• Anonym (Otrogen)

    Vårt förhållande blev bättre efter otroheten

    Min man var otrogen mot mig när vi hade varit tillsammans i ca två år. Han träffade en tjej som han blev attraherad av och då hade vårt förhållande varit svajigt ganska länge, vi var båda osäkra och svartsjuka och bråkade mycket pga det. Vi älskade varandra och hade mycket fint som förenade oss också, men vi började nog båda komma till gränsen där vi inte orkade mer drama och hade börjat fundera på allvar på om vi skulle bryta upp. Otroheten blev en vändpunkt för oss. Just det som vi båda hade varit så rädda för och grälat om, skedde. Min man berättade om otroheten för mig, han var ångerfull och svor att det aldrig ska hända igen. Han sa att det här hade fått honom att inse hur mycket han älskade mig. Det var fruktansvärt med alla bilder i huvudet, särskilt eftersom tjejen verkligen var jättesnygg och jag kunde inte låta bli att jämföra mig själv mot henne (jo jag hittade en bild på henne i min mans telefon, hon sitter halvnaken i sängen och ser ut som en jävla sexängel)

    Jag kände mig så förrådd och ville hämnas, jag tänkte faktiskt att det skulle vara ett sätt för mig själv att bränna mina broar så att det skulle bli lättare att lämna honom så jag var själv otrogen med en kille som jag visste var intresserad av mig (ett riktigt kap han med). Jag kunde ju inte låta bli att jämföra dem under akten och varken känslorna eller sexet var ju på samma världskarta ens... efteråt låg jag och kände mig bara så tom och saknade min man.

    Efter det kände jag mig märkligt lugn. Ligget med den andre betydde ju absolut ingenting för mig och jag älskade fortfarande min man. Jag tänkte att kanske var det såhär han också kände? Jag bestämde mig för att förlåta honom och på något sätt kändes det som att nu var vi kvitt. Jag berättade aldrig för min man om min otrohet, det fick vara min hämnd för att han svek mig först och jag ville inte riskera att det förstörde våra sköra försök att lappa förhållandet. Dessutom ville jag att han skulle fortsätta ha dåligt samvete för vad han gjort. Jag hade förstås gruvliga samvetskval för min otrohet och för att jag ljög för honom men samtidigt var det en bitterljuv känsla, och ångerfull som jag var ansträngde jag mig också för att vara god och snäll mot honom. Så två fel blev faktiskt konstigt nog ett rätt för oss... vi förändrade vårt beteende, blev mer rädda om varann och fick ett ännu starkare och förtroligare band till varandra. Vi pratade massor, grät och bråkade men bestämde oss för att börja lita på varandra och lovade varann att aldrig någonsin svika den andra. Det var inte lätt, jag hemsöktes av filmer som spelades upp i mitt huvud men med tiden bleknade de och kom alltmer sällan. Nu har det gått några år, vi har gift oss och vi är mer säkra än någonsin på varandra. Otroheten blev en ruskig väckarklocka för oss båda, en insikt om vad vi höll på att förstöra. Men i vårt fall blev det faktiskt otroheten som räddade vårt förhållande.

    Man får alltid höra att en gång otrogen är alltid otrogen, otrohet går aldrig att förlåta. I folks ögon verkar det nästan vara det skamligaste man kan göra, att förlåta en otrogen partner. Jag menar att det inte alls behöver vara så. Jag vet hur jag själv känner, jag vet i mitt hjärta att jag aldrig någonsin kommer att svika min man igen, vare sig genom otrohet eller på något annat sätt. Vi har kämpat oss igenom det här och det har fått oss att bli sammansvetsade till döden. Jag kan inte föreställa mig något som ska kunna komma emellan oss efter det här.

    Det finns en miljon trådar om otrohet där det enda svaret som ges är att lämna, så det skulle vara intressant att höra om det finns någon mer som har samma erfarenhet och har lyckats bygga upp ett förtroende som har raserats till grunden? Har ert förhållande t.o.m blivit bättre efter otroheten?

