• Tue 14 Apr 2020 22:48
    1387 visningar
    19 svar
    -1 +1
    19
    1387

    Fader vs. Moder

    Många religioner pratar om en fader,, det går till och med så långt så att de kallar icke bilogiska fädrar för "pappa" för att de är i så höga positioner t ex. påven och vissa presidenter, premiärministrar. Är inte det sjukt? Ta USA och deras "founding fathers" osv. Visst man säger ju "Moder Svea" tex. Men aldrig till levande personer. Endast till mark typ. "moder jord" osv. Tycker det är väldigt märkligt.


    Mödraskap är väl betydligt mer relevant? Förstår att man försöker skydda sig själv och sina avkommor och håller sig borta från "the spotlight" alltså allmänhetens blickar speciellt som officiell person kanske. Men är inte det lie konstigt. Varför är inte mödraskapet och mödrar mer upphöjda i status mm? Kan det bero på att empatistörda män (främst) har sånt inflytande att det vore onaturligt för alla parter att lyfta fram denna nästintill dolda aspekt av mäsnkligheten? Mödraskap är väldigt privat och i skuggan upplever jag. Är det bra eller dåligt?  Jag tycker att det är mest negativt eftersom folk inte värderar det jobb de gör lika mycket och därmed inte heller männsikor och humanitära frågor.

  • Svar på tråden Fader vs. Moder
  • Wed 15 Apr 2020 14:55
    #5
    +1
    Konservativ skrev 2020-04-15 14:36:27 följande:

    Att hylla mödraskapet har konservativa gjort i alla tider. Kulturmarxisterna vill helst avskaffa allt vad föräldrar heter. Fort in på dagis med ungarna så att indoktrineringen i ateism kan börja.


    Nej, eftersom konservativa värderar patriarkala strukturer mer, så hamnar kvinnan vid sidan av och skall bara föda fram nya förbrukningsbara undersåtar, lite som muslimer ser på kvinnor. Muslimer eller katoliker för den delen är ju själva ofta väldigt "konservativa" Att nedvärdera kvinnor är inte att hylla mödraskapet. Konservativa länder ligger ofta långt efter inom det humanitära, ofta är det patriarkala män som syns och hörs mest och kvinnor har sämre säkerhet och rättigheter.


    Självklart måste mödrar få rätt till avlastning. Något annat vore bara trams!


    Det jag menar är att mödraskap tas för givet och bristen på respekt för de uppoffringar kvinnor gör är raka motsatsen till någon "hyllning" som du kallar det.

  • Wed 15 Apr 2020 14:58
    #6
    Rudbeckius skrev 2020-04-15 14:29:48 följande:
    Frågeställningen är intressant och har diskuterats genom mänsklig religionshistoria. Det behöver inte finnas någon motsättning, menar jag. Arketyperna finns djupt i mänskligheten och föräldrarollerna betyder mycket för oss, båda två. 

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Urmodern

    https://wmscog.com/heavenly-mother/god-the-mother/

    https://en.wikipedia.org/wiki/God_the_Father

    https://catholicexchange.com/why-do-we-call-god-father

    https://www.cathedralatl.org/Sermons/as-truly-as-god-is-our-father-so-just-as-truly-is-he-our-mother/

    http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:120093/FULLTEXT01

    "As truly as god is our father so just as truly is HE our mother"


    Dessa katoliker alltså... de är ju helt otroliga

Svar på tråden Fader vs. Moder