• Disa35

    Sverige tar inte Corona på allvar!

    Anonym (some) skrev 2020-03-26 20:30:55 följande:

    Den svenska självgodheten är helt sjuk !

    Uppdraget var 100 gånger lättare än de uppdrag Kinesiska central regeringen stod inför i slutet av Januari. Trots detta kommer mer än 10.000 (?)  svenskar att dö. Vi fick två månaders försprång och trots det råder det redan brist på sjukhus material. Det är ett TOTALT MISSLYCKANDE. Inse fakta !

    Sen det här tramset med att "platta ut kurvan". Inse att det inte finns någon kurva att platta ut ! 


    Jo, det gör det, fast i Italien och Spanien har det varit en brant uppförsbacke, och USA är på väg spikrakt i samma riktning.
  • Disa35
    Anonym (Hej) skrev 2020-03-26 20:46:46 följande:

    Har ni inte läst hela tråden... men om man räknar på den dödlighet som man uppger för tillfället så skulle ungefär 100.000 personer i Sverige dö om halva befolkningen smittas. Det finns även beräkningar på att halva Sveriges befolkning kommer varit smittad tills i sommar.

    Så vi pratar inte om bara några tusen här. Nu är detta bara siffror. Men kan vara värt att betänka iaf


    Absolut, men det är två saker att ta med i beräkningen:

    Det är förmodligen många fler än de där 2806 som är smittade, man vet bara inte om det - det gör mortalitetsprocenten lägre, vilket i sin tur gör den uppskattade mängden dödsoffer mindre.

    Dessutom försöker man från myndighetshåll skydda riskgrupper och vinna tid, delvis i väntan på vaccin, och det kommer också att påverka antalet döda.
  • Disa35
    Anonym (some) skrev 2020-03-26 21:11:13 följande:

    jag förstår inte hur du räknar ?  hur många respiratorer ?


    Va? Jag räknar inte respiratorer, jag hänvisar till en grafik på Aftonbladet
  • Disa35
    Anonym (some) skrev 2020-03-26 21:48:11 följande:

    jag vill inte kapa den här tråden, kanske jag borde starta en ny tråd kring hur man ska räkna på det här


    Kanske det.

    Jag menade det du skrev om kurvan, den finns och ser för vår del väldigt bra ut (tydlig grafik på Aftonbladet).

    Ursäkta att det blev lite rörigt.
  • Disa35
    Anonym (Suck) skrev 2020-03-27 00:39:40 följande:

    Jo, det finns en sån lag. Begravningar görs inom 30 dagar ändå pga lagen som måste följas.

    Att folk inte vill gå på begravningar påverkar inte platserna då de begravs ändå.


    Inte alltid, lagen ger utrymme för undantag i särskilda fall (görs redan); det här är ett sådant undantag.

    Och jag kan hålla med om att det verkar lite makabert med ishallar som provisoriska bårhus i världens modernaste land (?), men vad ska de göra?
  • Disa35
    jrockyracoon skrev 2020-03-27 05:53:38 följande:

    Jag konstaterar att med den strategin, modellen, kommer visserligen sjukhuset hinna behandla de flesta, men samtidigt kommer alla eller åtminstone en väldigt stor del av befolkningen utsättas för smittan. Det torde betyda att 1 - 2 % av de som utsätts kommer dö av sjukdomen. Vi har ingen forskning som visar att behandling på sjukhus minskar dödligheten av sjukdomen, såvitt jag vet, även om det är sannolikt. Men låt oss antaga att det halverar dödstalet, (ett väldigt optimistiskt antagande) och att dödssiffran normalt ligger på 1,5 %. Det innebär ändå att dödssiffran blir 0,75%.

    Om vi sedan antar att en sådan offensiv smittspridning gör att 75% av Sveriges befolkning drabbas av sjukdomen, blir det alltså ca 0,75% av 7,5 miljoner = 56250 personer som kommer dö av Corona!

    Om man istället tänker sig att man stänger skolor och inför mötesförbud på 2 personer under en lång tid kan man gissa att färre smittas. Låt oss säga att vi lyckas minska smittspridningen till hälften av befolkningen, men samtidigt klarar sjukvården så att vi får samma dödstal, d.v.s. 0,75%. Då kommer ca 5000 000 * 0,0075 = 37500 dö, d.v.s. 33% färre. 

    Min slutsats av dessa exempel är att det antagligen är viktigt att minska smittspridningen av Corona i samhället. Ju färre som smittas, desto mindre dödsfall. Sjukvård är antagligen viktigt, men eftersom vi inte vet effekterna av sjukvård är det riskabelt att medvetet låta smittan spridas. Även med en god sjukvård dör många, och då behövs smittbekämpningen ändå.

    Sedan verkar det vara en extremt smittsam sjukdom. Med en sådan exponential spridning kan de "olydiga" medborgarna bidra extra mycket till en utökad smittspridning. Utifrån detta är det sannolikt rationellt att göra som många andra länder, d.v.s. stänga ner skolor och släcka samhället under de värsta härjningarna, för att rädda människoliv.

    Jag tror att Kina lyckades relativt bra beroende på att de har tuffa åtgärdsalternativ som t.ex. att stänga ner en hel stad, etc. Men också för att deras medborgare är mer kuvade och fattar att de inte kan komma undan med lite civil olydnad. I Sverige är det nog fler som tänker att det inte kan hända dem, och utsätter andra för onödiga risker.

    Det som talar till Sveriges fördel är att många äldre i Sverige lever isolerade, och därför har bättre chanser att undgå smitta.

    Men ändå, det ser oroväckande ut.


    Det jag tror ställer till det hela lite är att nästan alla nyheter och rapporter utgår från Stockholm och situationen där - det kan mycket väl se helt annorlunda ut ute i landet.

    Därmed inte sagt att jag förnekar allvaret, men jag tror jag förstår vad myndigheterna försöker åstadkomma.
  • Disa35
    Anonym (SDES) skrev 2020-03-27 09:51:21 följande:

    Ni röstade ju fram nuvarande regering, så då får ni stå ert kast. Shit happens.


    Suck.

    Bara för sakens skull; ingen har röstat fram någon regering, vi har inte regeringsval i Sverige.
  • Disa35
    Anonym (G) skrev 2020-03-27 10:04:44 följande:

    Vissa spenderat väldigt mycket tid i coronatrådar. Har ni varken jobb eller studier att sköta?


    Räknas hemarbete?
  • Disa35
    FDFMGA skrev 2020-03-27 10:14:35 följande:

    Du har nog inte fullt ut lycktas förstå vad en pandemi innebär, det ären global företeelse, inte ett isolerat svenskt fenomen.

    Sveriges regering och Sveriges oppositionspartier har hittills hanterat epidemin föredömligt och vår regering tillhör tillsammans med några få andra regeringar dem som inte har gripits av panik och agerat för agerandets egen skull - utan minsta tillstymmelse till eftertanke.


    Applåd på den, bra talat
  • Disa35
    namespace skrev 2020-03-27 10:29:16 följande:

    HJÄLP !!   Har ni bott under en sten de senaste månaderna ? Sverige har misslyckats, Inse fakta ! 


    Vem som har lyckats och inte går att slå fast först när det här över.

    Jag tycker ärligt talat att du ska dra några djupa andetag, försöka lugna ner dig och ta till dig vad experterna säger - speciellt de svenska eftersom de arbetar med och i svenska förhållanden.
Svar på tråden Sverige tar inte Corona på allvar!