• Xenia

    Partner som lägger sig i ens klädsel..

    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-26 17:20:59 följande:
    Han anser ju uppenbarligen att det bara är han som får lov att se mina former och ingen annan? Vad har det med hur lätt jag kan tänkas vara? Hade det varit så som du skriver så hade han väl varit okej med att jag klär mig lite mindre täckande när vi är ute ihop då han kan ha koll på vad jag gör och inte? Men nej, han är alltid sådan. Oavsett om vi går ut tillsammans, och oavsett om det är till någon offentlig plats med många människor eller till några av hans släktingar bara.

    Du skriver själv att ni västerländska kvinnor inte kan ge tips för att detta inte är något normalt för er som ni känner igen, men tydligen vet du exakt hur min man tänker?
    Och varför anser han det?

    En orsak kan vara "vad ska folk säga"? Sådant förekommer även i svensk kultur. Men då skulle han vara nöjd med att du inte klädde dig uppseendeväckande och inte "värre" and andra i er grupp. Alltså har han egna svartsjukeproblem. Han litar inte på dig och det är inifrån honom. Han tänker inte rationellt. Du har ju själv skrivit att han inte går att resonera med.

    Även svenska män kan vara sjukligt svartsjuka och förbjuda frun att klä sig "sexigt". Men då får han inget stöd från fruns familj om hon skulle berätta för dem. Det är det som är skillnaden mot en hederskultur.
  • Xenia
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-26 17:16:55 följande:
    Det spelar ingen roll vad jag tror att han gör eller inte, jag kan inte veta vad som kommer ske i framtiden. Det jag vet idag är att han inte anser att vänner kan "förstöra en" utan han har poängterat att det viktigaste är uppfostran barnet får hemifrån och att det är det som oftast avgör hur barnet kommer bli. Han har alltså inte planerat hota eller slå henne om hon skaffar svenska vänner. Vi vill båda att hon t.ex börjar i en skola där det gärna är blandat och inte enbart barn med invandrarbakgrund, eller bara svenskar, så hon kan få ta del av båda liksom.
    Det är väl synnerligen troligt att hon blir påverkad av svenska och utländska vänner (som inte tillhör er sekt).

    Din man räknar alltså med att hjärntvätten ska fungera så att hon inte kommer att influeras av sina västerländska vänner. 

    Och du funderar inte över det, du lever helt i nuet. Du finner dig i att klä dig så att du ser 30 år äldre ut än du är och att det dessutom blir jättevarmt. Kan du inbilla dig att din dotter kommer att bli lika foglig som du?

    Du verkar bara tänka på dig själv, inte alls på din dotters bästa.
  • Xenia
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-26 19:49:02 följande:
    Och vems fel är det? Mitt?

    Det var ju just det jag ifrågasatte, när en annan hävdade att min man beter sig så på grund av att JAG är lätt, eftersom jag "gör som män vill".
    Det är din mans fel, hederskulturens fel och ditt fel som inte ifrågasätter hur han begränsar ditt liv och i framtiden din dotters liv. Medberoende brukar det kallas när en förtryckt tar förtryckarens parti.

    I er kultur ska kvinnor lyda män. En följd av det är att kvinnor inte säger emot män. Alltså måste männen bevaka och begränsa kvinnorna, som de inte litar på.

    I stället för att se varandra som jämlikar och lita på varandra.
  • Xenia
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-26 22:10:23 följande:
    Ok, men jag håller inte med dig iallafall.

    Hade han inte litat på mig så hade han lämnat mig för längesedan, eftersom han aldrig skulle vara gift med någon han inte kan lita på.

    Han går inte att resonera med allmänt och inte bara angående klädseln, han är sådan bara. Det bekräftar inte det du skriver någonstans.
    Poängen är att han inte litar på några kvinnor. De måste begränsas och andra män får inte ens se att de är kvinnor. Om han litade på dig och ditt omdöme skulle han låta dig klä dig som du vill.

    Han vill väl som många andra män ha sex, service och barn. Därför vill han vara gift.

    Han går inte att resonera med allmänt, skriver du. Det låter ju fruktansvärt. Han kan alltså få vilka galna idéer som helst (t ex om barnuppfostran) och du kan aldrig få honom att ändra sig, din framtid är bara att underordna dig och lyda.

