• Teddy G

    Problem med ekonomin!

    Hej!

    Vet inte om detta är rätt, en del kommer nog kasta skit. Men ni som känner att ni bara vill kasta skit, behöver inte skriva.

    Jag är en desperat tvilling pappa till 2 stycken 5 månaders pojkar. Både jag och mamman går hemma just nu, jag på semester och mamman på föräldraledighet. Problemet är att jag räknat fel och får bara ut några dagars semester ersättning för förra månaden, resten kommer nästa månad. 
    Trodde att jag skulle få några dagar för dem här 10 dagar vid barns födelse, men upptäckte till min stora förtvivlan att jag fick allt det förra månaden. 

    Mamman får ut lägsta ersättningen av försäkringskassan, då hon inte jobbat så mycket innan. Så denna månaden har vi fruktansvärda problem. Det första vi sett till är att barnen har mat, blöjor, mediciner och allt det dem behöver. Så barnen klarar sig. Dem viktigaste räkningarna, som hyra och el etc. är betalda. Men pengarna räcker inte till denna månaden. Jag undrar hur vi ska kunna betala resten av räkningarna samt köpa mat till oss själva. 

    Som sagt barnen har ersättning och blöjor. Dem har även allt annat som dem behöver. Det var det absolut första vi ordnade. Och även hyra och el, så dem har tak över huvudet. 

    Nu till min fråga. Är det någon här inne som vet någon stiftelse eller organisation som har möjlighet att hjälpa till ekonomiskt under en, kanske två månader? Jag vet verkligen inte vad jag ska göra. Jag är desperat. Socialen kräver ansökan och tid för att behandla ansökningar. Men det är ju NU jag behöver hjälpen. I Mars månad börjar jag jobba och dessutom dubbelt, då jag kommer jobba helgnätter också. Redan nästa månad har jag liten bättre sits, då får jag ut näste 15 dagars semester och en del från försäkringskassan. Detta sa jag till Socialen, men det enda svar var att jag fick skicka in en ansökan. Men jag behöver mat till mig och Sambon NU och även hjälp med en del räkningar som är kvar. 

    Snälla ni som bara vill sitta och kasta skit på mig nu, skriv ingenting. Jag mår redan dåligt över denna månaden. Jag har sett till så att mina barn har allt som dem behöver. Jag vill inte behöva sitta och be om hjälp på internet, men jag har hamnat i ett riktigt jävla nödläge. Jag brukar klara av alla situationer, men jag vet allvarligt inte hur jag ska göra. 

    Jag ber dessutom inte om hjälp från privat personer. Jag ber om tips på stiftelser och organisationer man eventuellt kan vända sig till för tillfällig Akut hjälp. 

    Tack på förhand för all hjälp och stöd!  

  • Svar på tråden Problem med ekonomin!
  • Anonym (E)

    Släktingar som kan hjälpa er?

    Kyrkan?

    Socialen?

  • Kullerbytta

    Kyrkan kan ibland bistå med matkassar. Som vuxen person utan hälsoproblem går det att äta för 500 spänn på en månad om man snålar. Typ gröt, pasta och vegetariskt. Be om ett lån från föräldrar, syskon, vänner. Ring och kolla om det går att skjuta upp betalningen till nästa månad. Hoppas det löser sig!

  • Anonym (Grus i dojjan.)

    Tror det är svårt att bara dyka upp och be om pengar. Men nu är det dags för er att vara goda vänner med släkten för att låna av dom om ni inte vill gå till soc.
    Kanske ska ni be någon ni känner sköta eran ekonomi? Min fru sköter våran då jag inte kan det. Jag är värdelös på det.

  • Anonym (E)
    Anonym (E) skrev 2020-01-24 11:49:24 följande:

    Släktingar som kan hjälpa er?

    Kyrkan?

    Socialen?


    Såg att ni redan kontaktat socialen.

    Sälja något?
  • StevenDiese

    Frälsningsarmén tror jag delar ut matkassar...

  • Anonym (12)

    1. Sälj saker

    2. Låna av vänner/släktingar

    3. Ta ett lån på banken/smslån (vet att räntan suger, men ni måste ha mat)

    4. Gör småjobb, måla hos någon, hundpromenad, barnvakt.

    5. Be om förskott på din lön

    6. Pantbank

    7.

    Du får gärna återkomma och berätta hur det går och hur ni löste allt, för ni kommer lösa det :)

  • Teddy G
    Anonym (Grus i dojjan.) skrev 2020-01-24 11:49:49 följande:

    Tror det är svårt att bara dyka upp och be om pengar. Men nu är det dags för er att vara goda vänner med släkten för att låna av dom om ni inte vill gå till soc.
    Kanske ska ni be någon ni känner sköta eran ekonomi? Min fru sköter våran då jag inte kan det. Jag är värdelös på det.


    Jag har hand om våran ekonomi och det funkar hur bra som helst. Men man kan inte trolla hur mycket som helst. Denna månaden har vi så lite ut, så det går inte att gör mer än vad jag redan gjort. 
    Släkten har heller inte så gått om pengar och många av dem lever redan fattigt som det är. 
  • Anna60

    Jag hade helt enkelt tagit en kredit hos banken. Faktiskt. Det är ju inte lyxkonsumtion det går till. Då kan du betala av den när du får din lön fortsättningsvis.

    Har du internetbanken och är med i facket så kan du ta ett s k medlemslån. Tror minsta lånet är 20.000 kr. Behöver du inte alla 20 000 kr så gör du en extraamortering - den gör man också på internetbanken - och sätter helt enkelt tillbaka pengarna du inte behöver (ingen ränta på DOM!). 

    Min idé bygger på att du inte har betalningsanmärkningar.

  • CitronTulo

    Om detta kommer att vara under en så pass kort period som du skriver (typ 1 - 2 månader), så kolla om ni har något att sälja eller pantsätta? Prata med de som ni har räkningar till om det går att skjuta på, eller dela upp, betalningen?

    Hur mycket pengar bedömer du att ni behöver få in mer?

  • MammaTillDansband

    Kortsiktigt kan ni gå till Svenska kyrkan eller Frälsningsarmén för att få hjälp.
    Ta inga lån nu! Och sälja saker...de som har svårt med ekonomin har sällan något av värde att sälja (eller pantsätta).
    Ett annat spartips är tygblöjor! De kostar en slant i inköp (finns begagnat till bra priser), men en sparar många tusenlappar under blöjperioden på att slippa köpa engångsblöjor (sparad slant gånger 2 i ert fall). Dessutom kommer barnen nästan garanterat slippa blöjeksem och svampinfektioner, så där sparar ni en slant på salvor och krämer också.

    Mer långsiktigt får ni tänka strategiskt med föräldrapenningen. Dina barns mamma får bara föräldrapenning på lägstanivå (180 kr/dag) eftersom hon inte har någon sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Du har vad det verkar fast jobb och alltså en SGI, som troligen ger dig högre föräldrapenning än 180 kr/dag. Alltså är det bäst att du tar så mycket f-penning som bara går! Du kan ta alla dagar utom 90 sjukpenningdagar som är mammans. Även om ni som tvillingföräldrar har 660 dagar, gäller det att använda dem klokt, så ni får så mycket bang for the buck som möjligt.
    Försäkringskassan räknar på 7-dagarsvecka, så om du jobbar 5 dagar/v så kan du ta föräldrapenning de resterande 2 dagarna. Då får ni troligen mer pengar än om din fru tar 7 180-kronorsdagar/vecka.
    Jag tycker inte barnens mamma ska ta mer föräldrapenning än absolut nödvändigt. Om ni ändå behöver tillskottet kan hon ta mån-fre och du lördag-söndag, t ex.

Svar på tråden Problem med ekonomin!