• Sun 5 Apr 2020 09:26
    2301 visningar
    100 svar
    +2
    100
    2301

    Sydkoreas sätt att hantera Corona

    Anonym (numbers game) skrev 2020-04-05 08:55:13 följande:

    Samtidigt som länder som Taiwan och Sydkorea satte all kraft bakom att kontrollera utbrottet så gjorde svenska myndigheter en helt annan bedömning

    31 januari, en månad efter att regeringen blivit informerad om ett utbrott av smitta i Kina talar generaldirektören för Folkhälsomyndigheten om "enstaka fall":

    www.svd.se/sa-rustar-sverige-for-coronaviruset

    www.expressen.se/nyheter/kina-isoleras-fa-blir-friska-fran-coronavirus-1/

    "Sverige uppges ha en bra beredskap, om ett utbrott skulle ske i landet. Johan Carlson räknar med att enstaka svenskar kommer att smittas av coronaviruset, men att det är så få att det inte finns en risk för smittspridning. "


    Har också läst vad han och Tegnell sagt innan corona kom till Sverige, bland annat att de inte räknar med en stor spridning i Italien. Det är ju helt sjukt hur alla bara fortsätter att lyssna på dom flopp efter flopp.

    Och flockimmunitet? Ser inte att man i Italien uppnått nån flockimmunitet än, och där har det hållit på länge nu, och dör fortfarande som flugor. Det verkar inte vara det lättaste att uppnå flockimmunitet och man måste göra en stor uppoffring i antalet döda. Italien införde restriktioner alldeles för sent, varför lär man sig inte av det här i Sverige?
  • Sun 5 Apr 2020 09:50
    #56
    +1
    Disa35 skrev 2020-04-05 07:23:55 följande:

    Kommer siffrorna direkt från Taiwan eller kommer de via Kina? Anledningen till att jag frågar är att Kina i princip styr Taiwan, Taiwan gör anspråk på Kina, och det är inte riktigt klarlagt vem som egentligen har rätt till Taiwan. Taiwan erkänns som självständig stat av 25 länder, de flesta i Sydamerika.

    I och med denna osäkerhet, plus det faktum att Kina tycks göra vad de kan för att hyfsa till sina egna coronasiffror, får man nog lov att ta siffrorna från Taiwan med en nypa salt. 

    Och om siffrorna stämmer får man också ta hänsyn till att Taiwan är en ö; det geografiska området är naturligt isolerat och därmed enkelt att skydda mot smittspridning.

    För övrigt bor majoriteten av Taiwans befolkning på fastlandet - i Kina - och siffror från Kina får man som sagt ta med en nypa salt.

    Det får man göra med all statistik förresten, eftersom olika länder tar fram statistik på olika sätt och tar med olika saker - se bara på Frankrike. Där hade man inte räknat med dödsfall på äldreboenden, vilket man till sist gjorde, och plötsligt sköt dödsfallen i Frankrike i höjden.


    Varför ska man ta all information från andra länder med en nypa salt, och inte det som man säger i Sverige till exempel? Jag personligen tar allt som Tegnell säger med en nypa salt också. Jag tycker nämligen att han, FHM och regeringen gör sig skyldiga till ett stort brott, mycket större än inkränkande på integriteten som du nämnde tidigare. Vem bryr sig om personlig integritet när människoliv står på spel??? Här i Grekland har vi också förbud att gå ut, liksom många europeiska länder, det är inte bara i diktaturer som vissa vill få det till. I Grekland måste man skicka ett mess när man ska gå ut där det står vart man ska nånstans, jag har också förstått att de kan spåra en, men vem bryr sig? Alla vet ju att de gör det för våran egen skull!

    Du säger att Taiwan är en ö och enkelt att skydda mot smittspridning. Ja och nej. Om en ö inte har några smittade så är det lätt att hålla det så genom att de lätt kan isolera. Men om det kommer in smitta, som det ju visat att det gjort i Taiwan, så är det en stor fara. Många öar och framförallt mindre inte så stora som Taiwan, har ju inte så många sjukhus heller. Men Taiwan verkar ha klarat av det här exemplariskt och lyckades begränsa smittan.

    Det är intressant för att när det kommer till andra länder som det gått bättre för än Sverige, så får man alltid olika bortförklaringar från Tegnell och vanliga svenskar. Som att de är i ett tidigare skede i utbrottet (stämmer inte alltid) eller att de använt okonventionella metoder, eller som i det här fallet, att det är en ö..det intressanta är, att Sverige egentligen borde klara sig BÄTTRE än alla andra länder pga olika faktorer. En faktor är att Sverige har en låg andel rökare. En annan att en stor andel äldre bor själva och därför är det lätt att isolera dom, en tredje att många redan innan krisen jobbade hemifrån, och en fjärde att de flesta betalar med kort och inte med kontanter, kontanter sägs nämligen vara en bov i smittspridningen. Så Sverige hade väldigt väldigt bra förutsättningar att undvika en stor smittspridning, men det har man iaf inte klarat av. Siffrorna borde varit mycket mycket bättre!