    Det låter hemskt för dig. Men du har valt honom och fortsätter att välja honom. Men din dotter har inte valt sina föräldrar. Hon fick en oresonlig tyrann till far och en feg slav till mamma. Hon får lära sig att en man aldrig behöver ha logiska orsaker till sina beslut och att en kvinna aldrig får ifrågasätta och vägra lyda.
  • Xenia
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-27 14:36:34 följande:

    Ni förstår inte att det inte handlar om någon hederskultur, sexistisk kultur absolut. Men inte heder.

    När ni ändå tagit upp Fadime så vet ni ju att hennes pappa tillslut gick med på att tillåta henne vara tillsammans/gifta sig med hennes svensk-iranske pojkvän, men släkten höll inte med och satte stopp. Pappan hade ingen chans mot dem ändå för det är så det funkar i en hederskultur. Individen har ingen betydelse, gruppen däremot har.

    Det är INTE så hos oss.

    Vi är faktiskt inte ens speciellt kulturella av oss då båda tycker att det finns så mycket skit som inte är bra. Allmänt men även saker som rör kvinnor. T.ex ville jag för några år sedan göra en tatuering som jag inte fick göra först, men efter övertalning gick det bra trots att det är tabu i vår kultur. Men varken jag eller mannen bryr oss eftersom det vi tycker är viktigare. Vi skiter totalt i vad andra tycker.

    Allt handlar om min mans värderingar och åsikter, som delvis präglats av vår kultur såklart men återigen ingen hederskultur. Släkten/gruppen betyder ingenting för oss.

    Han har flera i sin släkt som gjort och gör saker som är riktigt tabu men alla snackar med dem ändå som vanligt, i värsta fall kan någon familj välja att inte prata med dem mer men oftast är allt som vanligt även om man anser att det de gjort är jättefel.

    Så jag tycker verkligen ni är för hårda mot min man just nu. Ni kan faktiskt inte förvänta er att man ska assimileras helt och hållet till svenska värderingar, även om integration är viktigt. Det bästa är väl att kunna välja från båda kulturer.


    Det kanske handlar om både hederskultur och din mans personliga issues. Eller så utnyttjar han hederskulturen för att dölja sin oresonliga svartsjuka.

    Det verkar vara de värsta värderingarna han håller fast vid. Dvs att en kvinna är en hora om hon inte klär sig enligt hans (kulturens) normer. Och att mannen bestämmer över kvinnan. Ibland kan ge efter (som med tatueringen) men när det gäller klädseln är han rabiat.

    Just värderingen att kvinnan har samma värde som mannen och att mannen inte har rätt att bestämma över henne eller slå henne, det är väldigt grundläggande svenska värderingar. Accepterar man inte dem, då borde man inte invandrat till Sverige. 

    Den här tråden har fått mig att förstå att varje gång vi släpper in invandrare från vissa kulturer, då släpper vi också in kvinnoföraktande värderingar. Som männen kommer att leva efter, vare sig de gifter sig med en från samma kultur eller en svenska.
  • Xenia
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-27 15:16:30 följande:
    Jaha, ni menar så. Men som sagt som jag skrivit innan så kan jag inte gå över den gränsen. Handlar inte om att jag är rädd för att han ska göra något, handlar mer om respekt. Kan inte bara. Hade snarare velat hitta en lösning som både gillar.

    Men kanske kan tänka på det om det skulle bli värre. Så tack ändå.
    Borde kanske tacka dig för den insyn vi har fått hur kvinnor från hederskulturer tänker.

    Respekt går åt båda hållen. Hade han haft respekt för dig, så hade han inte ens kommit med synpunkter på din klädsel. Eller när du sagt ifrån så hade han backat direkt.

    Så jag anser inte det handlar om "respekt" från din sida utan om rädsla.

    Ibland går det inte att hitta en lämplig komprimiss. Då får man stå på sig och kräva respekt för sitt beslut. I detta fall är hans krav oresonliga och du borde inte ens överväga att kompromissa. Men i stället lägger du dig platt.
  • Xenia
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-27 15:54:05 följande:
    Vi är lika mycket värda.. Det här är ett äktenskap och inte en tävling i vem som är mest respektlös mot den andra. Visar han inte respekt ibland så blir jag den bättre personen, istället för att göra samma sak mot honom vilket leder till dåligt äktenskap och konsekvenser (bråk osv).
    Nej, ni är inte lika mycket värda. Inte i din mans ögon. Eftersom han har en så dålig kvinnosyn. 

