• Anonym (J)

    Rapport från Stockholm

    Jag tänker att det mer handlar om rädsla än hat. När man upplever stark rädsla, och i detta fall en fullkomligt befogad sådan, och redan priviligierade människor (såna som ens har möjlighet att ?fly? storstaden) gör det och därigenom utsätter människor som inte kan fly storstadsbor som tar sig rätten att eventuellt belasta den redan ansträngda landsbygdsvården, ja då yttrar det sig i frustration som leder till ilska. Det är väl inte så svårt att förstå? Jag bor i ett litet samhälle i Dalarna. Dock är jag född och uppvuxen i Stockholm. Jag har min mormor, min bror, min syster och min bästa vän sedan mer än 30 år i Stockholm. Jag hatar inte Stockholmare. Med det sagt vill jag inte se någon irl förrän detta är över. Skidresenärer som är utan symptom när de lämnar stan kan få sådana under tiden de är bortresta. Innan man tar symptomen kanske man besöker affären, apoteket och pizzerian. Och resten kan du föreställa dig själv. Jag vet att många inte beter sig så samtidigt som många anser att det är viktigare att deras redan betalda resa också blir av pga den ekonomiska förlusten. Fullt förståeligt OM det inte vore för att det kan riskera liv. Jag använder mig inte (sedan två år) av fb, Instagram och dyl men kan tänka mig att hatet flödar. Det är troligen riktat mot personer som inte tänker på andras säkerhet. Människor som själviskt riskerar andras liv och inte följer regler och rekommendationer. Stockholmare är ju inte kända för att bry sig om landsbygden mer än när det är midsommar. Detta (det du beskriver som hat) är kanske resultatet? Är vi rädda om varandra så slipper vi vara rädda för varandra - som det heter.

  • Anonym (J)
    Anonym (ABC) skrev 2020-03-27 12:55:05 följande:

    Ja så kan det nog vara att det är rädsla som ligger bakom det. 

    Men sedan är ju frågan, vilka är Stockholmare? Är jag Stockholmare? Jag bor i en kommun längre ut som mest består av landsbygd och har inte varit inne i stan på 3 veckor och lär dröja minst en månad till innan jag åker dit (ännu längre beroende på vad mitt företag anger för riktlinjer kring hemarbete), detsamma gäller min man. En Uppsalabo har kortare restid till stan än vad jag har t.ex.

    Jag skulle tro (bortsett från Skistarorterna som har en annan kommers än andra skidorter) att den största smittorisken kommer från kommunernas egna invånare som kanske har långdistansförhållanden, studier på annan ort o.dyl. och inte från ditresta Stockholmare. 


    Jag definieras (halvt på skämt) fortfarande som Stockholmare då jag endast bott på orten i 20 år :) Dock har ingen jagat mig med högaffel än...trots att stockholmsdialekten aldrig går bort. Vi (läs Stockholmare) har generellt ett annat kulturellt beteende än småstadsbor och jag tror att det påverkar attityden. Man upplever ?oss? som ibland nedlåtande och respektlösa inför lokala seder och livsstil. Som oinsatta vad det gäller landsbygdsproblem och livssituation. Hur som helst ör vi på mindre orter färre och det märks tydligt när ?utomsocknes? besöker alt. invaderar. Vi har inte kapacitet i kristid att ta hand om fler, det finns knappt tid i vården för oss som redan lever här. Det finna en stark oro att det ska överbelastas mer än det redan görs. När coronaspridningen startade fanns 8 iva-platser i Falun. Alltså ÅTTA. Jag och min sambo är tacksamma att min svärfar dog i sin småcelliga lungcancer i höstas, innan detta skedde. Han som knappt fick luft innan pga kol orsakat av många års arbete i gruvor. Han hade varit så rädd. Det finns fler som han som ännu lever. Med dåligt hjärta och andra åkommor. Moraliskt och etiskt, var man än kommer ifrån så bör man inte belasta någon annan stad eller ort. Det är också FHM:s tydliga rekommendation.
  • Anonym (J)

    [quote=80306486][quote-nick]Anonym (Bilist) skrev 2020-03-27 17:52:05 följande:[/quote-nick]Dränera? Vi underhåller ett hus som hört till familjen i över 100 år. Det var min morfars barndomshem. Vi köper mat, målarfärg, diskmaskin, kläder, etc etc i lokala butiker. Vi äter ute på lokala fik och restauranger.

    Vi gör av med tiotusentals kronor per år som går till lokala näringsidkare.

    Dessutom sköter vi om familjegraven.[/

    Kanon! Åk bara inte dit med corona. Om det inte är bärsen och efter ett fungerande vaccin tagits fram :)

  • Anonym (J)
    Anonym (Tveksamt) skrev 2020-03-27 21:32:33 följande:

    Seriöst skärp er!

    Vad hjälper det att ni hetsar mot varandra! Hugger varandra i strupen som rädda hundar!

    Vi är ett land i kris

    Vi är en kontinent i kris

    Vi är en värld i kris


    Hade inte varit ett problem om alla stannade där de är folkskrivna.
  • Anonym (J)
    Anonym (Bilist) skrev 2020-04-02 09:58:07 följande:

    Är jag är kvar i stan måste jag trots allt trängas med folk varje gång jag ska rasta hunden, dels i hissen/trapphuset, dels på trottoarer. Lassar jag bilen full med mat och åker till stugan 30 mil bort kan jag gå ut med hunden varje dag utan att knappt se en enda människa.

    Bär jag inte på smittan så smittar jag inte någon, var jag än är. Däremot är risken att jag blir smittat betydligt större hemma i stan.

    Bär jag på smitttan så riskerar jag att smitta en massa folk hemma i stan, men knappt någon på landet.

    Blir jag allvarligt sjuk så är just sjukhusen i Stockholmstrakten de klart mest belastade. Är det inte bättre att sprida belastningen till andra sjukhus?

    (Jag jobbar på distans var jag än är. Köper mat via Willys uthämtning. Träffar inga människor var jag än är.)


    Det låter fint att vara i stuga och inte träffa någon. Dock låter det väldigt dåligt att belasta andra sjukhus. Du förstår väl att andra sjukhus är mindre, med många färre vårdplatser och med mycket mindre personalstyrka? Sjukhusen är anpassade efter hur stor befolkningen är i regionen. Det är ju inte så att man har storstadskapacitet i mindre städer. Men det förstår du väl?
Svar på tråden Rapport från Stockholm