• Thu 26 Mar 2020 08:26
    2986 visningar
    116 svar
    +3
    116
    2986

    Rapport från Stockholm

    Börjar bli less på hur Stockholmshatet kopplat till Coronan frodas och tänkte därför berätta hur det är här i trakterna. 

    Alla som kan arbetar hemifrån, jag och min man har arbetat hemma i 3 veckor nu. Barnens klasser har dagligen frånvaro på ca 1/3 av eleverna då det är en väldig disciplin på att hålla barnen hemma vid minsta symtom. Samma gäller på idrottsträningarna där det är betydligt färre barn med. 

    Kaoset på bussarna beror inte på att folk ger sig ut i onödan utan helt och hållet på att SL dragit ned på trafiken. För att kunna hålla avstånd i rusningstrafik krävs kombinationen av drastiskt minskar resande och bibehållen trafik eftersom att det är knökfullt i vanliga fall. 

    De enda sociala kontakterna folk generellt har är att titta på barnens fotbollsmatcher (som också har mycket mindre publik eftersom att det är tydliga riktlinjer att stanna hemma vid minsta symtom även där, de som är där håller större avstånd till varandra) och att handla mat. 

    Min man var tvungen att åka in till stan igår på ett läkarbesök (vi bor i en ytterkommun) och det var tvärtomt överallt. Mer likt bilderna från karantänstäderna än arkivbilderna som visas i utländsk media. 

    Tidningar går ut och skriver sensationsartiklar om att äldre människor promenerar på gatorna utan att också nämna att gatorna är tomma. Förbudet gäller sociala kontakter, att gå ut och röra sig utan sociala kontakter är bara bra för hälsan och något jag uppmuntrar mina äldre släktingar att göra. 

    Initiativen för att hjälpa är stora och det finns massor av aktivitet på fb där man kan få hjälp åt sig eller åt närstående.

    Generellt tar människor i allmänhet i Stockholmstrakten ett stort personligt ansvar i att isolera sig själva. 

  • Svar på tråden Rapport från Stockholm
  • Thu 26 Mar 2020 10:39
    #5
    Anonym (.) skrev 2020-03-26 09:27:04 följande:

    Rapport från landsbygden:

    Varje dag träffar jag på andra kunder i butiken eller bensinmacken som högljutt förklarar att det är såååå skönt att komma ut på landet där risken inte är lika stor för att smittas.

    Annars gör vi exakt samma sak som er med social distansering. 
    Utöver det hjälper vi våra grannar och grannarnas grannar och även deras vänner om det behövs.
    Vi handlar mycket mer än vanligt  i de små butikerna, pizzerian, krimskramsbutiken och blomaffären för att stötta dem.
    VI sluter upp kring de gamla som saknar hemtjänst och hjälper dem med matvaror och butiksärenden.

    Sen kommer det hit idioter med eventuell smitta och vrålar att det är såååå lugnt och skönt under korkeken...Demon


    De som kommer ut till er har antagligen inte kommit direkt från barhäng utan levt isolerade innan de kommit och risken att de tagit med smittan får nog räknas som minimal. 
  • Thu 26 Mar 2020 10:41
    #6
    FDFMGA skrev 2020-03-26 10:09:27 följande:

    SL:s indirekta agenda att så många som möjligt ska smittas i fullsatta bussar skulle man lätt kunna komma tillrätta med genom att tillfälligt slopa biltullarna. 


    Ja det är rätt många som framför det och kan inte annat än instämma. Fast det skulle väl behöva kompletteras med billigare parkering och de två faktorerna i kombination kanske gör att fler åker in till kontoret en sväng än vad som sker nu. 

    Där vi bor har elcykelförsäljningen ökat så mycket att den lokala cykelbutiken fått nyanställa. 
  • Thu 2 Apr 2020 18:46
    +2
    Anonym (.) skrev 2020-03-29 14:51:56 följande:
    Men skärp dig!
    Det går självklart att generalisera denna diskussion och är dessutom exakt det man måste göra för det är den stora massan som har betydelse och inte en enskild människa.
    Har du inget sakliga argument?
    Fast om du ska generalisera så måste du ju utgå från det generella beteendet vilket är det som jag beskrev i trådstarten. Du kan ju inte generalisera baserat på undantagen?

    Sedan så uppfattar jag det faktiskt som att de flesta av de som flyttat ut till sina sommarhus har gjort det innan reserestriktionerna kom. 
  • Thu 9 Apr 2020 07:07
    +2

    Och återigen en svepande bedömning mot Stockholmare. https://www.expressen.se/debatt/i-stockholm-lever-man-i-fornekelse-in-i-det-sista/ Jag brukar normalt sett inte googla personer men var tvungen här bara för att se om det är någon som faktiskt bor i Stockholms innerstad. Men nej, så verkar det inte vara. Det finns i alla fall ingen med det namnet där. Så egentligen kan hon ju inte veta någonting utöver rykten och egna antaganden baserade på några få representanter i sin egna bekantskapskrets. 

    På presskonferensen igår så var myndigheterna tydliga med att det verkar som att råden följs, både genom undersökningar och genom faktiska resultat. 

    Sedan är det alltid ett antal människor som inte följer råden men de kan inte stå som grund för bedömningen av 2 miljoner andra som sköter sig alldeles utmärkt. 

    Jag kan ju börja med samma sak och se på min facebooksida och komma fram till att folk från Uppsala och Östersund är absolut sämst när det gäller att följa reglerna. Har flera vänner från de båda orterna som verkar umgås med folk utanför familjen de bor med på regelbunden basis. Men jag har ju vett nog att inse att de inte representerar Uppsalas 220 000 invånare eller Östersunds 50 000. 

    Som sagt, jag startade den här tråden för att försöka ge en bättre bild av hur det faktiskt ser ut här jämfört med de sensationsrapporter som kommer i tidningarna, men det verkar ju ha misslyckats totalt då man fortsätter att använda enskilda personer som underlag för att bedöma över 2 miljoner. 

Svar på tråden Rapport från Stockholm