    Du är ingen bättre person för att du undviker bråk till varje pris. Blir det bråk för att du har annan åsikt än han eller för att du tar på dig de kläder du vill ha, då är det ju han som bråkar. Det handlar inte om någon småsak utan något verkligt viktigt. Din bestämmanderätt över dig själv. Din dotters framtida bestämmanderätt över sig själv.
  • Xenia

    Jag tror aldrig min man haft några synpunkter på hur vår dotter klär sig. Jag har haft någon synpunkt på hur en dotters kompis klädde sig (trasiga kläder) och dottern blev då rasande. Jag fattade ingenting, kompisens klädstil var noga uttänkt!

    Alltså jag kan ju ha synpunkter på att dottern har för lite kläder på sig så det blir för kallt under vintern. Men tonårsmode avviker från vuxenmode, och så ska det vara.

    Min mor hade många synpunkter på min klädsel men aldrig min far.

    Min man kan påpeka saker om min klädsel men aldrig att han skulle bestämma över mig. Jag kan påpeka saker om hans klädsel också.

    Min dotters far påstår inte att "kvinnor saknar hjärna" eller att en del kvinnor är "klädda som horor". Så hon kan träda ut i livet utan stukad självkänsla.

  • Xenia
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-31 20:46:25 följande:
    Ja, jag håller med dig angående det sista. Ska absolut försöka sätta en gräns när det gäller hur han uttrycker sig inför mig och dottern.
    Tyvärr tror jag inte att du kommer att göra det.

    Integritet och självständighet är något som måste användas. Om du aldrig står upp mot din man och aldrig vågar trotsa honom, så kommer du inte att göra det i framtiden heller. Det är som en muskel som aldrig används, den kommer att förtvina.
  • Xenia
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-06-27 12:16:02 följande:
    Jo, jag har sagt att han ska sluta använda ordet hora när dottern är närvarande, så visst kan jag göra det. Inte för att det hjälpte men jag försökte iallafall. Och återigen kan jag stå upp mot honom och diskutera/argumentera, varför skulle jag inte? Har snarare sagt att jag inte vill lämna hemmet i kläder han inte är okej med utan att jag får. Det är ingen lösning.
    Men du vågar inte trotsa honom och välja vilka kläder du själv vill ha. 

    Att du är så konflikträdd betyder att du aldrig skulle våga trotsa honom när det gäller din dotter heller. Den muskeln, att göra vad vill utan hans godkännande, har du aldrig använt.
  • Xenia
    Nimzay skrev 2020-06-27 15:51:19 följande:

    Hej ts, det har gått ca en månad nu, så undrar lite hur har det gått? Har ni hittat några kläder som ni båda är överens om att ni båda två gillar hyfsat? Och hur går det i sommarvärmen, har du några kläder du kan gå ut i utan att bli för varm?


    I denna värmebölja, när vi andra kvinnor går omkring i linne och shorts, så får TS svettas i långkofta och heltäckande.
  • Xenia
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-06-27 18:00:27 följande:
    Du verkligen njuter av att skriva dessa kommentarer va?
    Jag skriver bara sanningen, tål du inte höra den?

    Du kan skriva hur mycket som helst att du lyder din man av respekt för honom och för att du vill undvika konflikter. Sanningen är att du är rädd. 

    Därför sviker du dig själv och kommer att svika din dotter i framtiden om det blir konflikt. Just för att du inte vågar gå emot  din man när det gäller en "småsak" som hur du ska klä dig, så kommer du inte att våga gå emot honom annars heller.

    Varför är det så farligt om det blir en konflikt i äktenskapet? Det är faktiskt normalt. Förutom om kvinnan är så kuvad att hon aldrig går emot sin man.

    Jag tycker synd om din dotter. Hon har en mor som aldrig kommer att kämpa som en tigrinna för henne.

    Du är den andra generationen av kuvade kvinnor, risk att din dotter blir den tredje.
Svar på tråden Partner som lägger sig i ens klädsel..