    "Tusentals kommer dö" säger statsministern. Hade det kunnat undvikas? Jag tror det.
  • Sun 5 Apr 2020 09:54
    #57
    Anonym (***) skrev 2020-04-05 09:30:54 följande:

    Hur tänker Grekland hantera sina flyktingläger på öarna?


    Ja de är oroliga för det och där finns det en stor risk. Det är ingen som vill att nåt ska starta där för då är det kört. Av vad jag ser på nyheterna kollar de dagligen, de hade upptäckt några fall som nu har isolerats. De informerar dom också på deras språk om vad som händer och att de måste tvätta händerna osv. Men det är klart att det är ett stort problem när de bor så nära varandra.
  • Thu 9 Apr 2020 12:06
    #75
    +1
    Disa35 skrev 2020-04-09 06:09:40 följande:
    Plus att våra grundlagar, speciellt Regeringsformen, sätter stopp för de flesta "effektiva åtgärder" som en del på forumet hade velat ha.
    Det är inte lika svårt att ta reda på, kungörelsen från 1974 om ny regeringsform finns på riksdagens hemsida.
    Men regeringen hade kunnat be om den ändringen mycket tidigare. Det finns liksom ingen ursäkt.


  • Sat 11 Apr 2020 13:58
    #80
    +1
    slirren skrev 2020-04-09 18:37:44 följande:

    Spännande med alla kinatroll på forumet som tycker att Sverige borde vara en diktatur som tar krafttag mot sin befolkning.


    Spännande med alla svenskar på forumet som tror att det bara är Kina som tagit till krafttag mot sin befolkning.
  • Sat 11 Apr 2020 15:05
    #82
    +1
    slirren skrev 2020-04-11 14:37:48 följande:

    Det är givetvis inte bara Kina som har stränga regler, även om det finns skillnader. Till skillnad från er så tycker jag dock inte att det är värt att förvandla Sverige till en diktatur för att spara några liv i kampen mot ett virus.

    Om man är väldigt förtjust i det styrelseskicket så går det kanske att flytta?


    Jag har redan flyttat för länge sedan, så ung som 20 år var jag när jag förstod att jag inte skulle stå ut med Sverige.
  • Sun 12 Apr 2020 13:06
    #85
    +2
    Anonym (***) skrev 2020-04-11 22:07:14 följande:

    Och du flyttade till Grekland, det fantastiska landet som som helt medvetet körde sin ekonomi i botten, ja det låter dom ett bra val...


    För ekonomin är ju allt som räknas, eller hur?

    Sverige leker med människoliv. Är oansvarig gentemot sig själva och faktiskt andra länder. Är arrogant som tror att de vet bättre än resten av världen. Men detta är ju verkligen inget nytt.

    Vad gäller ekonomi så verkar det inte som att Sverige heller gjort så smarta val på sistone? Sverige var bra men har blivit en enda röra tyvärr. Sämre kvalitet på allt. Mer kriminalitet. Jag känner mig tryggare i Grekland när jag går ut än vad jag gör i Sverige. Var är polisen i Sverige? Men dra du det vanliga kortet "Greklands dåliga ekonomi". Så originellt
  • Sun 12 Apr 2020 18:22
    #89
    +1
    Anonym (***) skrev 2020-04-12 14:24:23 följande:

    Grekland har EU:s näst sämsta statsskuld, högst arbetslöshet i EU, och dåligt resultat i Pisa. Mindre jämställt än t ex Sverige.

    Många i Grekland har ingen sjukvårdsförsäkring, sjukvården har försämrats kraftigt sedan finanskrisen.

    Självklart är ekonomin ett sätt att se hur ett land mår. För du tror väl inte att det är de som är mest utsatta som har det bäst i ett land med urusel ekonomi? Nej, de som får betala för Greklands usla ekonomi är barn, kvinnor, sjuka och arbetslösa. 


    Oj vad du verkar kunna mycket om Grekland! Bor du här precis som jag?

    Skämt åsido, det är klart att Greklands ekonomi inte är bra. Och många har det svårt att få det att gå runt. Och man får betala för allt, bra utbildning, bra sjukvård mm. Min poäng var dock att Sverige också genomgår en kris just nu i och med invandringen och där man dragit ner på både sjukvård, skola, äldreomsorg och polis. Jag vet inte längre om man är i en sits där man kan sitta och klanka ner på andra länders dåliga ekonomi.

    Hur som helst så är det inte det största kriteriet för mig hur statens finanser är när jag väljer land att bo i. Det är om jag trivs i landet. Hur bra man trivs beror till stor del på människorna. För mig har grekerna ett stort hjärta och de har värderingar som stämmer överens med mina. En av dom värderingarna är att de sätter familjen främst. Och äldre bor nära och man träffar dom ofta, och alla hjälper varandra. Mor- och farföräldrar hjälper till med barnbarnen, och barnen hjälper sina föräldrar med allt möjligt. Det finns en kärlek och en känsla av att alla är behövda. Också lever folk mycket mer i harmoni inom familjen här.

    Sverige har för mig blivit mycket kapitalistiskt de senaste åren, och folk fokuserar mycket på sig själva. Varje gång jag åker dit slås jag av hur folk pratar så mycket om sin karriär och alla senaste tekniska prylar. Och alla resor de ska på. Och alla har likadana åsikter om allting. För att man får ju inte tycka olika i Sverige heller. Nä tycker alla har blivit så trista och har glömt bort lite vad som är viktigt i livet ungefär. Och den här krisen har bevisat just detta för mig, Sveriges prioriteringar är glasklara.
  • Tue 14 Apr 2020 20:35
    #92
    +1
    felix le chat skrev 2020-04-14 13:28:48 följande:

    Anledningen till att vi klarat oss så katastrofdåligt är ju att myndigheten som driver sverige just nu (  regeringen gör inget utan att folkhälsomyndigheten agerat )

    totalt saknar erfarenhet av pandemier.  Erfarenheten finns i Asien och dom länder

    som kopierat asiatisk pandemibekämpning ( tex Finland och Norge ) klarar sig

    hyfsat bra.

    I sverige har man ju alltid sagt att - Det spelar väldigt liten roll om man gör si eller så.  Har liten effekt, är standradsvaret när någon undrar om vi inte skall göra som

    Norge.  I dag har vi ju facit.  Det har spelat stor roll !

    Jag roade mej i går med att läsa gamla artiklar från januari och februari där

    myndigheten uttalat sig. Skrämmande råd att läsa idag 14 April.

    Skolplikt var viktigare efter sportlovet än att isolera dom som varit i Italien på

    skidresa trots att man visste att ett stort utbrott pågick.

    i slutet på januari skulle människor utan symptom leva som vanligt - inga restriktioner. 


    Visst är det ett fiasko. Över tusen döda idag... tror att Sverige kommer få nya höga siffror imorgon också då det fortfarande droppar in siffror från påskhelgen.

    Jag är mycket rädd att regeringen kommer fortsätta på sin linje bara för att de inte vill erkänna att de har fel. Vare sig för sig själva eller för andra. De och FHM har ju suttit inför hela världen överallt och försvarat den här strategin. Det som var så "coolt" i början är inte så coolt längre.

    Min önskan skulle vara att regeringen redan imorgon satte ner foten och införde restriktioner och stängde ner iallafall restauranger, barer, biografer, caféer, klädbutiker och alla ställen där det samlas folk. Det skulle också skicka en signal till folket att nu är det allvar. Jag tror faktiskt att de kommer göra det i sinom tid, men inte imorgon utan alldeles för sent.

    Jag skulle så gärna vilja veta vilka innersta tankar Stefan Löfven har just nu. Han brottas säkert med om han gör rätt varje dag. Kommer han och regeringen klara av att ha så många döda på sitt samvete?

    Speciellt när det hela tiden kommer nya rön om att det kanske inte är så lätt att bli immun mot viruset. Då faller ju hela Sveriges strategi. Man har alltså grundat en hel strategi på något som man egentligen inte vet så mycket om.
  • Thu 16 Apr 2020 22:06
    #96
    Anonym (Sunspot) skrev 2020-04-16 17:39:37 följande:
    Jag håller fullständigt med dig. Jag är trött på att svenskar struttar runt i internationell media och säger att vi litar på staten, som några sjukt hjärntvättade idioter.
    Håller med. Och den där Tegnell som alltid försöker få alla siffror att se så positiva ut. Det är rätt intressant att för två veckor sen ungefär så beskrev han läget som stabilt, för då dog ungefär 40 människor varje dag. De senaste dagarna har det dött 80-90 människor varje dag, enligt honom är läget fortfarande - stabilt. För att det har legat på det de senaste dagarna. Så om två veckor alltså, när runt 120 människor kommer dö per dag, då antar jag att han fortfarande kommer beskriva läget som stabilt. Idag sa han till och med att de var försiktigt positiva, för att de inte sett en så stor ökning efter påsk. Men alltså...för det första så har ju antalet döda per dag ökat nåt markant sen för bara några veckor sen, för det andra ser man ingen minskning än i antalet döda. Vad är det som är så jävla positivt? De försöker ju manipulera folk. 

    Förstår folk att Sveriges dödstal är sjukt högt??? I Grekland där jag bor har de hittills lite över 100 döda, totalt. I Sverige 1300 döda. Samma befolkning runt 10 miljoner. 

    Jag hoppas dock innerligen att det inte blir så mycket värre i Sverige och att man når sin efterlängtade flockimmunitet lika lätt som man kan gå ut och ta en kaffe latte i Sverige just nu. Det ska bli intressant att se om Sverige kan "Swedish Fika sig" igenom den här krisen precis som Sverige gjort under alla andra globala kriser och världskrig. Kan allting vara så enkelt, alltid?
  • Fri 17 Apr 2020 16:45
    #98
    Anonym (jag är okunnig) skrev 2020-04-17 12:31:16 följande:

    Om det blir 200 döda per dag i 40 dagar så är det åtta tusen. Vad är den normala dödssiffran per månad i Sverige?


    Frågar du mig det? Ingen aning
Svar på tråden Sydkoreas sätt att hantera Corona