Inlägg från: jeanette02 |Visa alla inlägg
  • jeanette02

    Varför vill muslimer täcka barns hår? Debattklipp beslöjad lärare säger, "gillar du inte slöjan så flytta".

    Limeblad skrev 2020-03-03 07:46:08 följande:

    Och det var de ju säkert ensamma om på den tiden...

    Det var inte så länge sen kvinnor bar slöja i Sverige. När min mamma var liten på 50-talet var det flera äldre kvinnor som fortfarande bar huvudduk och under 1800-talet var det norm. Kan noteras att Paulus förespråkade slöja.


    Men det är kanske lite olika skäl el grunder till varför man bar slöja i Sverige tidigare och varför fortfarande många kvinnor från vissa kulturer tvingas att bära ibland heltäckande svarta tyg?

    Det var ju en annan sak om vi ser tillbaka i historien i Sverige?

    Sedan är det en väldig skillnad på en enkelt knuten huvudduk för att hålla håret på plats, eller pga hygienskäl när man lagade mat, eller ute på arbetsfält, ladugård osv. Jämför med heltäckande tyger på unga skoltjejer. Det är inte alls samma sak.
  • jeanette02
    Anonym (E) skrev 2020-03-03 21:21:45 följande:

    Varför verkar folk tycka det är normalt att dem sexualiserar o gifter bort barn?


    Ja det är skrämmande. Tänk det omvända, om det hade varit kristna barn. Tänk dig rubrikerna då i pressen och bland medietyckare. Men full rätta iofs, men varför daltar man med viss religiös idioti? Ofta med intelligensbefriande meningar som - det är deras kultur, de gör så, vi förstår inte, vi är islamofober osv.

    All heder till modiga iranier och andra, både män och kvinnor som vågar stå upp mot förtrycket. Trots att der kan verkligen vara livsfarligt.
  • jeanette02
    Anonym (H) skrev 2020-03-04 10:10:58 följande:

    Problemet med att förbjuda uppdelade simhallstider och burkini i skolan är att dessa kvinnor som inte har något val gällande slöjan och att täcka sig i så fall skulle få stanna hemma och alltså inte få lära sig simma. För inte skulle deras pappor och mammor ge med sig och låta sina döttrar ta på sig baddräkt. Vårt samhälle kommer i sin tur förlora på att förbjuda slöja.

    För trots allt vill vi väl ändå ha en samhälle där det finns kvinnor som skulle drunkna om dom hamnade i vattnet eller knappt kan läsa eller skriva för att dom inte får bära slöja i skolan.

    Men visst är det problematiskt.


    Visst har du en poäng i det du skriver, men samtidigt tänker jag att vill man bo just här får man vara på det klara vad som gäller i landet. Obligatorisk utbildning grunden vad som är typ vett och etikett här.

    Kvinnor är fria att bada med andra tex. Därför borde vissa inte välja landet Sverige att bosätta sig i. Utan det finns kanske fredligare länder som passar dessa mer radikala muslimer bättre. Det är en ganska liten med högljudd grupp som kräver bl a separata badtider. De är oftast islamister.
  • jeanette02
    pyssel skrev 2020-03-04 19:10:15 följande:

    Skulle säga att alla som kräver det (men inte alla muslimer eller andra som stöder det) är islamister = Politiserad islam. Alltså kräver saker som griper in i samhällsordningen, t.ex religiösa krav på inrättningar för allmänheten.


    Mm, det hör inte hemma riktigt i ett modernt demokratiskt samhälle tänker jag. Politisk Islam.
  • jeanette02
    jeanette02 skrev 2020-03-03 11:17:17 följande:

    Men det är kanske lite olika skäl el grunder till varför man bar slöja i Sverige tidigare och varför fortfarande många kvinnor från vissa kulturer tvingas att bära ibland heltäckande svarta tyg?

    Det var ju en annan sak om vi ser tillbaka i historien i Sverige?

    Sedan är det en väldig skillnad på en enkelt knuten huvudduk för att hålla håret på plats, eller pga hygienskäl när man lagade mat, eller ute på arbetsfält, ladugård osv. Jämför med heltäckande tyger på unga skoltjejer. Det är inte alls samma sak.


    Svar till Tobbe, jag återvänder det helt enkelt.
  • jeanette02
    Anonym (tobbe) skrev 2020-03-04 23:30:59 följande:

    Det många glömmer är att det var lika bland svenskar i början av 1900 talet och innan. Då täckte kvinnor håret med en sjal om dom skulle ut för att dom trodde att det var vad bibeln sa. Och dom var tvungen att täcka större delen av kroppen. Så samma tolkningar finns av bibeln. I flera länder med kristna finns det kvar. Skulle man tagit en svensk familj från den tiden och flyttat dom till ett mer sekulärt land då hade dom slagits lika mycket för att deras döttrar skulle täcka håret. Och att dom skulle ha speciella badkläder. Såg en bild när två kvinnor arresterades för att dom hade vad som ansågs vara utmanade badkläder. Det var det inte något osexigare får man leta efter och det täckte det mesta av kroppen. Så islam är egentligen inte speciell på denna punkt det är vi som blivit mer sekulära. Sen är det många muslimer som inte täcker håret. Det beror på var dom kommer ifrån och hur sekulära dom är det är dessutom skillnader i hur petiga dom är. I Iran tex är det inte så benhårt som man kan tro där kan dom ha slöjan lite slappt över håret och det kan synas hår. Medans i andra länder får inte håret synas. 

    Personligen stör jag mig på alla klädregler som inte fyller någon funktion så för min del får dom ha på sig vadsomhelst i klassrummet så länge eleven själv valt det. Sen finns det värre saker som man först bör ta itu med när det gäller stoppa idiotiska saker som dom gör som att judar muslimer och även vissa kristna könsstympar sina barn. Det har blivit förbjudet att stympa flickor men killarna blir fortfarande det.


    Ah, mitt svar är ovan i ett inlägg. Så dumt det blev med citeringen. Men som sagt det är skillnad på skäl och grund varför vi hade det så förr i tiden, inte ens då, så hade vi det så extremt som islamister och andra mer extrema muslimer hade, och många kvinnor har det fortfarande mycket värre än en sjal/huvudduk nuförtiden.

    Vi har ju haft den stora möjligheten att utbildas i många länder, därav har religionen förlorat sin stora makt över folk.

    Ja, och manlig omskärelse borde också förbjudas på religiös grund. För kvinnor har det ju aldrig funnits något som kan komma i närheten av en medicinsk grund för ingreppet, utan enbart det är enbart en kontrollsak, maktverktyg, förtryck, meningslöst lidande, risker för allvarliga problem och död.
  • jeanette02
    Anonym (tobbe) skrev 2020-03-05 23:13:45 följande:

    Det var av exakt samma skäl som kvinnor täckte håret på den tiden i Sverige. Dom gjorde det eftersom dom följde den tolkningen av bibeln. Och dom kvinnor som inte gjorde det råkade lika illa ut som man gör i hårda muslimska länder. Vi har haft rätt så hård religiös kontroll i det här landet. Folk har tex fått utstå allehanda skamstraff som att få stå framför prästen i kyrkan och förnedras inför hela församlingen. Så kristendomen är inte bättre. Sen är det som sagt var stor skillnad på var muslimerna kommer ifrån Det finns förövrigt flera områden där kristna kvinnor täcker sina hår på samma sätt. Det finns som sagt var texter som kan användas som stöd för det i både bibeln och koranen.

    När det gäller kvinnlig omskärelse så är det samma sak där är det mer var man kommer ifrån än vilken religion det gäller. Den region där det sker flest är en kristen region. Men omskärelse av minderåriga är fel oavsett religion. Det ska vara ett val man gör som vuxen. Och många misstar sig att manlig omskärelse inte skulle göra någon skillnad. Det är inte ett lika stort ingrepp som kvinnlig. Men det ger penisen sämre känslighet och en annan upplevelse och det bör vara något varje man själv borde få ta ställning till eftersom det inte går att återställa.


    Nej, du kan inte likställa dåtidens Sverige med Islam idag. Särskilt inte de mer extrema riktningarna av Islam. Du vet att många muslimer också flyr Islams förtryck? Bl a till Sverige och möter på samma fundamentalism i svenska förorter? Men nä, jag håller med det var inte så mycket bättre här förr om vi ser tillbaka.

