• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2022-02-20 19:40:27 följande:
    du förstå varadra ungefrä smo du burkar 


    Felix, det finns någon som tycker att du måste lita på de officiella siffrorna och inte hitta på andra egna siffror
    Anonym (felix) skrev 2022-02-20 19:06:55 följande:
    Absurd förtolkning av en godtycklig överdödlighetsstatistik, tydligen dikterad av den kognitiva dissonans många i denna tråd verkar ha drabbats av. 

    Finland har registrerat 2200 avlidna i covid, Sverige 16000. Detta är och förblir den mest relevanta statistiken. Var finns dom extra 6000 covidrelaterade avlidna som Finland nu skulle ha för att komma ikapp Sverige i överdödlighet? 

    När man jamför relativ överdödlighet i olika länder i perioden 2020-2021 i förhållande till perioden 2015-2019 så spelar det naturligtvis roll hur stor dödligheten var i referensperioden, och där var den tydligen extraordinärt låg i Finland, som tex. har mångdubbelt högre överdödlighet 2020 i förhållande till Danmark trots att Danmark har dubbelt så höga tal för registrerade avlidna i covid per capita. 

  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2022-02-20 20:15:16 följande:
    Det finns någon i den här tråden som alltid hittar på andra egna siffror och solfjädrar och det är inte Felix. 

    Förresten, vilken patetisk men konsekvent hållning du intar i alla ämnen du försöker förstå och besvara. Eller så att du hänger med: viklen pantadetisk mne konskesent hållnning du hra i alla tårdar du frösöker fröstå ohc besavra. 
    Det var väl bara den här gången felix inte ville kännas vid de officiella uppgifterna.

    Det finns andra som i mycket större omfattning har använt sig av högstämd, gripande, rörande, känslosam, fylld av patos, lidelsefull; högtravande, melodramatisk, svulstig; löjeväckande, ynklig, ömklig argumentation med flickor, vad som finns i pojkbyxor och personers längd och äckel om jag kommer ihåg rätt ... .  Någon försökte också dra en växel på en påstådd nazistisk regering i Sverige under WW2  - eller om det var skam för att Sverige inte hade en nazistisk regering under WW2 - det hela är oklart.

    Kritik som bygger på personangrepp är undermålig kritik mot Sveriges hantering av pandemin, den är missriktad och den är irrelevant men talande för enskilda skribenter i tråden.

    Fortsätt gärna {#emotions_dlg.flower}  

  • Padirac
    Anonym (felix) skrev 2022-02-20 21:09:36 följande:
    Nu tycker jag att dom siffror jag anger i mitt inlägg 2300 för Finland och drygt 16000 för Sverige är dom mest officiella som finns, men du har kanske några ännu mer officiella? Det är avlidna som avlider inom 30 dagar efter bekräftad covidsmitta, den inte perfekta men ändå mest relevanta definitionen av covidrelaterad dödlighet. Men du vet tydligen att det finns ett mörkertal för Finland som är mångdubbelt större utan att kunna förklara vad det skulle bestå av, annat än att räkna baklänges från ECDCs överdödlighetsstatistik.
    Det är olika siffror - som då är oficiella - vad de olika siffrorna egentligen betyder i sammanhangen är säkerligen olika.   Utan att precisera frågeställningen och vad svaren på frågorna berättar så är det lätt att det blir missvisande statisttik.

    Att räkna överdödlighet är ett sätt att räkna, att räkna antal avlidna inom 30 dagar med bekräftadcovid är ett annat sätt.

    Jag uppfattar att det är Finlands myndigheter som rapporterat in sina överdödlighetssiffror till underlaget för den statistik som Eurostat presenterar.

    Jag vet inte om överdödlighetberäkningarna tar hänsyn till olika antal människor i olika åldersgrupper och förväntad livslängd.  

    Hur som helst har Finland för pandemiåren en sammanlagd överdödlighet som är lika med eller högre än Sveriges sammanlada överdödlighet pandemiåren enligt siffrorna från Eurostat.

