Inlägg från: Agnlovis92 |Visa alla inlägg
  • Agnlovis92

    Underhålla sig själv?

    ennys skrev 2020-02-04 11:11:24 följande:

    Hur mycket kan era 4-5 åringar underhålla sig själva? Min son på snart 5 år vill aldrig leka, rita, leka med lera osv själv och om jag nu lyckas få honom att göra det så är det väldigt korta stunder. Inte ens när jag står och lagar mat kan han sitta bredvid och rita, jag måste sitta med och aktivt delta i leken (dvs t.ex rita själv). Önskar så att han kunde aktivera sig själv lite så att han inte bara satt där medan jag behöver göra hushållssysslor.


    Känner väl igen mig i situationerna du beskriver. Här är det likadant med min 5-åring. Det är nästan alltid jag som får inleda till lek/pyssel/spel osv. Och då kanske han är med och leker i fem minuter för att sedan försöka sig på byta aktivitet för oss. Förutom när vi är utomhus, då klänger han och klättrar på allt. Hittar på de mest kreativa och snudd på farliga saker man kan göra med exempelvis ett trappräcke, lyktstolpe, räcke och dylikt. Är din son också energisk utomhus?

    Hur fungerar det om/när han tittar på platta eller Tv och dylikt. Kan han titta ensam då? Det kan nämligen min son känna sig bekväm med. 
    Däremot så har man massor med förslag på vad vi kan göra utanför hemmet. Men skulle som du, önska att barnen kunde varva ner och gå in i sitt eget intresse en stund, finna en lugn i att bara vara och greja på sina rum.

    I vårt fall tror jag INTE det är att vi (hans föräldrar) har lekt för mycket med honom som liten, eller varit nära honom konstant. Snarare tvärt om ibland kan jag känna. Men, har jag och hans pappa kanske visat honom dåligt när han var liten vad man kan göra med sina leksaker? Har vi bara öppnat julklappar osv och ställt in dem på hans rum?

    Jag tror det kan finnas flera orsaker till att de inte vill leka själva hemma. 


    1. Extra stort behov av närhet och trygghet. Vara med sina närstående får dem att känna sig trygga och älskade. Kanske har ett större behov än många andra barn.
    2. Nu tänker jag från mitt eget perspektiv..Är det för rörigt för våra barn att välja? Jag menar, se en korg med leksaker i. När ingen annan bygger och visar vad man skulle kunna göra av dessa leksaker. (Menar att på förskolan blir de inspirerade av varandra) 

Svar på tråden Underhålla sig själv?