Inlägg från: hammarhajen |Visa alla inlägg
  • hammarhajen

    Behöver hjälp med val av skola!

    Några tankar:

    Du skriver inte ett ord om undervisning, metoder, reultat, studiero, lärarbehörighet, lärartäthet och sådant. Raster är bara en liten del av skoldagen, så läs på mer om skolan och hur de arbetar. Gå på skolornas öppna hus. 

    Angående inhängnader är väldigt få skolor inhängade. En sexåring ska veta att hen inte får lämna skolan, och om en sexåring vill rymma så kommer hen ändå kunna hitta på sätt att öppna lås och grindar. I skolan är de inte småbarn längre.

    Tråkig skolgård och ett minus. Men en del väger upp tråkig skolgård med massor med lösa leksaker man tar ut när det är rast (hopprep, innebandymål, rockringar etc), en del fritidshem och förskoleklasser går till skogen eller olika lekplatser runt omkring för att kompensera. Och som sagt, elever i skolan är inte ute och leker fritt på samma sätt som i förskolan.

    Mobbning kan förekomma överallt, både på liten och stor skola. Att det finns fler fall i en större skola är inte konstigt, precis som det finns fler lyckliga elever. Frågan är väl hur det ser ut procentuelt. Den "tyngre" mobbningen finns också ofta högre upp i årskurserna, de yngre är trots allt inte så slipade och mer omgivna av vuxna. Så man kan inte bedöma läget i F-3 genom att titta på totala siffror för en hel skola. Om du har möjlighet - går förbi de olika skolorna när de har rast och är ute på fritids. Se om de  vuxna står utspridda, verkar ha koll etc. Att någon gång stå och prata i grupp kan vara nödvändigt, men 90% av tiden ska man absolut vara utspridd och fokusera på eleverna. 

    Mest skulle jag fundera på var barnen hamnade efter år 3, grundskoletiden är lång. 

Svar på tråden Behöver hjälp med val av skola!