    Om överdödlighet eller antal döda med covid är 'rätt sätt' att räkna vilka konsekvenser i fråga om hur många som dött pga pandemin eller kan väl debatteras - och det har det ju gjorts både i tråden och i media/press.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2022-02-20 21:11:06 följande:
    År 2021 dog man för det mesta av covid-19 i stället för med. Med covid är ett språkligt missfoster som uppfanns av dem som ville bortförklara det stora antalet döda. I Sverige var det möjligen relevant trots allt, många dog säkert av morfin med covid-19. Men den statistiken lär aldrig redovisas.

    Att vaccinera sig innebär att man väljer att inte dö av covid-19. Den som låter bli tar medvetet risken. Det var många som inte hade velat ta risken år 2020, men den svenska strategin tvingade dem till det.
    Det är ju fler länder än Sverige som räknat på samma sätt - hur har man förresten räknat i Finland?

    Så att det skulle vara en fråga om 'ett språkligt missfoster som uppfanns av de som ville bortförklara det stora antalet döda i Sverige'  - det verkar i så fall vara en stor konspiraton du kommit på spåren med fler länder än Sverige inblandade just för att rädda Sveriges ansikte Solig

    Sen verkar det lite märkligt att räkna upp antalet döda för att kunna räkna ner antalet döda ...

    Några exempel på hur olika länder räknat finns här:

    analysis.covid19healthsystem.org/index.php/2020/06/04/how-comparable-is-covid-19-mortality-across-countries/
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2022-02-20 22:34:56 följande:
    Det är vi inte. 

    Anser du att personer som skriver så har slut på argument? Skulle du "freaka ut" om någon annan svarade "rörmokarens apa" på en fråga om källa som någon i den här tråden råkade ut för? Skulle du påpeka att det?

    Du förefaller verkligen vilja ge intryck av att vara saklig, men du ser inte ut att ylcksa. Grön flino med många tänder. Många.
    Har jag skrivit någonting om rörmokarens apa till dig innan jag frågade varför du skrev det till mig? Försöker du utöka en konflikt du har med någon annan?    {#emotions_dlg.flower}

    Det finns ju många olika sätt att svara på olika inlägg - ibland funkar det ena bättre än det andra - beror ju på vad man för tillfället vill uppnå med sitt svar på ett inlägg.

    För att komma tillbaks till ämnet - Vad tror du om ABCs teori om att räkna 'med covid'?   Jag trro att det ABC påstår är helt och hållet taget ur luften - jag tor rinte heller att det uppfattas som gulligt att tror det, tvärt om får jag intrycket av.
  • Padirac
    Anonym (felix) skrev 2022-02-20 22:47:21 följande:
    Tycker inte att man bara kan välja det sätt att räkna utifrån vad som bäst passar ens agenda. Verkar närmast lite Trumpskt att hålla på så där, när det gäller att bortförklara skillnader mellan nordiska länder.

    Om man väljer ett sätt att räkna som implicerar att ett land som Finland skulle ha en mångdubbelt högre dödlighet än vad den officiella statistiken över det du kallar döda med covid anger, måste man kunna ange vad denna stora avvikelse skulle bero på. Hur skulle Finland kunna dölja tusentals covidrelaterade dödsfall i sin egna statistik över dödsorsaker? Har dom supit ihjäl sig i Koskenkorva pga deppighet över coronarestriktioner eller något liknande oförklarligt?

    Att räkna antal avlidna med nyligt konstaterad covid-smitta är enda relevanta sättet att jämföra nordiska länder vad gäller coviddödlighet. Man kan diskutera mycket annat men att Sverige står för 2 tredjedelar av antalet covidavlidna i Norden är svårt att bortförklara.
    Det beror väl på vad man vill jämföra - och som du säger varför man vill jämföra detta.

    Jag tror inte att de som säger att överdödlighet är ett bättre mått på pandemins dödlighet gör det för att framställa det ena eller andra landet bättre eller sämre - men jag tror att du vill påstå att det är det primära skälet (för vissa). Jag tror att du möjligen vill räkna på det sätt du anser är rätt för att det framställer Sverige sämre, för att det passar din kritiskhet Rätt eller fel?

