• Zoobo07

  Sömnhjälp 16-månaders

  Hej,

  Jag och min fru har fått världens underbaraste son, som dock verkar ogilla att sova och vi skulle verkligen behöva tips och råd från andra föräldrar.

  Han vande sig tidigt vid att amma och ammade hela nätterna fram tills för någon månad sedan. Under hela perioden så ammade han rätt ofta under natten, ca en gång i timmen oftast, men vissa nätter bara någon gång. Under dessa nätter när han ammade så mycket, kunde han bli klarvaken och ville inte somna om. Då fick jag, som alltså är pappan, ta upp honom i bärselen och snurra/dansa runt med honom tills han somnade, ibland i 1-2 timmar. 

  Sedan i somras har jag nattat honom på kvällen på detta sätt, och det har varit effektivt. Oftast somnade han på ca 10 min och det var väldigt mysigt såklart. Nu på senare tid har han dock upptäckt att han inte alls vill sova och blir arg och försöker kränga sig ur selen, men somnar till slut (ibland efter drygt en timme men oftast inom en halvtimme). 

  Vi har avslutat amningen sedan ungefär en månad tillbaka, och han följer ungefär samma schema som när han ammade; dvs han vaknar ibland upp varje timme och jag får då ta upp honom i selen och natta om honom.  När han vaknar är han ibland arg/ledsen men ibland så bara sätter han sig upp i sängen. Oftast somnar han då om på direkten och jag kan lägga ner honom i sängen, men ibland behöver han nattas i en timme. Detta är väldigt energikrävande och utmattande, precis som det var för min fru att amma så ofta. Vissa nätter sover jag bara ca 2-3 timmar då det är svårt att somna om när man är så fysiskt aktiv på natten.

  Man kan alltså säg att han följer samma mönster, oavsett om han ammar eller inte; han vaknar upp varje eller varannan timme för att "tanka" närhet av oss. Vi har provat att sova bredvid honom i sängen, att han får sova själv i spjälsängen, att han får sova i eget rum osv men inget av det ger någon effekt. Han sover med sitt gosedjur som ger honom trygghet, men det räcker uppenbarligen inte. Han har konstant vägrat napp, vilket är synd då det säkert skulle hjälpt honom. Vi har också provat att ge honom Omega-3 då vi läst flera som fått stabilare sömn av det, men det hjälper inte. Jag har också försökt att lägga ner honom från selen i sängen precis innan han somnar. Men det är svårt att veta när han är på väg att somna då han ofta sitter med huvudet inborrat i mitt bröst, så oftast är han vaken när jag lägger ner honom och han blir arg. 

  På dagarna sover han jättebra, 1,5-2 timmar i vagnen. Han är helt frisk, äter superbra och älskar att springa runt och leka/busa. Han äter bra innan han ska somna, en banan och välling, och han är inte hungrig på natten, han vill inte äta då.

  Så, innan vi kollapsar helt av sömnbrist och utmattning behöver vi hjälp!

  Vi behöver alltså en nattningsrutin som fungerar istället för att dansa runt med honom i selen. Vi lägger oss först i sängen och försöker läsa saga och mysa, men han blir arg och klättrar iväg då han vet vad som är på gång och inte vill sova. Vi har läst på om detta och förstår det som att barn vill sova på det sättet de somnar på. När han alltså vaknar upp på natten förväntar han sig att han ska vara i selen, precis som han tidigare förväntade sig att ha brösten i munnen.

  Är det någon som har eller har haft liknande utmaningar med sina barn? Hur har ni då löst det? Vi vägrar dock 5-minutersmetoden.

Svar på tråden Sömnhjälp 16-månaders