Inlägg från: Kermit1561 |Visa alla inlägg
  • Kermit1561

    Hur Sverige hanterar Corona/ Covid19

    felix le chat skrev 2020-04-22 15:12:31 följande:

    22 forskare riktade för en vecka sedan  svidande kritik mot Folkhälsomyndighetens sätt att hantera coronautbrottet i Sverige.

    Deras kritik innehöll felaktigheter i beräkning och för det blev dom häcklade och hånade av Tegnells fanclub dvs media.

    Nu gör FHM en motsvarande pinsam tabbe, och vad blir konsekvensen ?

    Tvärtyst.  Inga ledarartiklar eller hånskratt.

    Kejsarens nya kläder anno 2020


    Det var inte felräkningen som var det stora felet med deras kritik. Det var jämförelser de gjorde och personangreppen. Det var en osedvanligt dålig kritik för att komma från forskare som borde veta bättre.
  • Kermit1561
    Anonym (hj) skrev 2020-04-23 10:49:37 följande:
    Samtidigt blir det nog lite inkonsekvent för folket. Därav "struntar" många stockholmare i råden. Hellre än att försöka lägga över ansvar på medborgare, ta ledningen.

    Det hade varit smartare att sätta folk i karantän när de varit utomlands från början. Och just nu att införa striktare förhållningsregler/stänga ner stockholm i den mån det är möjligt. 

    Jag ska själv arbeta med c19-patienter från och med juni. Vet inte hur jag ska känna inför det rktigt.
    Fast det är ju det som är poängen, ingen vet vad som är "smartare", personligen ser jag ingen poäng i karantän och striktare förhållningsregler så länge sjukvården inte är överlastad. Det finns liksom inga bra skäl att dra ut på det mer än nödvändigt. Nedstängning kostar och ju hårdare och längre nedstängning desto mer kostar det. Och det kostar i liv. Problemet är att många har svårt att se  bortom dagens siffror, det blir paniklösningar där det enda fokus är att hålla nere dödsiffrorna idag. Att det kostar fler döda i längden verkar vara svårt att förstå. 
  • Kermit1561
    Anonym (hj) skrev 2020-04-23 12:01:19 följande:

    Frågan är ju hur vårdpersonalen känner inför påståendet att vården inte är överbelastad. Än så länge är det relativt hanterbart där just jag bor, men i Stockholm har vårdpersonalen en ganska tuff situation, det kanske inte är rimligt att arbeta på den nivån de gör under mer än några veckor, som det ser ut nu så kan det vara betydligt längre än så.


    Ja det är tufft men fortfarande hanterbart. Det finns IVA platser kvar så ingen behöver nekas vård. Går inte belastningen ned pga immunitet så kommer man säker behöva hårdare restriktioner men just nu är det hanterbart.
  • Kermit1561
    Anonym (sådär) skrev 2020-04-23 13:51:07 följande:

    Ja, och då är det ju lite märkligt att man kan vara så tvärsäker på att vårt sätt är bäst.

    Så du menar att antal smittade och döda inte spelar någon roll så länge vården pallar med?

    På vilket sätt menar du att stänga ner först och få kontroll på smittspridningen och öppna upp sakta och kontrollerat som våra grannländer gjort är en "paniklösning"?

    På vilket sätt menar du att det skulle vara en sämre lösningen våra när deras siffror är MYCKET bättre än våra?


    Det är ingen som är tvärsäker på att vår sätt är bäst. Det vet vi som sagt inte förrän om nått år. Men det är inget skäl att göra som alla andra.

    Paniklösningar är det för att de inte bygger på forskning utan på politiker behov av att se bra ut inför sina väljare.

    Det spelar som sagt inte så stor roll vem som har bäst siffror just nu eftersom slutsumman ändå inte syns förrän om nått år. De skjuter bara dödssiffrorna framför sig och betalar i form av en värre ekonomisk kris (som också ökar antalet döda).

    Om man springer marathon är det rätt ointressant vem som sprang fortast den första kilometern.
  • Kermit1561
    Anonym (sådär) skrev 2020-04-23 14:20:17 följande:
    Jodå, vissa personer i denna tråd är helt säkra på att vi är smartast, starkast och har rätt (oavsett hur det går)
    Paniklösningar är det för att de inte bygger på forskning utan på politiker behov av att se bra ut inför sina väljare.
    SÅ ALLA som inte gör som Sverige gör bara saker i fyllan och vi är de enda som följer forskning?  Intressant så att även forskare både inhemska och utländska är kritiska till vår taktik. Är de inte forskare på riktigt?Vem som har rätt är absolut relevant för när alla famlar och provar sig fram så är det extremt viktigt att man samarbetar och lär sig något av varandra. Om andras taktik verkar ge bättre resultat än den man själv har så kan det ju vara bra om man är öppen för att det kan ju finnas smarta personer även i andra länder oxå och inte ge sig fan på att man själv vet bäst oavsett vad resultaten säger.
    Kermit1561 skrev 2020-04-23 14:06:54 följande:
    Om man springer marathon är det rätt ointressant vem som sprang fortast den första kilometern.
    Oavsett om man spinger maraton eller 100 meter sprint så är det bra om man väljer den mest effektiva vägen, det är ju ofattbart dumt att vada runt i ett träsk om det finns en fin asfalterad väg bredvid.
    Suck.. Det är ingen som vet vem som har "rätt", det går inte att avgöra än, den asfalterade vägen är säkert väldigt bekväm just nu men om den leder till en omväg som gör att man kommer fram en vecka efter alla andra så är det inget bra alternativ trots att det var så bekvämt i början... 
  • Kermit1561
    Anonym (sådär) skrev 2020-04-23 15:52:53 följande:

    Suck, om ett land har FLER smittade och FLER döda och grannarna har MINDRE smittade och MINDRE döda så borde man iaf kunna våga tänka tanken att deras taktik kanske kan vara snäppet bättre. 