    Jag tror som sagt att det finns fler skäl till att räkna med överdödlighet som ett mått på hur pandemin har påverkat dödligheten i ett land, men det betyder inte nödvändigtvis att det är ett mått på hur många som dött med eller av covid. 

    Vad ska siffran användas till? Vad betyder siffran?  Vilken konsekvens har siffran? Varför är siffran det den är?
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-02-20 23:44:24 följande:
    Att du hittat på att någon använt sig av känslosamma inlägg, nazism i Sverige, personangrepp etc är ju ditt eget problem helt skapat av dig. Du bygger halmdockor oförtrutet och missar helt att personer här använt sig av fakta för att underbygga sin kritik mot Sveriges handhavande av pandemin. 
    Jag tror att en av dagens stora halmdockor är att 'lilla gumma' sig själv. 

    Men jag kan ha fel, det kan lika gärna vara en lättkränkthet eller en fråga om att tro att alla andra idiotförklarar en hela tiden, eller så är det ett sätt att försöka skamma andra, det har ju setts tidigare i tråden istället för att argumentera i sak. 

    Vem vet, Det är säkert något helt annat debattekniskt som jag inte begriper meningen med. Eller tvärtom.

    Jo, jag har i tråden haft en del invändningar mot, eller problem med (som du skriver) , personangrepp. En period anmäldes dessa som spön i backen med otaliga avstängningar som följd och FL gick till och med in i tråden med tillsägningar. 

    Fakta måste också vara relevant och kritiken ska inte vara missriktad. Som tex allt riktat mot Tegnell eller regeringen då självstyre, lagar och förvaltningsmodell helt och hållet missats i argumentationskedjan. 

    Ofta ogillas att den svagaste länken i kedjan synas, som tex påståendet om varför dödstal räknas 'med covid' . Men det är inte en fråga om en halmdocka, de finns säkert lite här och var men inte just där.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2022-02-21 01:39:06 följande:

    Konspirationsteori? Nej då, jag citerar svenska myndigheter och svensk media. Och nu var det språket det handlar om, inte hur man räknar.


     


    https://www.regionostergotland.se/contentassets/74d47416bbf44ae4a26c5c52f9d89d2a/dodsfall-med-pavisad-covid-19-pa-sjukhus-i-ostergotland.pdf


     


    Här har man satsat resurser på att ta reda på exakt varför de gamla dog? Varför det? Resultatet togs i alla fall ivrigt emot.


     


    https://sverigesradio.se/artikel/7535944


     


    ?En del av dem dog tidigare än de skulle ha gjort om de inte blivit sjuka med covid-19. Men de skulle ändå ha dött snart.?


     


    https://sverigesradio.se/artikel/marie-41-dog-med-covid-javligt-tungt-att-begrava-sin-lillasyster


     


    Vad dog hon av då?


    Jag ser inte att du i dina länkar ger referenser eller belägg för påståendet att begreppet 'död med covid19' har myntats för att 'bortförklara det stora antalet döda i Sverige' eller att myndigheter försökt dölja att pandemin skördat ett stort antal dödsoffer i Sverige genom 'nyspråk'
    Det är desinformation du sprider. 

    När du inte kan ge belägg för ditt påstående byter du dessutom fokus i din replik. Svaret på frågan du nu ställer kommer inte på något sätt att påvisa att begreppet 'död med covid19' har myntats för att 'bortförklara det stora antalet döda i Sverige' eller att myndigheter försökt dölja att pandemin skördat ett stort antal dödsoffer i Sverige genom 'nyspråk'.

    Desinformation som sagt.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2022-02-21 10:06:50 följande:
    Du borde bli permanent bannad för dina obehagliga och felaktiga anklagelser om desinformation. Erpament abnnad örrkomarens paa. 
    Menar du att det är sant att begreppet 'död med covid19' har myntats för att 'bortförklara det stora antalet döda i Sverige'?

