Inlägg från: Snäll men inte tråkig |Visa alla inlägg
  • Snäll men inte tråkig

    Fader vs. Moder

    solstickan2 skrev 2020-04-14 22:48:38 följande:

    Många religioner pratar om en fader,, det går till och med så långt så att de kallar icke bilogiska fädrar för "pappa" för att de är i så höga positioner t ex. påven och vissa presidenter, premiärministrar. Är inte det sjukt? Ta USA och deras "founding fathers" osv. Visst man säger ju "Moder Svea" tex. Men aldrig till levande personer. Endast till mark typ. "moder jord" osv. Tycker det är väldigt märkligt.


    Mödraskap är väl betydligt mer relevant? Förstår att man försöker skydda sig själv och sina avkommor och håller sig borta från "the spotlight" alltså allmänhetens blickar speciellt som officiell person kanske. Men är inte det lie konstigt. Varför är inte mödraskapet och mödrar mer upphöjda i status mm? Kan det bero på att empatistörda män (främst) har sånt inflytande att det vore onaturligt för alla parter att lyfta fram denna nästintill dolda aspekt av mäsnkligheten? Mödraskap är väldigt privat och i skuggan upplever jag. Är det bra eller dåligt?  Jag tycker att det är mest negativt eftersom folk inte värderar det jobb de gör lika mycket och därmed inte heller männsikor och humanitära frågor.


    Nu glömmer du Angela Merkel , som ofta benämndes som "Mutti" eller "Mutter Merkel" trots att hon inte hade några egna  barn. Hon hade ändå rollen som en landsmoder och modersgestalt i Tyskland.

    Om någon får rollen som en landsfader eller landsmoder har ofta ganska lite med personens  eget eventuella  föräldraskap att göra utan det handlar snarare om ledarstil och personliga egenskaper.

    Ett annat exempel på en kvinna som hade rollen av en landsmoder var Gro Harlem Brundtland i Norge. I takt med att vi får fler och fler kvinliga ledare är det mycket troligt att vi får fler kvinnliga landsmödrar.
Svar på tråden Fader vs. Moder