    I analogin med träsket och vägen så motsvarar det att om grannarna hinner dubbelt så lång på sin väg medan man själv vadar omkring i träsket och det går sådär så borde man kanske möjligen överväga om inte grannarna har hittat en bättre väg än vad man själv gjort. Eller så kan man sitta och inbilla sig att man kanske längre fram kommer utveckla simfötter eller hitta en magisk omväg och kommer man komma fram snabbare men det kan ju lika gärna bli så att avståndet bara ökar och de andra springer ifrån en mer och mer.

    Så visst, facit kommer vi inte ha förrän det är över, men om vi redan nu ser att andra lyckas bättre, varför blunda för det?


    Därför att hur det ser ut nu inte säger nånting om hur det ser ut om ett år. Om de om ett år har samma dödssiffrorna som vi så har de sabbat sin ekonomi helt i onödan. Då är slutresultatet för dem FLER döda eftersom en taskigare ekonomi också bidrar till att fler dör.

    Är det så svårt att förstå att nedstigningen inte är gratis, den kostar också i liv.

    En bra analogi för det du förespråkar är att med vilje kissa på sig för det blir ju så varmt och skönt...
  • Kermit1561
    Anonym (sådär) skrev 2020-04-23 17:15:08 följande:
    Nä precis, och då finns det ju inget som säger att våran taktik är bättre heller, eller hur?

    Det vi däremot kan se är att just nu verkar våra grannar lyckats bättre än vad vi gjort.

    ja det är svårt att förstå att du envisas med att tjata om att nedstängning kostar liv när våra grannar stäng ner mer än vi gjort och har FÄRRE döda och FÄRRE smittade.

    Det är inte jag som förespråkar något, jag påpekar enbart fakta just nu. Våra grannar har lyckats bättre än vi men du hävdar fortfarande att vi gör rätt och de fel.... en passande analogi för det är att försöka få ner en mur med pannan, grannen slår ner den med slägga och verkar lyckas bättre men istället för att överväga att grannen kan ha hittat en bra lösning så fortsätter du banka huvudet mot muren....
    Färre döda av Corona ja. Men en hårdare nedstängning kostar mer ekonomiskt och dålig ekonomi kostar också liv. Men de liven tar du ingen hänsyn till när du bara tittar på döda i corona. Problemet är att du inte ser helheten.
  • Kermit1561
    felix le chat skrev 2020-04-23 15:44:21 följande:

    Det sorgliga är att samma människor som i dag hyllar regeringen och FHM

    för deras agerande skulle ha hyllat regeringen / FHM även om dom gjort tvärt om

    dvs stängt allt och militären patrullerade gator och torg för att se till att alla höll

    sig inomhus.

    men nu är läget som det är, dom möjligheter vi hade i början på mars att agera

    schablades bort och allt vi har kvar är att räkna döda varje dag kl.14.00 på SVT


    Kasta sten i glashus...
  • Kermit1561
    Anonym (sådär) skrev 2020-04-23 17:32:37 följande:

    Jasså, har du några belägg för att Norge, Finland och Danmarks ekonomier mår sämre än våran? Det kanske tom är så att de är ungefär i samma nivå och att de dessutom räddat en massa liv på köpet. 

    Det är snarare tvärtom att jag försöker se helheten och iaf kan tänka tanken att andra länder oxå har duktiga forskare och ekonomer och faktiskt KAN (inte nödvändigtvis måste utan kan) ha hittat en bättre lösning än våran medan du och Andrea snöat in er på att Sveriges taktik utan tvekan är den bästa trotts att det hittills gått sämre för oss än våra grannar.

    Att dra på sig skygglappar och bara se sin egen lilla bubbla och snacka bort allt som säger att den kanske inte är den bästa i världen är INTE att se helheten. Det är att stoppa huvudet i sanden.


    Det har redan varnats för av nationalekonomer att nedstigningen riskerar att kosta mer i liv än vad Corona gör.

    Experterna i Norge och Danmark påstår inte heller, till skillnad från dig, att deras strategi är bättre. De säger också att vi vet först om nått år eller två.

    Det är i högsta grad du som snöat in.
  • Kermit1561
    Anonym (sådär) skrev 2020-04-23 18:57:45 följande:
    Bwvisligen inte eftersom undersökningar visar att Sverige har mycket högre antal TOTALA dödsfall jämfört med samma period andra år och våra grannar en betydligt lägre ökning. Alltå stämmer inte ditt påstående för i så fall borde deras dödlighet ha ökat pga karantänen.
    Döda pga en recession kommer ju inte direkt utan efter ett tag, folk tar ju inte livet av sig så samma dag de blir arbetslösa eller deras firma kånkar, sådant sker efter att de varit arbetslösa ett tag. Samma sak med sämre sjukvård (pga minskade skatteintäkter) och generell ohälsa, det tar ju ett tag för sådana faktorer att slå igenom. Det gäller att lyfta näsan lite, en ekonomisk nedgång kan vara många år. 
Svar på tråden Hur Sverige hanterar Corona/ Covid19