Anonym (Jacaranda) skrev 2020-05-03 16:21:15 följande:
Men vi vet ju ännu inte hur länge en eventuell immunitet varar. Forskare och experter har varit väldigt restriktiva med att uttala sig om detta eftersom ingen ännu säkert vet. Vissa har pratat om immunitet under en säsong.
Immunitet under en säsong går absolut inte att jämföra med den flockimmunitet många av de vanligaste barnsjukdomarna ger, då handlar det ju om en kanske inte alltid livslång men ändå mycket lång immunitet.
Dessutom har det ju när det gäller Covid - 19 främst pratats om att det är de som blir svårt sjuka som blir immuna en tid efteråt, så inte heller här kan man jämföra med den flockimmunitet barnsjukdomarna ger. Har man haft någon av barnsjukdomarna blir man ju immun oavsett om man fick en lindrig eller svår variant av sjukdomen.
Kort sagt - Det enda forskare och experter hittills verkar eniga om är att Covid-19 högst troligt ger en VISS immunitet men hur länge den varar och hur många av alla som haft viruset som omfattas av den är fortfarande högst osäkert.
Med tanke på allt detta är det väl minst lika optimistiskt att hoppas att så många som möjligt utanför riskgrupperna blir smittade för att påskynda en eventuell flockimmunitet som att hoppas på att vi har ett verksamt och ofarligt vaccin inom kort?
Mest sannolikt blir immuniteten långvarig, viruset är ganska komplext och till skillnad från exempelvis influensavirus så har det en kontrollmekanism som innebär att viruset inte muterar så frekvent.
Här i Stockholm så förhåller sig folk ungefär likadant över tid till smittskyddet, eller möjligen att vissa har blivit lite slappare som mannen som stod bakom mig i kön på Ica och pratde i mobilen om att han kände sig lite bättre.
Hursomhelst. Det verkar ju som smittspridningen stagnerat här, den effekten om den fortsätter så kommer kanske inte att skydda oss stockholmare fullt ut och inte i evighet. Men nog är det bättre att ha en temporär immunitet än ingen alls.
Dessutom, den immunitet man kommer att få av ett eventuellt vaccin kommer att korrelera med längden på den immunitet de som varit sjuka får.
Det finns skäl till att man vaccinerar riskgrupper mot influensa årligen!