Inlägg från: Anonym (Sara) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Sara)

    Ensam vårdnad från födsel?

    Anonym (Famrätt.) skrev 2020-03-26 14:22:11 följande:

    Du har automatisk ensam vårdnad när barnet föds. För att det ska ändras måste du antingen ge honom del av vårdnad i samband med att ni skriver faderskap eller att han stämmer dig på vårdnaden. Sannolikheten att han skulle få del av vårdnaden efter en stämning är väldigt hög. Det krävs oerhört mycket för att förlora vårdnadsrätten. Att han varit dum mot dig eller har ett tidigare bruk av narkotika bakom sig kommer inte att räcka för att förlora vårdnaden.

    Vårdnaden handlar om den juridiska delen. Även om du får ensam vårdnad så kommer han (eller barnet) att få umgängesrätt.


    Precis dom det står här. Han kommer med största sannolikhet få igenom delad vårdnad om han stämmer dig på den..Men du kan ju avvakta och se vad han gör.
  • Anonym (Sara)
    Anonym (jur) skrev 2020-03-26 14:39:09 följande:

    Det bästa du kan göra i denna situation är att gå med på gemensam vårdnad och om det visar sig att det inte fungerar stämma för ensam vårdnad i ett senare skede.

    Som det skrivits tidigare så är det mycket troligt att tingsrätten skulle komma fram till gemensam vårdnad och då har ni båda förlorat en massa pengar och troligtvis stökat till livet en hel del i jämförelse med att lösa detta på egenhand i samband med fastställande av faderskapet. 


    Varförär det bättre för henne? Kan det inte vara bättre att avvakta och se om han verkligen vill ha vårdnaden först, är beredd att vara föräldraledig osv? Sånt har jag förstått kan bli väldigt krångligt om önskan att ha vårdnad finns men ej önskan att vårda barnet.
  • Anonym (Sara)
    Vinterankan skrev 2020-03-28 09:00:14 följande:

    I grunden håller jag med dig att vårdnaden borde vara gemensam som standard, men det skulle behöva kombineras med en starkare plikt kopplad till vårdnaden. Att man tex blir av med den om man vägrar både att vara föräldraledig och skriva över dagarna, om man krånglar med papper till skola, vårdcentral odyl eller uppenbarligen använder vårdnaden som ett hot mot andra föräldern istället för ett verktyg i att ska ha det så bra som möjligt.


    Precis så
  • Anonym (Sara)
    MRAKas skrev 2020-03-27 22:31:06 följande:

    Fadern ska givetvis ta likvärdigt ansvar kring barnet som modern.

    Ingen kan någonsin kräva lika rättigheter om de inte samtidigt är villiga att acceptera lika skyldigheter.

    De dagar var o en får räcker gott o väl utan problem tills barnet inte behöver ammas längre, sen får väl fadern vara hemma o ta hand om barnet om han inte är villig att dela med sig av sina dagar?

    Visar det sig där o då att fadern är ovillig att göra något av dessa alternativ så ska han givetvis på juridisk väg tvingas ge upp antingen det ena eller det andra.


    Problemetr ju att det inte går till så idag. Så boendeföräldern kan absolut stå där när dennes dagar är slut utan rätt till kommunal barnomsorg på grund av att barnet är för ungt och för att den andre föräldern vägrar att vare sig ta ut dagar eller skriva över dem. Och det är ju trots allt verkligheten man måste förhålla sig till.
  • Anonym (Sara)
    MRAKas skrev 2020-03-28 10:30:41 följande:

    Det jag anser anmärkningsvärt är att det resonemang ni för grundar sig på att makten ska fortsätta vara hos kvinnan eftersom det ger henne bättre möjligheter att ta ett större praktisk ansvar i föräldraskapet.

    Samtidigt som i princip alla myndigheter och intresseorganisationer som har med ämnet att göra ständigt påtalar att detta fenomen är den sista stora grundstenen i de ojämlikheter vi idag fortfarande ser mellan kvinnor och män på gruppnivå.

    Att män på gruppnivå har större makt i arbetslivet och därtill jobbar mer o tjänar mer är direkt kopplat till den ojämlikhet som fortfarande råder när det gäller föräldraskapet.

    De flesta kvinnor spänner käken, knyter näven o ondgör sig mer än gärna över denna orättvisa, kräver ständigt nya reformer och att "kvinnofrågor" ska få olika former av positiv särbehandling.

    Men sen sitter de flesta i praktiken o för resonemang exact i linje med det ni nu gör här i tråden...


    Nej. Jag anser att man bör få delad vårdnad så snart faderskapet är fastställt men att vårdnadaansvaret ska innebära större ansvar för den faktiska vårdnaden,. Jag anser att det ska vara så som du skrev tidigare i tråden att en domstol snabbt kan döma över föräldradagar från ena föräldern till den andra om föräldern vägrar att ta hand om barnet.

    Men denna tråden är ju inte en politisk diskussion om hur man önskade att samhället och dess lagar och regler ser ut. Det är en tråd i känsliga rummet där en specifik person ber om råd utifrån denna persons specifika situation. Dåkan man ju inte ge råd utifrån ett allmänt perspektiv eller prata om hur man önskar att det vore. Det får man ju göra i mer samhällsorienterade trådar.

    Jag tycker att ts självklart ska verka för att pappan ska få möjlighet att ta lika stort ansvar som henne. Men jag tycker inte alls att det är konstigt att avvakta och låta honom ta initiativet så att hon ser vad han verkligen vill, med tanke på den situation som hon beskriver.
  • Anonym (Sara)

    Tex gällande barnomsorg första året, ta ansvar för barnets omsorg genom att tex själv vara föräldraledig, föra över dagar till andra föräldern eller stå för privat barnomsorg halva tiden. Jag diskuterar gärna i en annan tråd, men tycker inte att det är lämpligt att kapa ts tråd i känsliga rummet för en allmän diskussion.

  • Anonym (Sara)
    Anonym (....) skrev 2020-03-29 00:36:59 följande:

    Tråden ligger inte i Känsliga Rummer utan under Allmänna rubriker....


    Ok. Men ddet är ändå en tråd om ts specifika situation, inte en allmän diskussionstråd om hur man skulle önska att lagstiftningen kring föräldraskap såg ut.
Svar på tråden Ensam vårdnad från födsel?