  • Padirac
    klyban skrev 2022-02-21 12:18:13 följande:

    Hoppas dom inte menar det.
    Det är rätt intressant hur den sakliga diskussionen havererade med Eurostat statistiken, de säger den är fel, men kommer aldrig med vad som är.
    Det är väl som FMF säger, landskapet ändrats, och sen vägrar de ta in detta.


     


    Betyder det då att vi som räknar så extremt mot andra länder, innebär vi har räknat för lite?
    Vad har då inte andra länder gjort?
    Eller får man inte lyfta blicken här och se sig omkring hur det är i andra länder?
    Belgien vet jag har en liknande räkning som oss, finns det mer?


    Länken jag lade in i svaret till ABC uppgav att Canada räknade på samma sätt också. Det står också att en del andra sätt att räkna ger för låga siffror.

    Som jag ser det är begreppet 'död med covd19' en fråga om att samlia ihop alla kända fall som kan ha dött av covid19 eller av andra sjukdomar i samband med covid19

    En av länkarna ABC lade in berättade om en undersökning av hur många av de som dött med covid19 faktiskt hade dött av covid19 i de dödsfall smo undersökningen berörde.  OM undersökningen har någon sorts generell giltighet så är det material som ABC förde fram ett belägg för att färre än 16000 personer dött av covid19 - ändå är den oficiella siffran i Sverige just 16000 personer som dött med covid19 - ingen annan siffra gäller för dödsfall relaterade till covid19.

    Sen är ju undersökningarna om överdödlighet ett annat sätt att mäta pandemins konsekvenser i fråga om dödstal - hur många kunde inte skyddas utan dog en för tidig död i fråga om föräntad tid i livet för gruppen som Sveriges befolning utgör. 

    I det ena fallat handlar det om antalet enskilda människor som dött och i det andra fallet är det hur många i gruppensom dött en för tidig död.

    felix var på väg att vilja göra distinktioner och diskutera de olika sätten att mäta dödlighet och vad detta innebär, betyder, belyser.

    Hur som helst verkar det inte vara sant att begreppet 'död med covid19' har myntats för att 'bortförklara det stora antalet döda i Sverige' - det har jag inte sett något belägg för.

    Nu kan detta påstående kokas ned till att skribenten tycker att det är så - men det betyder inte att det i verkligheten är så. Men då påståenden liknande detta skärskpdas brukar det efter lite sågande sluta i just att det handlar om tyckande (någonting som vinbarens första vän och den nöjde mannen brukade ta till när det benats ut tillräckligt) som var och en får ha efter egen önskan och uppfattning.

    Jag tror inte att det falska påståendet kommer att  backas upp alls, utan istället kommer fler personliga påhopp och försök att förlöjliga andra skribenter. - lite sandlåda helt enkelt.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2022-02-22 21:31:43 följande:

    Du känner tydligen inte till att Socialstyrelsen också för statistik över antalet döda.


     


    Antal avlidna fram till den 14 februari: 15522


    Av dessa har 94 procent (14652 av 15522) laboratoriebekräftad covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens databas över smittade.


     


    Socialstyrelsen redovisar samtliga fall där den underliggande dödsorsaken var covid?19, oavsett om diagnosen var laboratoriebekräftad eller inte.


     


    www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/sta.../


     


    FHM rapporterar nu 16933 avlidna.


     


    experience.arcgis.com/experience/09f821667ce6...


     


    Socialstyrelsens 14652 av FHMs 16933 är inte riktigt alla, men nästan. 86,5% för att vara exakt.


     


    www.aftonbladet.se/debatt/a/v5xj7l/vara-kara-...


     



    "> presskonferensen 28 oktober
     sa Tegnell att den stora huvuddelen av dödsfallen i Sverige är med covid, inte av covid.


    Alltså att de flesta som räknas in i de 15 000 som avlidit av covid i Sverige i själva verket dött av något annat.


     


    Det är märkligt att inte en enda av de journalister som var på pressträffen ifrågasatte det här påståendet. Vågade de inte, eller har de faktiskt så dålig koll?


    Va? läste du inte mitt inlägg från igår då jag uttryckligen skriver om dödstalen som socialstyrelsen anger?

