Inlägg från: Anonym (socialen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (socialen)

    Orosanmälan, vad händer nu?

    En granne har skickat en orosanmälan gällande mig och mina två barn med uppgifter om att jag skriker åt dom. Pappan (mitt ex) har under konflikter oss emellan lämnat in en orosanmälan också. Soc gjorde skyddsbedömning nu och sa frågade om barnen kan vara lite mer hos pappa tills de påbörjar kontakt med oss. Vi bestämde då en vecka till hos honom (har varannan vecka). Men jag vet inte alls hur dom tänker, kommer jag få hämta barnen som planerat när det gått en vecka, vad vill dom att jag ska göra, kommer de vars emot mig eller ge mig stöd, kommer dom ge vårdnaden bara till pappan osv osv

  • Svar på tråden Orosanmälan, vad händer nu?
  • Anonym (socialen)

    Jo jag vet det eg att Soc inte "ger" vårdnaden, skrev det slarvigt så. Men t ex att de säger att de tror barnen har det bättre hos pappan eller liknande. Är det skrivit i sten då eller vad kan jag göra?

    Jag vet inte, jag frågade när vi bokade in möte imorrn om jag kan räkna med att hämta dom i slutet av veckan då sa hon att vi skulle träffas innan hon kan säga nåt sånt.

  • Anonym (socialen)

    Jag gör det ganska ofta, så jag själv tkr det är ett problem o går i samtal för det. Det spelar väl ingen roll vad jag tycker om huruvida de är trygga eller inte, soc tycker ju uppenbarligen inte det och min fråga gällde vad som händer nu. Jag tycker de på det stora hela är trygga men att det är ert problem att jag blir arg och skriker.

  • Anonym (socialen)
    terfje skrev 2020-06-08 22:45:46 följande:

    Lugn. Menar inget illa. Vad som händer vid en orosanmälan är att du kommer ha ett samtal med soc. Efter det samtalet bestäms om det ska startas en utredning. En utredning är där de både har enskilda samtal tillsammans med barnen och dig och ibland både barnen och dig. De inhämtar information ifrån pappan, bvc, skola, sjukvård med mera. Och därefter kan de antingen lägga ner utredningen utan åtgärd eller föreslår en åtgärd. Allt beror på vad som kommer fram.  Hoppas du fick lite hjälp av mitt svarr.


    Tack för ditt svar. Jag förstår ungefär hur deras arbete kommer gå till, jag är mest orolig att deras åtgärder ska vara att jag inte bor med barnen, just nu tänker jag bara negativt och de har liksom bara den negativa info om mig. Jag är villig att ta emot vilket stöd de än erbjuder och tänker samarbeta med dom förstås.
  • Anonym (socialen)
    Anonym (Lim) skrev 2020-06-08 23:54:58 följande:

    En fråga dock. Vem förutom pappan har gjort en soc anmälan? Och är det enbart på att du skriker?


    En granne, ja
  • Anonym (socialen)
    Anonym (PG) skrev 2020-06-09 09:41:18 följande:

    Jag tips är ju att ta med sig någon som står dig nära (förälder t.ex.) som stöd på mötet som kan hjälpa dig att argumentera för din sak. 

    Det är en påfrestande situation att bli inkallad på ett sånt här möte och man kan känna sig nervös, rädd, värdelös, påhoppad etc. och ha svårt att på ett sakligt sätt tala för sin sak. 

    Sen så tror jag inte att det kommer hända så mycket om orosanmälan enbart handlar om att du skriker på barnen. Men det kanske ligger mer bakom?

    Fråga gärna om stöd och hjälp och ta emot det om det erbjuds. Var öppen med dina tillkortakommanden som förälder men poängtera att du är medveten om dem men aktivt jobbar med att komma tillrätta med problemen. Det visar på sammarbetsvilja och självkännedom vilket soc ser positivt på. 

    Sen är det ju naturligtvis inte bra att du skriker på barnen. Så oavsett om något händer eller inte efter den här orosanmälan så får du ta det som ett "wake up call" och se till att få till en förändring till det bättre.

    Lycka till!


    Tack för svar och din lyckönskan. Jag var på mötet idag, var själv och träffade två handläggare. Jag känner att jag var ungefär så som du beskriver här, dvs jag var ärlig och öppen och sa det jag tycker är ett problem och att jag sökt hjälp för det och även att jag är villig att ta emot t ex stöd i form av familjebehandling. Jag sa även positiva saker om mig som förälder.

    Först trodde jag det gick bra men mot slutet av mötet när de sa att de har en låg toleransnivå för våld och att skrika åt sina barn ses som psykiskt våld av dom och de inte kan säga om jag får hämta barnen på fredag och inte verkar vilja ta in någon helhetsbild riktigt så kände jag mig uppgiven och som att det inte spelar nån roll vad jag säger. Har ingen som helst aning om hur det kommer utveckla sig och om jag kommer förlora vårdnaden (värsta scenariot), jag känner mig inte alls säker på att det inte blir så. Träffade barnen igår o de fråga när de ska komma till mig, jag sa att jag hoppas det blir på fredag...????

    Jag är villig att ta emot vilken hjälp de än erbjuder och jobba på problemet men det är svårt att känna nån motivation till någonting om de ens tänker låta mig ha barnen.
  • Anonym (socialen)
    fornminne skrev 2020-06-12 11:26:38 följande:

    Man blir inte Soc-anmäld för att man höjer rösten eller tar tag i sina barn. (Eller jo, anmäld kan man bli, men då lägger soc ner ärendet). Antingen har grannen eller pappan ljugit eller överdrivit, eller så ligger det mer bakom.


    Jag har iaf blivit det, vad mer skulle ligga bakom menar du? Som jag förstår det är det den tidigare kännedomen om vår familj till Soc efter pappans anmälan, i kombination med beskrivningen av att jag ofta skriker på barnen och dessutom hade grannen bifogat en ljudfil av det. Sen har jag visserligen fått klagomål från denna granne på att barnen lät för mkt på morgonen på ett löjligt sätt tidigare så han kanske har tröttnat men tror ändå inte det är det i sig som ligger bakom. Sen vad man kallar höja rösten eller skrika eller vad man nu vill tkr jag inte är så intressant. Jag kallar det skrika när det är som värst och då kan det hända att jag gråter också högljutt.
  • Anonym (socialen)

    Tillägg: jag menade att jag tkr grannen var löjlig som klagade på att barnen lät förut

  • Anonym (socialen)

    De la ner det när pappan hade anmält. Men iom det kommer in en ny anmälan så påverkar väl den tidigare också. Sen sa dom att Soc har en "låg" ribba för vad de klassar som våld och att skrika på barn räknas som psykiskt våld och att det försätter barnen i otrygga situationer.

    Jag kan hålla med, absolut är det otryggt om nån blir arg och skriker på en, det tycker jag med liksom men det som känns fruktansvärt är att fokus är så mkt på just det och inte allt det positiva jag har med barnen, alla vardagssaker, rutiner, utflykter mm

Svar på tråden Orosanmälan, vad händer nu?