    Förr i tiden hade vi det aningens bättre. Trots att religion och kyrkan påverkade människorna starkt. Ofta negativt. Bara att se vad Jehovas vittnen håller på med nuförtiden, kommer och knackar på och pratar en massa domedagsgeggamojja för att skrämma upp människor, men går man med i deras sekt ja då blir man skonad... Nej, förresten för det blir ju bara en mindre grupp iaf... Duh.

    Oavsett vilken religion så är stympning fel. Jag vet inte vem som påstår att det inte skulle göra någon skillnad när det gäller män. Det förstår vem som helst att det förändrar känsel osv.

    Men ibland görs det på en medicinsk grund. Då måste det göras.

    Manlig omskärelse är dessbättre inte samma fruktansvärda brott som kvinnlig stympning. Även om det är en ingrepp som inte ska ske på religiös grund.

    Kristna i Sverige ägnar sig inte åt kvinnlig könsstympning, men är vanligt fortfarande i Afrika i vissa länder och områden.

    Samt att vissa åker ifrån landet Sverige för att bli stympade i föräldrarnas hemländer oavsett religion, medans manlig omskärelse utövas främst av judar och muslimer här i Sverige. På religiös grund.

    Det finns tyvärr vårdpersonal som arbetar med att bibehålla gamla myter genom tex oskuldskontroller av flickor, omskärelse av pojkar. Har du arbetat som vårdpersonal i ett så kallat utsatt område?

    Där finns dessa vårdcentraler bl a, med lite speciella delområden. Säger man till, kan man snabbt bli stämplad som islamofob, rasist osv.

    Så ofta blir dessa Vct ganska isolerade oaser av och med människor från låt säga vissa andra kulturer med viss annan "vård". Det är givetvis svårt för både svensk och annan utländsk personal att arbeta i en sådan miljö.

    Borde förbjudas givetvis. Men svenska politiker tramsar med religiös extremism som vanligt.
  • jeanette02
    Anonym (tobbe) skrev 2020-03-07 00:35:58 följande:

    Vi hade tex en period i Sveriges historia då svensk lag var baserad på bibeln. Då hade vi i stort sett samma lagar som i Iran. Tjuvar fick sina händer avhuggna m.m ;


    Fortfarande vanligt i många mer radikala muslimska länder. Saudi Arabien tex.

    Förstår sedan Inte varför du måste upprepa allt jag redan skrivit om lätt omformulerat. Tex det om könsstympning. Läser du inte ens vad jag skriver? Ser det ofta från just vissa, manliga skribenter här på Familjeliv. Jag vet att det är stora skillnader inom islam, tyvärr har vi fått hit ganska radikala, de vars värderingar som andra muslimer flytt. Sedan kan du sluta med den här whataboutismen om bibeln då den inte har samma inflytande på oss nu eller tidigare även om det såklart var sämre förr men inte på långa vägar, såsom Koranen, Surorna fortfarande förstör alltför många. El rättare sagt de som förkunnar det som sägs stå skrivet i dem. Religioner har alltid arbetat med ångest och skräck hos folk, men vi har fått det bättre genom utbildning. Det minskar religionens makt över folk.

    Oavsett vilken religion. Spelar mig ingen roll om det är en kristen grupp som står för majoriteten av kvinnlig stympning det är ett brott mot mänskligheten och borde vara totalförbjudet i hela världen.
  • jeanette02
    KillBill skrev 2020-03-11 14:25:22 följande:

    Religionsfrihet är en del av demokratins grunder och är därför något som jag försvarar. Det är skrämmande att sådana som dig tar så lätt på demokratiska grundprinciper.


    Mm, men religion ska inte heller inskränka någons frihet. Hur kan du ta så lätt på att religioner många ggr gör det? Inte främjar demokrati tex? Vissa mindre än andra.
  • jeanette02
    KlantSmurfen skrev 2020-03-11 16:47:35 följande:

    Religioner? Är det inte bara en religion som får frikort?


    Jo, försökte bara vara lite mer bred, annars kan ju någon bli kränkt... Kristendomen går ju alltid bra att häckla och gnälla på tydligen. Ja hej o hå.
Svar på tråden Varför vill muslimer täcka barns hår? Debattklipp beslöjad lärare säger, "gillar du inte slöjan så flytta".