• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-07-08 12:36:43 följande:
    Och jag tycker du går för mycket på vad Tegnell säger istället för vad verkligheten säger och vad omvärlden säger . Sveriges strategi blev ett fiasko, att ha så många döda i ett land med så liten befolkning och en smittspridning som fortfarande inte är under kontroll efter så lång tid kan inte kallas för något annat än ett fiasko oavsett vad Tegnell säger.

    Du är såklart fri att tycka vad du vill om andras inlägg. 
    Jag går på vad FHM och andra experter säger - jag tror att problemet med så många förlorade liv inte är så enkelt som att skylla på Tegnell. 

    Verkligheten är större än det du tror om Tegnell - verkligheten inbegriper också hela samhället och hur detta styrs.

    Det sägs ju att åtgärderna i Norge inte var så olika åtgärderna i Sverige - två tydliga skillnader är stängda skolor och hur vård och omsorg är organiserade - skolstängningarnas inverkan är experter relativt eniga om.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-08 13:11:45 följande:
    och smitta efter alpresenärer. Enligt Johan Carlsson FHMs VD var alla virusstammar som kom därifrån ändå borta en månad senare. 

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/BRo9AG/carlson-s...
    Ja precis, alp-resenärernas vidare smittspridning lyckades man begränsa.

    Smittan som fortsatte spridas kom från annan källa: Frankrike, USA, UK sägs det.   Och det finns bevis för att smitta fanns i många länder innan januari 2019.. 
  • Padirac
    Dr Nail skrev 2020-07-08 13:07:14 följande:
    Säg vad du vill, studien jag länkade kvarstår. 5 procent. I alla fall i Spanien.
    Andelen människor med anntikroppar varierar mycket mellan regioner, städer och andra områden inom ett land.

    Kollat resultaten för Madrid? Äldreboenden i Madrid? Sjukvårdspersonal i Madrid?

    Det som går att se är att vissa områden är mer utsatta för smitta än andra - det finns naturligtvis skäl för detta.

    Två-tre månaders lockdown verkar inte stoppa smittspridningen eller eliminera viruset. 

    Cov-Sars2 viruset kommer att leva med människor under väldigt lång tid ser det ut som.  Första vågen pågår här och nu över hela världen. 
  • Padirac
    Molly27 skrev 2020-07-08 13:38:08 följande:
    Så för att ni fick in mer smitta samtidigt skulle det inte ha gått att hindra spridningen genom att t.ex stänga restauranger och barer, begränsa folksamlingar mera? Varför skulle logiken med mindre närkontakt = mindre smittspridning inte ha gällt för Sverige?

    Det omvärlden reagerar på är att för Sverige är tydligen ekonomin viktigare än människoliv. Vilket nu inte ens verkar fungera eftersom Sveriges ekonomi lider ändå av minskad handel och turism.
    Du drar felaktiga slutsatser av att du misstror vilken målsättning regering, riksdag och myndigheter har haft.
  • Padirac
    Sogol skrev 2020-07-08 14:35:43 följande:
    Nej givetvis kommer det finnas folk som bryter mot regeln. Men i andra länder fick man böter om man inte följde reglerna. Vilket får folk att tänka till en extra gång. Men här i Sverige var det endast "rekommendationer."
    Majoriteten av folket i Sverige är inte som annat folk

     Sverige – världens främlingsvänligaste land? |

    Det finns dessutom inte samma krislagar i Sverige som i andra länder. I krig har regering/riksdag långtgående befogenheter att styra människors liv, men inte i andra krislägen. 

    Tillsammans med den långt driva strukturrationaliseringen och new public management inom vård och omsorg, nedmontering av beredskap och totalförsvar är det med största tydlighet svårt att göra mer än vad som gjorts nu.
  • Padirac
    Padirac skrev 2020-07-08 14:48:47 följande:
    Majoriteten av folket i Sverige är inte som annat folk

     Sverige ? världens främlingsvänligaste land? |

    Det finns dessutom inte samma krislagar i Sverige som i andra länder. I krig har regering/riksdag långtgående befogenheter att styra människors liv, men inte i andra krislägen. 

