• m1n4x

    Repressalie från arbetsgivaren

    Jag jobbar administrativt inom kommunen.

    Jag har sedan januari 2019 börjat notera händelser och situationer där min chef utsatt mig ren mobbning, trakasserier och framför allt kränkande särbehandling. Fram till oktober 2019 har jag 17 noterade händelser, svårt att skriva med allt i detta inlägget. Jag har dessutom haft en fruktansvärd arbetsmiljö (stress plus minimal tid för återhämtning) och har även haft en väldigt hög arbetsbelastning. Jag tog upp det med min chef i februari 2019 utan någon som helst förändring och tog det upp igen i maj 2019. I augusti 2019 får jag istället 2 nya arbetsuppgifter som resulterar i att jag jobbar i snitt 10h övertid i veckan. Lång historia kort - av 60h övertid raderar chefen 20h, av resterande 40h läggs 20h in som övertid och resterande 20h som flextid. I september 2019 vädjar till chef om kontakt med företagshälsovården om stödsamtal (för att bearbeta jobbstress etc.) men chef förminskar problemet. I oktober orkar min hjärna och kropp inte mer så jag söker vård hos vårdcentralen och blir sjukskriven för utmattning, det är i samband med detta som jag tillslut anmäler min chef för kränkande särnehandling. Det är nu det riktiga helvetet brakar loss. Det dröjer 6 veckor innan arbetsgivaren har ett första samtal med mig ang. min anmälan. Jag har med mig en facklig företrädare. På mötet är även en HR-specialist med och min chefs chef (nämns som S hädanefter). Under hela mötet skriker S på mig och ifrågasätter innehållet i min anmälan om kränkande särbehandling och beter sig fullkomligt oprofessionell och hens kroppsspråk består av enbart härskartekniker. Under mötets gång försvarar S hela tiden min chef. Facket ställer krav på att utredningen skall göras av extern part och tillslut går arbetsgivaren med på det. Först 13 veckor efter att jag gjort anmälan så kallas jag till företagshälsovården på ett samtal. Jag började arbeta 25% i början av januari 2020 men någon rehabplan fanns inte. När jag efterfrågar detta så säger arbetsgivaren att det inte behövs någon? 25% motsvarar 2h arbete/dag men då det saknas rehabplan/arbetsbeskrivning så har jag jobbat 6-7h/dag eftersom jag är ensam i min yrkesroll.

    3:e arbetsveckan fick jag slutligen en rehabplan/arbetsbeskrivning. Jag har under tiden sökt andra jobb, dels internt och jag var på en intervju där chefen var väldigt positiv till att anställa mig. Jag fick idag veta att personalchefen stoppat min rekrytering med hänvisning till att jag är partiellt sjukskriven. Då jag jobbar med en del HR-processer så vet jag att personalchefen normalt inte är den som fattar beslut i interna rekryteringar men i mitt fall har han gjort det. Min första tanke är att det inte alls har att göra med min sjukskrivning. Jag utsätts för repressalier pga. jag gjort en anmälan om kränkande särbehandling som de vill att jag ska släppa. Vad tror ni?

  • Svar på tråden Repressalie från arbetsgivaren
  • Anonym (Anonym)

    Nej det är nog inte repressalier utan bara en fortsättning av chefens dåliga beteende mot dig.

    Varför jobbar du 6-7 timmar när du bara ska arbeta 2?? Det är ju rena vansinnet! Du äventyrar din hälsa och din sjukskrivning! Det framstår kanske inte som att du mår så himla dåligt om du faktiskt kan arbeta 75 % och det är något din ag definitivt kan använda mot dig!

    Jobba dina två timmar om dagen och gå hem! Det du inte hinner, det hinner du inte! Låt dem bråka! Gå till facket, anteckna allt, spela in samtal med chefen osv.

  • Anonym (M)

    Sök dig därifrån fort som bara den.

    Gå tillbaka till 100% om det. Grövsta och sök inte jobb som ens är i närheten av stället.

    Det går aldrig att vinna mot såna lekstugor

  • Anonym (M)

    ?Gå tillbaka till 100% sjukskrivning om det behövs? skulle det stå. Värna om din hälsa. De där arbetsplatserna knäcker en

Svar på tråden Repressalie från arbetsgivaren