt, vanilj, och choklad. Platt motiv på tårtan, enkel socker/marsipan blommor, choklad eller färska bär.


    Prisgrupp 2, 25kr/bit : Höga tårtor med fyllning som grupp 1 men även med marängsmörkräm, smörkräm, mousse. Platt motiv eller om ni ska ha en 3D figur på tårtan. Denna grupp kan också leveras som en två våning.


    Prisgrupp 3, 30kr/bit : Formad tårta. Till exempel; pumpa, hjärta, boll och liknande. Denna gruppen täcks alltid med sockerpasta, marsipan eller marängsmörkräm.


    Prisgrupp 4, 33kr/bit: Tårtor som ska vara i två eller fler våningar. Fyllning som grupp 1 och 2. Dekoreras och toppas med figurer, sockerpasta, smörkräm, blommor eller önskad design.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2020-01-11 10:58
    såg nu att priserna inte syns då bilderna kom i vägen så här är dom igen

    PRISGRUPPERNA

    Prisgrupp 1, 23kr/bit: En plantårta men vanlig fyllning som grädde, sylt, vanilj, och choklad. Platt motiv på tårtan, enkel socker/marsipan blommor, choklad eller färska bär.

    Prisgrupp 2, 25kr/bit : Höga tårtor med fyllning som grupp 1 men även med marängsmörkräm, smörkräm, mousse. Platt motiv eller om ni ska ha en 3D figur på tårtan. Denna grupp kan också leveras som en två våning.

    Prisgrupp 3, 30kr/bit : Formad tårta. Till exempel; pumpa, hjärta, boll och liknande. Denna gruppen täcks alltid med sockerpasta, marsipan eller marängsmörkräm.

    Prisgrupp 4, 33kr/bit: Tårtor som ska vara i två eller fler våningar. Fyllning som grupp 1 och 2. Dekoreras och toppas med figurer, sockerpasta, smörkräm, blommor eller önskad design.
  • Svar på tråden okej priser för en självlärd konditor?
  • Areyam96

    Tack för alla era svar! Betyder jättemycket att ni svarar och hjälper mig med detta!

    Ska försöka svara på alls kommentarer haha????.

    1. Jag gör detta som en extra grej och ska kolla upp detta med livsverket och allt för att höra med som vart gränsen går för företag och hobby ;)

    2. Måtten på bitarna hittade jag på en annan baksida men jag är själv väldigt osäker på dom då alla delat tårtor olika. Jag ska definitivt byta och fixa till hur my jag bitar man får ungefär :D

    3. Priset går jag efter att ha sett och läst runt lite på andra baksidor som är utbildade men också inte utbildade.

    Någon nämnde att ca 1700kr var svin mycket för en tårta men det beror oftast på vad för tårta. Beställer som tillexempel en våningstårta med smörkräm och en del designer så kommer inköpet för det att gå över 600kr nästan ( det gjorde jag sist gång jag fixa en 3 vånings tårta ) sen tar man betalt för arbetet också, en 3 vånings tårta tar tid och arbete så det brukar man oftast lägg en liten pris på ( inte för mycket självklart )

    Men jag förstår definitivt också hur ni menar ????

    Har ni flera tips skriv gärna här ????????

  • Areyam96

    Såg nu att vissa av mina emojis blev frågetecken haha. Behövde förklara det så att ni inte tror något annat ;)

    Vill också nämna att jag har nu ändrat på min blogg om hur många bitar det blir. Jag har skrivit att ? eftersom att alla skär olika storlekar på tårtor så kan jag inte lova hur många bitar det blir men här har ni alla storlekar på mina former. ?

    Hoppas ni tycket detta är bättre än det som var innan

  • Areyam96
    nnnnnnnn skrev 2020-01-11 20:13:35 följande:

    Och då är diametern 35 cm, det är alltså ingen supermegagigantisk tårta, utan bara en normal stor tårta utan en massa krussiduller.

    Verkar ungefär motsvara en tårta som kostar 800 kr här:

    www.dintarta.se/motivtarta/fodelsedagstarta/tarta-med-silkesband

    Men då rekommenderar de att deras stora tårta med 36cm diameter blir 41 bitar, inte 70 bitar som du anser att din tårta som är 1 cm mindre i diameter ska räcka till.


    Ahhh! Tack för tipset med räkningen. Jag tyckte också först att det låt lite mycket när jag kollad upp på ungefär hur många bitar det var för dom storlekarna jag har. Tycket därför det var så bra att skriva här och höra lite vad alla andra tycker :D

    Du verkar kunna en del om detta, har du någon idé på ungefär hur mycket de andra storlekarna kan typ bli?
  • Areyam96
    Anonym (utbildad konditor) skrev 2020-01-11 20:36:21 följande:

    Hmmm....

    Väldigt små bitar på dina tårtor. Som du skriver så mäter alla olika men här är mina mått, efter dina mått:

    Liten tårta: 8 bitar

    Vanlig tårta: 12 bitar

    Mellan: 20 bitar

    Stor: 28 bitar

    Största: 36 bitar.

    Jag utgår från att tårtan är rund.

    Om du gör en våningstårta så måste du räkna bitar per våning. Varje våning är sin egen tårta i beräkningen.

    När det gäller priset per tårtbit är det egentligen inte intressant när du säljer hela tårtor. Det låter som att du har tittat på ett konditori efter vad de tar betalt per bit men det blir missvisande när du är privatperson eller liten hobby som gör hela tårtor. Du har inte samma omkostnader. 1700 för en tårta kan vara både dyrt och billigt så klart. Men som tumregel bör du ha ett pris på materialåtgång + arbetstid. Faktisk materialkostnad och faktiskt arbetstid alltså, inte hela inköpspriset och när du gör saker och inte sitter på dina händer.

    Jag antar att du kommer köpa ingredienser i vanliga affärer och inte hos grossister.


    Roligt att få höra från en utbildad :D

    Japp jag har runda former, är det okej om jag använder dina mått för formerna?

    Jag brukar båda köpa in från vanliga affärer och sen köper jag jag några saker från kåkå , asp.se och lyckasmedmat.se

    Tycket du att jag borde ta betalt för inköpet av material och arbete då istället för bitar? Isåfall vad tycker du verkar vara en rimlig pris för arbetstid?
Svar på tråden okej priser för en självlärd konditor?