    Tillsammans med den långt driva strukturrationaliseringen och new public management inom vård och omsorg, nedmontering av beredskap och totalförsvar är det med största tydlighet svårt att göra mer än vad som gjorts nu.
    Här kommer en länk till det bilden skulle illustrera WVS cultural map



  • Padirac
    Sogol skrev 2020-07-08 15:09:35 följande:
    Men regeringen ansökte som jag förstår det om befogenhet att få sätta in hårdare restriktioner där kring påsk. Vad hände med det?
    Det gav dem mer befogenheter men inte alls samma befogenheter som vid krig.

    Bla fick de rätt att stänga restauranger  (det kommer man inte så långt med vid krig om man ska jämföra)
  • Padirac
    Dr Nail skrev 2020-07-08 15:38:53 följande:

    Den nya lagen för restauranger är ett steg i rätt riktning. Kommunerna ska kunna ta det ansvaret. Precis som när det gäller besöksförbud på LSS-boenden, bland annat.


    Idag är det kommunerna genom sina miljö- och hälsovårdsinspektörer som gör inspektioner och ser om bla de nya lagarna efterlevs. Om lagarna inte efterlevs kan de med stöd av de nya lagarna stänga en restaurang.

    Självklart kan inte kommuner stifta lagar, men de har i förekommande fall i uppdrag att se till att gamla och nya lagar efterlevs.

    Om sen kommunerna kan eller inte kan detta är en annan fråga - men jag uppfattar det som att det inte är det du försöker uttrycka utan att det är någonting annat.  
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-07-08 12:52:52 följande:
    Man gjorde för lite och försent, det är något som präglat den Svenska sk strategin hela tiden.

    Och inte nog med det man valde strategi utan att ha koll på hur saker fungerade i praktiken. Undersökningen som görs nu bland äldrevården visar ju klart och tydligt att förutsättningarna fört att skydda våra äldre enligt Tegnells strategi inte fanns och då kan man fråga sig hur en myndighet som ska välja Sveriges strategi vid en pandemi inte har koll på det eller ens bryr sig om att ta reda på om förutsättningarna finns? Och varför man väljer en så riskabel strategi som bygger på flockimmunitet med så dålig koll? Är inte det vad man normalt kallar inkompetens?
    Anonym (man) skrev 2020-07-08 12:47:13 följande:
    Han har avfärdat allt som andra säger utan att förklarar varför hans teorier skulle vara bättre. Det ÄR arrogans. Vad som är BÄST för ett land är inte vad en person bara tycker för att han känner för det, vad som är bäst för ett land borde vara vetenskapligt belagt och BEVISAT.

    Ingen har sagt att Tegnells strategi skulle passa någon annan för ingen annan vill ha Tegnells strategi, Det som sägs är att Tegnells strategi var fel för Sverige för resultaten blev ju väldigt dåliga.
    Du verkar leva i en villfarelse om att FHM är en isolerad ö utan kontakt med verklighet och omvärld. Smittskydd och smittsprårning är naturligtvis en professionell verksamhet med väl utarbetade strategier för olika scenarion och olika förutsättningar - det är långt ifrån en enmansshow som du verkar vilja framställa det som.

    Hatet du presenterar är osnyggt som bara den

    Så här gjorde Finland med smittspårning i mars - "enbart människor i riskgrupper eller med allvarliga symptom testas"



  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-07-08 16:10:47 följande:
    Och ändå sitter vissa här och tar ut segern i förskott och menar på att t-cell immunitet ÄR en vedertagen fakta?

    Om det är en studie så borde den väl genomgå alla grundläggande prövningar innan man ens kan dra någon slutsats.
    T-cells imunitet är fakta . - om det eller antikroppar ger långvarig immunitet mot covid19 är däremot inte helt bevisat eller motbevisat
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin