Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?

    Anonym (N) skrev 2020-08-04 00:16:25 följande:

    Ok, så när äldreboende teorin inte håller längre så kommer nästa påhittade teori om att det var många fler som reste till Sverige än i andra länder. Men det stämmer inte eftersom Norge hade fler konstaterade fall i början av pandemin. Lär man sig inte källkritik och att tänka kritiskt i skolan?

    Om vi vänder på frågan. Håller du med om att Bolsonaro är orsaken till att fler än 100 000 har dött i Brasilien eller var det också bara för att fler reste dit?


    Du måste förstå vad siffrorna du hänvisar till betyder. Antal konstaterat smittade hänger ihop med antalet testade.

    Man förstod relativt tidigt att det fanns en stor allmän smittspridning i Sverige och att testa var mindre viktigt än att hålla på självisolering vid symptom och social distans i övrigt.

    svenska.yle.fi/artikel/2020/04/19/vi-har-jamfort-hur-coronan-drabbat-norden-har-ar-statistik-pa-dodsfall-tester

    "Om uppgifterna på antalet dödsfall är någorlunda jämförbara inom Norden kan man inte säga detsamma om antalet som bekräftats smittade av viruset. I hur stor utsträckning man testat befolkningen påverkar i stor grad hur många fall av smittan som bekräftats.

    I Norge och på Island gick man tidigt in för ett omfattande testande vilket också syns i antalet bekräftade fall.

    Finland och Sverige har hittills varit mer restriktiva och har i dagsläget testat färre än tio personer per tusen invånare. I båda länderna har man hittills främst testat vårdpersonal och personer som visat tydliga symptom. Trots det är andelen som testat positivt klart högre i Sverige."
  • Padirac
    Anonym (N) skrev 2020-08-04 00:24:09 följande:

    SD får gärna vara sprungna ur vitmakt och facism. Jag är inte rädd för det till skillnad från du. Jag känner inte en panik inför att Sverige blir som Danmark. Tvärtom skulle jag välkomna det.

    Det jag är rädd för är att socialliberaler inte ser ett intresse av att skydda befolkningen mot en pandemi. I praktiken är det darwinism. Alltså precis det som du är livrädd för ska hända.


    bolsonaro socialliberal? Som du är rädd för?

    Droppa SD i tråden, den handlar om regeringen. OT är inte tillåtet.
  • Padirac
    Anonym (N) skrev 2020-08-04 01:04:22 följande:

    I resten av världen tar socialliberaler ansvar, men inte i Sverige.

    Hur kan ni försvara att Löfven har exakt samma inställning till Covid-19 som Bolsonaro?


    Bolsonaro är president i Brasilien som utfärdar förbud som han vill. SL är statsminister i Sverige där ministerstyre är förbjudet.

    Du kanske tror att en svensk statsminister har samma makt som en brasiliansk president? Eller vad försöker du påskina?

    Förstår du att regeringsform, mandat, befogenheter skiljer sig avsevärt?

    Läs artikeln i DN som både jag och nikha länkat till och fundera sen på om Sveriges statsminister och Brasiliens president har samma befogenheter om och roll.

    Sen svarar du i tråden ärligt på vilket sätt du jämför dem.
  • Padirac
    Anonym (N) skrev 2020-08-04 01:08:17 följande:

    Den artikeln säger ingenting om att fler reste in till Sverige med Covid-19.

    Varför upprepar ni det påståendet utan att redovisa en källa?


    www.dagensarena.se/essa/kritiken-mot-coronastrategin-ar-osaklig-och-politisk/

    'Stora skillnader i initial smittspridning mellan regioner och länder

    Att endast jämföra relativa dödstal i covid-19 bortser från de stora skillnaderna i initial smittspridning mellan olika länder. Norra Italien hade omfattande smittspridning innan faran upptäcktes, så även flera regioner i Spanien, Frankrike, Storbritannien och Sverige. I andra länder, som exempelvis våra grannländer, var den initiala smittspridningen mindre. Resvanor och internationella kontakter under sportlovsveckorna medförde att särskilt Stockholmsregionen fick in smitta inte bara från områden med känd smittspridning som norra Italien och Iran utan särskilt från andra platser i Europa och USA som vid den tidpunkten inte hade känd smittspridning. Enligt Folkhälsomyndigheten återkom nästan en miljon resenärer tillbaka till Sverige under de fyra sportlovsveckorna. En första analys av virusets arvsmassa från provtagningar visar att smittan från Italien, Iran och Kina inte spridits vidare i stor omfattning, troligen på grund av testning och smittspårning. Däremot kom smitta in under radarn från övriga Europa och USA.

    Virusmittan är ojämnt fördelad inom och mellan länder. Vissa regioner i norra Italien drabbades mycket hårt medan andra regioner och storstaden Rom haft låga dödstal. Alla länder uppvisar ett liknande mönster oberoende av smittskyddsstrategi. Därför är det mer motiverat att jämföra regioner och storstäder och inte enbart mellan länder som helhet. Skåne, som följt den svenska strategin, har haft smittspridning och dödstal på samma eller lägre nivå än Köpenhamnsområdet, som var satt i karantän.'
  • Padirac
    Anonym (N) skrev 2020-08-04 03:04:45 följande:
    Det där är inte heller sant.

    Löfven drev igen en speciell lag för att ge regeringen makt att stänga skolor, restauranger och andra verksamheter i början av mars.

    Om Löfven inte har den makten - Vem har den? För den ligger inte hos Folkhälsomyndigheten.
    Är det inte sant att Sveriges statsminister och Brasiliens president har helt olika befogenheter?

    Nähä.. men vi har ingen statsminister med presidentiella maktbefogenheter i Sverige. Kanske drömmer du om det, men det lär inte hända på många år då grundlagen i så fall måste skrivas om.

    Den speciella lagen du pratar om ger inte Statsministern presidentiell makt och dessutom så var det riksdagen som efter ändringar i lagförslaget godkände den förändrade lagen genom votering.

    I Sverige har ingen den makten som en president har - varken statsministern,  regeringen eller någon myndighet.  Det framgår tydligt i den artikel från DN som båda jag och nikha delat hur det förhåller sig.
    Padirac skrev 2020-08-01 22:10:26 följande:
    Som skrivits tidigare - Sveriges lagar och styre har satt ramarna för hanteringen av pandemin på ett sätt som inte skett i andra länder.

    www.dn.se/debatt/grundlagen-satter-ramarna-fo.../

    "Tre paragrafer i regeringsformen förklarar pandemipolitiken. Den första, och mest centrala, paragrafen finns i 2 kapitel som anger de grundläggande fri- och rättigheterna. Texten i 8 § lyder:

    Var och en är gentemot det allmänna skyddad mot frihetsberövanden. Den som är svensk medborgare är även i övrigt tillförsäkrad frihet att förflytta sig inom riket och lämna det.


    Här finns huvudorsaken till varför regeringen inte har kunnat använda sig av så kallad lockdown, det vill säga en allmän nedstängning av samhället. Paragrafen garanterar nämligen svenska medborgare full rörelsefrihet inom landet och över våra gränser. Denna frihet kan begränsas, men grundlagen förbjuder undantagstillstånd under fredstid. Den typ av husarrest som använts flitigt internationellt går alltså inte att använda i Sverige under en pandemi."

    "Den andra paragrafen i grundlagen som lägger grunden för corona­politiken gäller statliga myndigheters självständighet, vilken garanteras i regeringsformens 12 kapitel, 2 §:


    Ingen myndighet, inte heller riksdagen eller en kommuns beslutande organ, får bestämma hur en förvaltningsmyndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller mot en kommun eller som rör tillämpning av lag. 


    Paragrafen gör statliga myndigheter oberoende från regeringen i sin myndighetsutövning. Traditionen går tillbaka till regeringsformen från 1634 och från 1720. Denna ?administrativa dualism? är troligen ensam i sitt slag internationellt sett ? det vill säga med regeringsdepartement som styrs av ministrar och oberoende myndigheter som traditionellt lyder under generaldirektörer. Här finns förbudet mot den typ av ministerstyre som är allmänt förekommande utomlands, inte minst i våra grannländer."

    "Den tredje paragrafen i regeringsformen som bestämmer den svenska coronapolitiken gäller självstyrelsen för kommuner och regioner. Regeringsformens 14 kapitel definierar deras självständighet i 2 § på följande sätt:


    Kommunerna sköter lokala och regionala angelägenheter av allmänt intresse på den kommunala självstyrelsens grund. 


    Sveriges 290 kommuner och 21 regioner är således fria att utforma politiken på den lokala nivån efter eget huvud. Även här går traditionen tillbaka i vår historia, åtminstone till 1862. Grundlagen ger därmed Sverige ett decentraliserat ansvar för pandemin, till skillnad från omvärlden där den nationella regeringen som regel har större makt i förhållande till lokala politiska enheter. "


  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-04 12:54:18 följande:
    Det är inte så bra att skriva asymptomatisk smittspridning ifrågasatt om det inte stämmer. Desinformation ska man inte sprida, det har sagts många gånger i alla corona-trådarna.

    Om du däremot har läst någon studie som visar att inga virus sprids från en bevisligen smittad person utan symptom, så får du jättegärna länka till den.

    En asymptomatisk person är en som bevisligen har coronavirus i kroppen, men som inte är sjuk. Viruset kan påvisas med PCR. Där man har testat väldigt brett (den italienska byn, Island, något fartyg) har man hittat personer som bär på viruset men som inte har/får symptom. Nu vet jag inte vad den medicinska definitionen på immun är. Räcker det med att man inte blir sjuk, eller krävs det att viruset inte ens får komma åt att föröka sig? Om vi godkänner den första definitionen, så ja, de personer som förblir asymptomatiska är då immuna. Men om viruset kommer åt att föröka sig i luftvägarna hos dem, så självklart kan det sprida sig då också, oberoende av om personen är sjuk eller inte. Men om viruset inte ens får komma åt att föröka sig för att man ska anses vara immun, bildas det ens antikroppar då? Ett positivt PCR-test lär man inte få i sådana fall åtminstone.

    Man är också en asymptomatisk smittad person dagen innan man insjuknar med symptom. I Finland (och många andra länder) har det sagts gång på gång att man smittar innan man får symptom. Därför sätts också de som har utsatts för smittan i karantän. I svensk press har jag läst många artiklar om vi vet inte hur smittan har kommit in på äldreboendet. I Finland skulle man utgå ifrån att det var en asymptomatisk smittad person som tog in smittan. Men i Sverige anser man att sådant inte förekommer. Då återstår alltså bara förklaringen att folk går på jobb med symptom, eller att viruset har kommit in med något föremål.
    Den 9e juni - WHO om asymptomatisk smitta

    https://www.expressen.se/nyheter/who-ar-ovanligt-att-symptomfria-smittar/

    "Coronaviruset smittar främst inte asymtomatiskt, uppger WHO.

    – Det är väldigt ovanligt, säger WHO-chefen Maria van Kerkhove som leder myndighetens arbete kring virusutbrottet."

    "Hälsomyndigheter och experter har tidigare larmat om att viruset kan sprida sig asymtomatisk – det påståendet slår inte Maria Van Kerkhove helt undan. Hon säger att det ”kan ske”, men att det inte är det huvudsakliga sättet viruset sprider sig.


    – Vi har ett antal rapporter från länder som smittspårar väldigt noggrant, säger hon."

    "Men fram tills att man har svaret uppmanar hon myndigheter att rikta arbetet mot dem som har symtom – och personerna de har varit i kontakt med.


    – Vad vi verkligen borde fokusera på är de med symtom, säger Maria Van Kerkhove."

  • Padirac

    Med tanke på hur viruset smittar är det inte svårt att förstå att asymptomatisk smitta har funnits ovanlig.

    Den som inte har några symptom hostar och nyser inte lika mycket som den som har symptom.

    https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/
    "Smittspridning


    Hur smittar covid-19?

    Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser.


    Läs mer om hur coronaviruset smittar.


    Uppdaterad: 2020-06-29 14:06


    Öppna i ny flik
    Kan man bli smittad av en person som har covid-19 men som inte har några symtom?

    Utifrån den erfarenhet som finns just nu, av covid-19 och andra liknande sjukdomar, är bedömningen att smittspridningen från personer utan symtom står för en mycket begränsad andel.


    Läs mer om smitta utan symptom."


    Hur kan då en asymptomatisk smitta? Tja, genom saliv, snor i sängen där personen sover, genom ställen personer tar på om denne har pillat i sitt saliv och snor och inte tvättat händerna. Eller genom kyssar?

    https://www.healthline.com/health-news/even-asymptomatic-people-can-spread-covid-19-within-a-room#Keeping-the-people-around-you-safe

    "Zong and his team took samples from the patients’ surroundings, as well as the air, in six negative pressure rooms.

    These rooms were occupied by 13 COVID-19 patients, including 2 asymptomatic ones."

    "Of the 112 surface samples taken, 44 (39.3 percent) were found to be positive for the SARS-CoV-2 virus.


    In addition, the rooms of the patients with symptoms ranging from none to mild were “extensively contaminated,” according to Zong and his team.


    In the room of one patient in particular who was asymptomatic, positive samples were found in four locations, including the patient’s bed rail, bedsheets, and pillow, and the room’s air exhaust outlet.


    The virus wasn’t detected in any of the air samples, however."

    "Brian Labus, PhD, MPH, an assistant professor in the School of Public Health at the University of Nevada, Las Vegas, said that we currently know that asymptomatic and presymptomatic people can spread the virus.


    Asymptomatic people test positive for the virus without ever showing any symptoms.


    Presymptomatic people will eventually develop symptoms, but aren’t showing them yet.


    Labus noted that up to half of people who contract the virus may be asymptomatic carriers of the disease.


    However, we still don’t have a good understanding of how infectious people are if they’re not showing symptoms, he said.


    This makes mask mandates an important part of preventing its spread, in his opinion.


    “If everyone is wearing a mask, that decreases the chance that an asymptomatic person can spread it to someone else,” said Labus."

  • Padirac

    asymptomatisk smitta kan kanske smittta genom delade visselpipor och glas - inte bara på en bar i Ischgl då.

    https://www.svd.se/rekord-i-antikroppar-i-europas-wuhan

    "Alpsamhället Ischgl är ett av Österrikes populäraste turistmål och marknadsför sig som Alpernas Ibiza. Där har 42 procent av invånarna utvecklat antikroppar mot coronaviruset, enligt en studie från Innsbrucks universitet.


    Det är den högsta antikroppsnivå som hittills uppmätts i en population, enligt forskarna."


  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-04 18:25:30 följande:
    Det här är inte vad WHO:s egna sidor säger.

    www.who.int/emergencies/diseases/novel-corona...

    Can people without symptoms transmit the virus?

    Yes, infected people can transmit the virus both when they have symptoms and when they dont have symptoms. This is why it is important that all people who are infected are identified by testing, isolated, and, depending on the severity of their disease, receive medical care. Even people confirmed to have COVID-19 but who do not have symptoms should be isolated to limit their contact with others. These measures break chains of transmission.

    This is why it is always important to stay at least 1 metre from others, cover your mouth when you cough or sneeze with a bent elbow or tissue, clean hands regularly, and stay home if you become unwell or if asked. In areas where there is widespread transmission, it is also important that people wear a fabric mask where physical distancing and other control measures cannot be implemented.
    Det är två olika saker som sägs som du behöver hålla isär.  Vilket stämmer över ens med vad WHO sagt.

    Ja asymptopmatiska kan smitta då de bär på viruset, men det är inte alls vanligt att smittan sprids av dem.

    Hur kan det komma sig att personer utan symptom (hosta, snuva, nysningar) smittar väldigt mycket mindre än de som har symptom (hosta, snuva, nysningar)?

    Viruset sprids inte från huden ut i luften då den inte är luftburen utan den är en dropp- och kontaktsmitta.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-04 22:19:12 följande:
    Hostar och nyser gör man inte bara för att man har en virusinfektion på gång, det är också normala fysiologiska reaktioner på skräp i halsen eller i näsan. Vissa pratar så att spottet yr, andra biter på naglarna. Äter man starkt kryddad mat, så börjar näsan rinna. Men allt det här är ju ofarligt och inte något att bry sig om, för man är ju inte sjuk.

    Sen har vi de här personerna som råkar få sina första symptom medan de befinner sig på ett fullsatt tåg, eller på jobbet...

    Hur stor andel är egentligen asymptomatiska? 99% sade Johan Giesecke. Även om bara 1 % av de asymptomatiska skulle sprida smitta, skulle det ändå innebära att hälften av alla aktiva smittospridare är symptomfria.
    Absolut är det så att alla hostar och nyser - men ingen hostar och nyser så mycket som en sjuk. Så hur mycket mer smittar en med symptom än en utan symptom?  Enligt FHM och WHO är det väldigt lite, men tillräckligt mycket för att vi ska hålla avstånd till varandra.

    I våras då jag var på affären och kände av min allergiska astma spärrade en kvinna upp sina ögon och sprang raskt långt bort. Hon kunde ju inte veta varför jag hostade.
Svar på tråden Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?