    Är inte din fixering vid begreppen 'död med covid' och 'död av covid' en fråga om att du försöker göra en halmdocka? Har Tegnell den 28 oktober verkligen sagt att människor inte dör av covid?

    Jag tror ju att de flesta journalisterna - inte alla, killen från Bulletin och Vetenskapsforum är undantagna - förstår att dödstalen som anges inte alls påstås utesluta människor som dött av covid.  Länken till läkartidningen som FDFMGA ger en bra förklaring till begreppen du verkar vara lite vilsen i.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2022-02-22 21:31:43 följande:

    Du känner tydligen inte till att Socialstyrelsen också för statistik över antalet döda.


     


    Antal avlidna fram till den 14 februari: 15522


    Av dessa har 94 procent (14652 av 15522) laboratoriebekräftad covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens databas över smittade.


     


    Socialstyrelsen redovisar samtliga fall där den underliggande dödsorsaken var covid?19, oavsett om diagnosen var laboratoriebekräftad eller inte.


     


    www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/sta.../


     


    FHM rapporterar nu 16933 avlidna.


     


    experience.arcgis.com/experience/09f821667ce6...


     


    Socialstyrelsens 14652 av FHMs 16933 är inte riktigt alla, men nästan. 86,5% för att vara exakt.


     


    www.aftonbladet.se/debatt/a/v5xj7l/vara-kara-...


     



    "> presskonferensen 28 oktober
     sa Tegnell att den stora huvuddelen av dödsfallen i Sverige är med covid, inte av covid.


    Alltså att de flesta som räknas in i de 15 000 som avlidit av covid i Sverige i själva verket dött av något annat.


     


    Det är märkligt att inte en enda av de journalister som var på pressträffen ifrågasatte det här påståendet. Vågade de inte, eller har de faktiskt så dålig koll?


    Padirac skrev 2022-02-21 22:25:47 följande:
    Tack, intressant läsning.

    Det verkar som att åldersfördelningen som påverkar dödstalen från år till år är inräknad.i överdödligheten

    Dessutom verkar FoHM ha räknat högre än Socialtyrelsen som i sin tur har räknat högre än euromomo.
    och här är länken som kanske hjälper dig
    FDFMGA skrev 2022-02-21 18:14:06 följande:
    lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/arti.../



  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-02-25 22:10:24 följande:
    Väldigt intressant presskonferens från Coronakommissionen. 

    Slutsatsen var för få restriktioner för sent och för mycket tilltro till FoHM. Regeringen tog inte plats och ansvar. För långsamma ändringar av lagar. Över lag dåligt organiserade ansvarsområden. 
    Ett antal liv hade kunnat besparats.  
    Tragiskt. 
    Du missar en del av de punkter CK tar upp. Här kommer en del av det du inte pekar på.

    Lagarna som styr krissituationer borde har varit på plats 2010. 2014. 2018 .. de fanns inte våren 2020 ... men ingen regering har gjort någonting efter att de förslag om en civil krislag inte fick stöd av riksdagen i slutet av 00-talet, kritiken mot att de civila krislagarna saknades är hård.

    Vidare har hanteringen inte varit katastrof, det visar den låga överdödlighet som Sverige har.

    Nedstängningar och lockdowns var det bra att Sverige inte tog till, det där ledarkapet som pekar med hela handen tror de inte på - utan det mjuka i att låta folk ta ansvar, men råden skulle varit rakare och tydligare, det var bra att skolor och förskolor höll öppet.

    Det finns betydligt mer att referera från CKs pressträff och deras publicerade material  - i stort kritiserar CK FoHms lösa råd och avsakanden av civila krislagar, den decentraliserade förvaltningsmodellen...

    Tänk att CK tar upp just det som många i tråden har avfärdat av olika anledningar  - svårigheter med  förvaltningsmodellen, lagar, styrkan i råd och rekommendationer istället för stränga nedlåsningar och att det trots alla brister i den civila krishanteriongen och strukturella bristerna inte lett till en katastrof vilket den för Sveriges del mycket låga överdödligheten visar.

    Det finns mer som sagt..
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin