Inlägg från: Utvandraren2 |Visa alla inlägg
  • Utvandraren2

    BF Januari 2021

    NurseMom skrev 2021-01-12 11:44:07 följande:

    Tack!! Nej vi åker nog hem imorgon, vi fick stanna då hon räknas som lätt prematur så det kan ta något längre tid att komma igång med amningen tydligen.

    Nej, jag måste säga att jag önskar jag skulle sagt till om EDA tidigare. Narkosen har 1 h på sig att komma så dom kom efter 50min och det va försent. Det här var det värsta jag varit med om, jag tappade HELT kontrollen över smärtan och var helt borta av lustgasen. Allting kändes förvrängt och jag visste inte längre vad som var vad. Jag skrek att jag ville dö, fick sådan fruktansvärd panik vid krystvärkarna. Sen kallades läkarn dit och han nämnde sugklocka, då krystade jag ut bebisen för jag ville absolut inte att sugklockan åkte fram. Krystade 15 min. Vilken lättnad när hon kom ut, halleluja!


    Förstår vad du menar! BM avrådde starkt från epi då värkarbetet stannat upp förra gången. Hon sa jag hadde bra värkar denna gången, öppnade mig snabbt. Så jag lät bli. Men när det stod på som värst, ca 5-8 värkarna innan krystvärkarna så ångrade jag mig som f-n! Men sen efterråt ångrade jag mig verkligen inte, kroppen återhämtade sig mkt snabbare utan epi och jag kunde både gå och kissa (kateter sist). Så jag har gått från epi-förespråkare till att avråda. :) Ni har ju dessutom valet med lustgas i Sverige. Jag inser nu att jag fick epi för sent sist, var 8 cm öppen eller mer. Tror faktiskt jag hade krystvärk precis innan de satte den. Då hade storasyster varit född på rätt sida tolvslaget och jag hade haft 5 veckor mer FL. (Jag måste verkligen lägga det bakom mig, men tycker det är skitsurt.)
  • Utvandraren2
    Linhan89 skrev 2021-01-11 16:52:35 följande:

    Jag hoppas dom har badkar dit jag ska, har tänkt på att det skulle kunna vara något för mig !

    Kände du något särskilt innan eller kom bara värkarna? :)


    Vattnet gick när jag reste mig från sängen kl 8. Det var som på film faktiskt. Tur det inte kom i sängen!! Så kom jättesvaga värkar efter en timme. Efter två timmar var det 1 svag värk/10 min så åkte in. Så stannade de nästan upp, typ en i halvtimmen. Blev dock inlagd ändå. Kl 14 började dem igen och kl 16-17 blev jag förflyttad till födeavdelingen och pappan fick komma.
  • Utvandraren2
    Jan 2014 skrev 2021-01-12 19:30:56 följande:

    Grattis till lilla flickan!

    Intressant det där med EDA då jag båda mina första barn har fått det 25 resp 15min innan mina barn föddes.

    Första gången bad jag om det när jag var 4cm öppen och hann öppna mig helt innan, de kollade precis efter jag fick EDA och förklarade att jag var helt öppen. Dock kände jag krysvärkarna tydligt.

    Andra gången sa de att det inte var säkert narkos skulle hinna och kollade mig mig direkt efter jag fick EDA och även då fullt öppen och direkt krysta. Även då kände jag krysvärkarna.


    Eda tar nog väldigt olika. Hon jag delade rum med på bb tyckte inte edan hade tagit helt, bara halva kroppen.

    På mig tog den ju bort värkarna helt fram till att de skruvade ner den för att värkarna skulle komma igång. Men jag hade föredragit att känna samma pressbehov första gången som jag gjorde nu. Sist fick bm instruera mig att pressa. Tänker att det kanske var edan som gjorde att jag inte kände det sist. Till er förstagångs vill jag säga att tänk på att när det är som jävligast, då är det nästan klart, då blir det inte värre. Precis när det gör så ont att man börjar få/får panik, då blir det inte värre. Det önskar jag att jag hade vetat första gången. Jag var mycket lugnare nu eftersom jag visste det. (Men var ganska borta ändå) Krystvärkarna är annorlunda och allt man tänker på är att få pressa.
  • Utvandraren2
    FiaW skrev 2021-01-14 08:49:52 följande:

    Grattis NurseMom!

    Tyckte det var ett bra tips, Utvandraren2. Oavsett om man är förstagångsföderska eller omföderska så är det bra att bli påmind om att när det är som mest outhärdligt och man håller på att få panik så är det oftast inte jättelångt kvar till krystvärkarna. Det ska jag påminna mig själv om när det blir dags. Jag upplevde smärtan som en 10:a ett tag innan det var dags att krysta, men bara som en 3:a när jag väl fick vara med och påverka vid krystvärkarna. Jag var tvättad och lagd på sidan för att få EDA jag ch precis när narkosläkaren skulle lägga bedövningen fick hon ett akut-fall hon behöver springa till. Sen låg jag så ensam med sambon i över 3 timmar, med den värsta smärtan, och väntade på att någon skulle komma in till mig. När Bm väl kom tillbaka var min son på väg ut och hon vrålade ?vänta på mig!? Inte helt lätt att bromsa i det läget. Så det var långt ifrån en ideal upplevelse med sina 29 timmar, hoppas på bättre denna gången. Alltså har jag ingen erfarenhet av EDA och vi får se hur jag väljer (och kan) göra denna gången.

    Lycka till ni som också väntar vilken dag som :)


    Men hur klarade du att ligga ner i tre timmar i det skedet?! När jag var 5-6 cm öppen var det inte längre möjligt att ligga/sitta i värkarna. Stod i gåstolen i värkarna och halvsatt på sängkanten däremellan. Samma på första förlossningen. Födde ju även stående, verkligen så otroligt mkt bättre upplevelse än sist.

    Tack för att ni tyckte min beskrivning var träffande, hoppas det kan vara till hjälp när det står på.

    FiaW, det kommer nog å gå mkt snabbare den här gången. Om bm tycker värkarbetet går bra/fort, tänk dig för en extra gång om du ska ta EDA. Jag var ju fast besluten om att jag skulle ha det även denna gången, men i bakhuvudet låg födselshistorien till en av mina bästa väninnor och gnagde.

    Hon hade bra värkarbete först, fick EDA och allt stannade upp som för mig. Så fick hon ämnet som sätter igång värkarna igen, och då fick bebisen en allergisk reaktion mot det och på fem sekunder var rummet fullt i folk. Bebisen var tvungen att komma ut på en gång. Sugklocka och sfinkterruptur. :(

    Helt i onödan troligtvis. Allt gick turligt nog bara bra med bebisen.

    Den historien gjorde att jag tvekade lite när BM sa att allt såg så bra ut, att hon rekommenderade att skippa.
  • Utvandraren2

    Hoppas att det händer något snart då för er som känner er sprickfärdiga! Måste tipsa om att för mig som varit hård i magen och gått på toa max varannan dag stora delar av graviditeten, så gick jag på toa tre gånger kvällen innan vattnet gick. Var stensäker på att jag inte hade ätit något konstigt heller. Så kommer ihåg att jag tänkte att kan det vara så att kroppen förbereder sig på förlossning...och sen gick vattnet 12 timmar senare... Bara en liten heads up, behöver ju inte bli så för er, men ...

  • Utvandraren2
    Linhan89 skrev 2021-01-18 13:56:16 följande:

    Hallå ! Jo då ha de e ingen urinvägsinfektion, heller ingen äggvita i urinen idag jippi ! Men blodtrycket ligger där på 130/90 hela tiden ändå. Inget jag märker av dock.

    Haft en del onda värkar på morgonen, sådär sjukt ont som mensvärk kan göra, sen slutar de med molvärk, så har jag aldrig haft förut !

    Iaf så hade jag gått ner lite i vikt sen förra veckan och det var ganska vanligt när det var nära förlossning sa hon. Vi gjorde även en gynudersökning, fatta jag de hela rätt så va bebben väldigt långt ner så hon peta den på huvet haha. Tappen hade mjuknat men var ändå bakåtriktad fortfarande så hon kunde inte komma åt ordentligt för att göra hinnsvepning.

    Fick ny tid på torsdag för koll av blodtrycket, om vi ses då sa hon.. hon trodde de va ganska nära till att något ska ske.

    Efter jag varit där så har de onda värkarna fortsatt, de är såpass att jag inte kan prata mig igenom dom men hjälper med kontrollerad andning iaf. Efter toalettbesök så hade de också kommit en del slem !


    Ojoj, låter som det är på gång nu! Vänta inte för länge hemma bara!
  • Utvandraren2

    Grattis till bebis Linhan89!! Låter som att du var hemma lite väl länge ja. Men det är inte lätt att veta första gången. Jag var ju också hemma för länge med första pga oregelbundna värkar. Tur att ni hann fram! Krystvärkar i bilen låter helt outhärdligt, vilken hjälte du är! Gosa med din dotter nu och försök att inte stressa inte för mkt med amningen. Låt bröstvårtorna vila så du inte får sår, det är det viktigaste.

  • Utvandraren2
    Linhan89 skrev 2021-01-21 12:08:15 följande:

    Tack, läste också det där med att smörja sig med bröstmjölk så de har jag börjat med har också purelan hemma. :)


    Jag tycker MultiMam bröstkompresserna fungerar bra. Kom bara ihåg att de inte ska sitta längre än en timme, då får de motsatt effekt. Jag glömmer de hela tiden...

    Också skönt med amningsskydd i bh-n. Jag gick faktiskt utan bh de första 10 dagarna och hade bara makens t-shirt som är tunn i trikå som inte skaver. Låta de lufttorka lite emellanåt. Smörja in med bröstmjölk är ett bra knep sen när man får mer mjölk.

    Båda gångerna har jag varit för snäll och låtit bebisen ligga och snutta. Det är döden för bröstvårtorna, då slits de fort.
  • Utvandraren2
    Linhan89 skrev 2021-01-21 14:21:33 följande:

    Okej vad menar du med att bebisen ligger å snuttar?


    Han får ligga kvar på bröstet även efter att han ätit klart. Ligger och småäter. Men jag har blivit mer medveten om det nu andra gången, så nu tar jag bort honom när han ätit klart. Med första barnet hade jag svårt för att avgöra när amningen var slut.
  • Utvandraren2

    Jaa, bröstvårtskydd glömde jag, det är bra för att avlasta bröstvårtorna lite när de är slitna. Håller med, det blir helt klart lättare efter en stund, brösten vänjer sig.

    Jag blev faktiskt överraskad hur ont det gjorde när han tog tag efter födseln. Var ju inte så längesen jag slutade amma storasyster och har det färsk i minnet. Men nu två veckor senare har de blivit mycket mer tåliga. Kan ärligt erkänna att jag inte alltid ammar som man ska, särskilt inte kl 03 ammningen, då är jag helt i dimman och orkar inte tänka på allt och ha på lampan. Då får han bröstet, och får i sig mjölken ändå.

  • Utvandraren2

    Jises Jan 2014, fy vilken pärs! Du får ju inte vila inför förlossningen. Bra att de ska sätta igång dig idag, så slipper du plågas mer. Håller tummarna att allt går bra och att du får träffa din bebis senare idag. :)

Svar på tråden BF Januari 2021