  • Svar på tråden Vårt förhållande blev bättre efter otroheten
  • Xzx

    Antalet personer jag känt, känner eller varit iaf bekant med som haft otrohet i sin relation är rätt många vid det här laget.


    Och andelen av dom relationerna som blivit bättre eller ens fungerat efter att otroheten uppdagats? Noll! Inte en enda. Samtliga har kraschat, trots blandade försök att lappa ihop dom.


    Jag säger inte att din historia är falsk eller omöjlig, bara att det är Extremt ovanligt...

  • Sagoflickan

    Min man och jag befinner oss just nu i en otrohetskris och jag känner att vårt förhållande kommer att klara detta och förmodligen precis som du säger t o m bli bättre. I dagens samhälle är att stanna den nya skammen men det cyniska "en gång otrogen alltid otrogen" behöver verkligen inte stämma och man ska inte lyssna på andra.Man får se till person och situation och var och en känner själv vad som är rätt för dem och deras förhållande.

  • Oerhörd

    Jag tror att de som väljer att stanna sällan berättar för sin omgivning, och därför är det i princip noll relationer som vi känner till som överlever otrohet. Skammen som andra tillskriver den som förlåter är värre än sveket.

  • Anonym (Könsskillnader)

    Jag upplever, att på sina håll så uppmuntras män att förlåta hennes otrohet. Tom att ta på sig skulden själv för den. Har hon vänstrat så skall han fråga sig vad han har gjort fel.

    Inte särskilt vanligt, men det finns sådana åsikter som uttrycks just för män på vissa ställen. Har inte hört samma för kvinnor.

    Är väl all cuck-porr som börjat påverka även utanför porr kanske?

  • Anonym (man)
    Oerhörd skrev 2020-04-13 10:07:05 följande:

    Jag tror att de som väljer att stanna sällan berättar för sin omgivning, och därför är det i princip noll relationer som vi känner till som överlever otrohet. Skammen som andra tillskriver den som förlåter är värre än sveket.


    Eller så KÄNNER den som blivit bedragen skam över att ha blivit bedragen, varit lättlurad, känna att man inte duger, etc, etc (givetvis friskt uppmuntrat av den som varit otrogen för att försöka lägga en del av skulden på sin partner och slippa lindrigare undan....) och TROR att alla kommer tycka man är knäpp som förlåter. och väljer därför att inte berätta för någon, men det har egentligen inte så mycket med andras reaktion att göra utan finns mest i ens eget huvud. För man har ju inte ens berättat för någon än och då vet man ju inte hur de kommer reagera och då kan man heller inte påstå att man blivit pålagd skam av andra.
  • Anonym (man)
    Sagoflickan skrev 2020-04-13 00:25:13 följande:

    Min man och jag befinner oss just nu i en otrohetskris och jag känner att vårt förhållande kommer att klara detta och förmodligen precis som du säger t o m bli bättre. I dagens samhälle är att stanna den nya skammen men det cyniska "en gång otrogen alltid otrogen" behöver verkligen inte stämma och man ska inte lyssna på andra.Man får se till person och situation och var och en känner själv vad som är rätt för dem och deras förhållande.


    Behöver inte stämma är inte detsamma som att påståendet är falskt. Det finns ju en anledning att "en gång otrogen, alltid otrogen" öht uppkommit och det beror på att det faktisk stämmer väldigt ofta (inte alltid).  Och det finns det faktiskt belägg för...så att kalla det cyniskt är ganska cyniskt i sig.

    https://www.expressen.se/halsoliv/sex--relationer/darfor-fortsatter-otrogna-att-vansterprassla-/

    Helt ok att förlåta om du vill, men om du ska göra det så gör det baserat på FAKTA och hur verkligheten ser ut och inte på önsketänkande, normalisering, rationalisering, förnekelse, etc....för det är bara självdestruktivt. Att bara fly in i en fantasibubbla där man intalar sig saker och stänger ute verkligheten är INTE ett bra sätt att hantera en otrohet för det innebär att man egentligen inte förlåter sveket i sin helhet utan förminskar den så mycket man bara kan så den ska kunna bli hanterbar, dvs man förlåter en förvanskad version av sveket för den riktiga versionen klarar man inte av att förlåta.
  • Anonym (Korint)

    Men oj vilken vacker berättelse ts har skrivit.

    Själv känner jag till ett par relationer som "överlevt" en otrohet, då har det handlat om något enstaka ligg som den ene av parterna gjort med någon kollega i samband med en "blöt" konferens eller liknande. I inget fall har det varit "någon otrohetsrelation" med kommunikation i form av mejl, sms, flera träffar etc. över tid, utan bara just ett enstaka ligg som inte återupprepats. 

    I inget av fallen har relationen "förbättrats" utan relationen har "överlevt" av praktiska skäl såsom hus, barn, huslån, sommarställe, gemensamma släktingar, traditioner angående semester och högtider. Hade inte dessa saker funnits hade samtliga relationer upphört.  "Relationen" har alltid blivit sämre, det har efteråt alltid funnits skuld, ångest, rädsla, tvivel etc hos båda parterna.

    Men sanningen är den att om det inte var något som faktiskt "störde" ts hade hon inte suttit och skrivit ned denna långa berättelse och broderat ut den med "kände i mitt hjärta", "är övertygad om att vi aldrig kommer lämna varandra" och liknande beskrivningar. Då hade ts inte ens tänkt på det längre efter flera år.

  • Anonym (VS)

     Din historia berör, men jag tror inte den är särskilt vanlig. 

    Under ett tidsspann på ca 20 år så vet jag om 5 st par där den ena varit otrogen.
    Efter att otroheten uppdagats har de alla gått isär.
    Det tog mellan 1 vecka till 1 år innan respektive par separerade.

    I alla fem fall var det mer än ett fylle-ONS.

    PS Vad tror du skulle hända om du berättade för din man att du också varit otrogen?

  • Anonym (bdrgn)

    Som en annan bedragen har jag inte mycket gemensamt med TS... 

  • Sagoflickan
    Anonym (man) skrev 2020-04-14 11:20:32 följande:
    Behöver inte stämma är inte detsamma som att påståendet är falskt. Det finns ju en anledning att "en gång otrogen, alltid otrogen" öht uppkommit och det beror på att det faktisk stämmer väldigt ofta (inte alltid).  Och det finns det faktiskt belägg för...så att kalla det cyniskt är ganska cyniskt i sig.

    https://www.expressen.se/halsoliv/sex--relationer/darfor-fortsatter-otrogna-att-vansterprassla-/

    Helt ok att förlåta om du vill, men om du ska göra det så gör det baserat på FAKTA och hur verkligheten ser ut och inte på önsketänkande, normalisering, rationalisering, förnekelse, etc....för det är bara självdestruktivt. Att bara fly in i en fantasibubbla där man intalar sig saker och stänger ute verkligheten är INTE ett bra sätt att hantera en otrohet för det innebär att man egentligen inte förlåter sveket i sin helhet utan förminskar den så mycket man bara kan så den ska kunna bli hanterbar, dvs man förlåter en förvanskad version av sveket för den riktiga versionen klarar man inte av att förlåta.
    Jag skrev inte att påståendet är falskt utan just att det inte behöver stämma. Det stämmer såklart på vissa och inte på andra. Man kan inte dra alla otrogna över en kam för att använda den gamla frasen.

    Om jag förlåter gör jag det baserat på fakta, naturligtvis. Jag är en förnuftig och realistisk person som tar allt i beaktande. Jag vet inte varför du får för dig att jag flyr in i en fantasibubbla. 
Svar på tråden Vårt förhållande blev bättre efter otroheten