• Siden

    Hur mycket ansvar ska man ta för bonusbarn?

    Ess skrev 2020-07-02 09:30:31 följande:

    Jag håller inte med om att det krävs något ansvar alls. Olika beslut som tas av de vuxna är ju något som man diskuterar, sen är det upp till föräldern att även ha sina barn i åtanke under diskussionen.


    Ställer frågan till dig också: hur ställer man sig utanför som pappas sambo när man även har gemensamma barn som påverkas av bonusbarnen?
  • Siden
    sextiotalist skrev 2020-07-02 09:35:37 följande:

    Vi har gemensamma barn. Med stor åldersskillnad.

    Som jag skrev tidigare. Man ser till att det fungerar så att alla mår bra. Men det finns inget ska


    Ok, tack för svaret. I Ts fall så har dom ju inte gemensamma barn men hon har ett eget barn i tät ålder som bonusbarnen. Att bara råda henne att kliva in och bo i hemmet utan att ta något ansvar över bonusbarnen är lite klurigt tycker jag, eftersom bonusbarnen kommer att påverka hennes barn. Jag har även gemensamt barn och ett bonusbarn som är hyfsat nära i ålder och jag måste nästan kliva in och ta en aktiv roll för att vår bonusfamilj ska funka. Om jag bara ställer mig åt sidan så blir vårt gemensamma barn påverkat negativt.
  • Siden
    Ess skrev 2020-07-02 11:13:59 följande:

    Det är som regel rätt stor åldersskillnad mellan kullarna, så påverkan blir minimal.

    Vi tog gemensamt besluten ang de gemensamma, men särkullarna var det han som fick ta hänsyn till när vi tog beslut.


    Vad är stor åldersskillnad enligt dig? 7-10 år? I mitt fall skiljer det 7 år.
  • Siden
    Anonym (X) skrev 2020-07-02 10:58:31 följande:

    Ja det gör allting mycket svårare. Pga mitt eget barn och att hon interagerar med hans barn kan jag inte ställa mig utanför, utan att också ta henne från situationen och ställa utanför. Jag önskar att jag bara kunde ställa mig utanför. Men det kan jag inte. Är min dotter hemma med mig och de andra barnen är hemma t.ex så måste jag isåfall aktivt hålla henne ifrån de andra barnen för att inte automatiskt behöva ta hand om också hans barn.


    Ja, du kan ju ha dina egna regler för ditt barn men du får vara förberedd på att det kräver en del av dig om ni bor ihop som du inte behöver deala med nu. Tex att hans barn går upp kl.05 och slamrar och väcker dig och din dotter. Att de får söta frukostflingor och ohboy till frukost och att din dotter också vill ha. Att de sitter framför skärmar flera timmar och din dotter hakar på. Etc. Det går inte att hålla barnen isär om de ska bo ihop. Och det är väl inte heller syftet med en ihopflytt, målet är väl att de ska komma närmre varandra. Det du berättar om din killes uppfostringsstil, att han låter barnen vara hemma från fritids och härja fritt från så låg ålder, låter lite illavarslande. Även detta med att han och hans ex håller så många beslut öppna till sista stund. Det kanske funkar för dom men funkar det för dig?
  • Siden
    sextiotalist skrev 2020-07-02 11:52:43 följande:

    För oss var det över 10 år. Jag misstänker att det är detsamma för Ess


    Dä är ni i en annan situation än mig och Ts. I mitt fall skiljer det sju år och det kanske låter mycket men halvsyskonen leker faktiskt en hel del och påverkar varandra mycket.
  • Siden
    Anonym (Vänta) skrev 2020-07-02 13:17:46 följande:

    Med tanke på deras skilda syn gällande uppfostran så hoppas jag att de aldrig någonsin skaffar barn tillsammans.

    Kanske förändras dock mannens beteende. Då kan det kanske fungera.

    Som det är nu kan jag inte över huvud taget förstå hur ts kan tänka att de ska flytta ihop och få det att fungera.

    Snälla ts. Ta ditt förnuft till fånga. Oavsett hur mycket ni vill leva tillsammans så är det läge att vänta. Ni har inte försutsättningarna för att bo tillsammans just nu. Inse det


    Det är inte så smart att gå in i en ny familj med grundförhoppningen om att mannen förändras...jag säger samma sak, skaffa inte gemensamma barn!
  • Siden
    Anonym (X) skrev 2020-07-02 13:05:11 följande:

    Skaffar vi gemensamma barn kommer ju jag också ha något att säga till om, inte som här, och då måste man ju kompromissa. Han är inte helt omöjlig heller, som det kanske låter här. Men jag tror att han är lite trög vad gäller vissa saker, och behöver väldigt mycket tydlighet för att förstå.


    Du har rätt i att det låter som om han behöver tydlighet från din sida. Har ni för olika syn på uppfostran redan innan gemensamt barn så kan det bli ännu mer slitningar mellan er när ett gemensamt barn väl kommer. Att det blir the tipping point, helt enkelt. Måste också fråga om du är helt nyförälskad och bara vill allt på en gång av den anledningen?
  • Siden

    Ok vad bra att det finns saker som ni är överens om i uppfostran också. Ni kan säkert bli mer samkörda och se till att hans lite friare uppfostran inte gör så att du hela tiden måste gå in och rädda situationen. Om jag var du så skulle jag räkna med ett rejält arbete att få till detta, liksom kalkylera in det i ekvationen. Förstår du hur jag menar?

  • Siden
    Anonym (X) skrev 2020-07-02 14:02:03 följande:

    Jag har ju frågat flera gånger om hösten. Hur det är tänkt med barnen och fritids. Men får liksom inget svar. Ang sommarveckorna frågade jag också rakt ut vad han ska göra med barnen när han jobbar. Det fick jag heller inget direkt svar på förutom typ "kanske du om du är här, mamman, farmor"


    We teach people the way they treat us. Lär din sambo vad du behöver i nuläget och var supertydlig. Du behöver svar, pronto. Annars blir det ingen flytt. Säg så.
  • Siden
    Anonym (X) skrev 2020-07-02 14:14:52 följande:

    Tack. Ni har helt rätt. Han har själv sagt att han behöver tydlighet.

    Ang det med att han ska skjutsa min dotter dock vet jag inte om jag vågar kräva det. Vad får han ut av det?


    Perfekt. När han säger så så hjälper han dig. Lyssna på det :) Jag får själv öva med min man, det är inte mitt naturliga sätt att uttrycka mig utan jag tycker att jag låter för hård, men det är supereffektivt och min man förstår. Det leder till mycket mer krångel när jag är luddig i kommunikationen.
  • Siden
    Anonym (X) skrev 2020-07-02 14:14:52 följande:

    Tack. Ni har helt rätt. Han har själv sagt att han behöver tydlighet.

    Ang det med att han ska skjutsa min dotter dock vet jag inte om jag vågar kräva det. Vad får han ut av det?


    Börja ingen kohandel och lova bort att du ska sköta hemmet i gengäld eller ta hand om hans barn på eftermiddagarna i gengäld. Säg bara att detta med skjuts till förskola och fritids är förutsättningen för att ni ska kunna bo ihop. Du kommer att flytta in hos honom och han har tre barn, du har bara ett. Du kommer att behöva ge mycket mer och hjälpa mycket mer än honom (gå från att laga mat till två personer till att laga mat för sex personer tex). Det minsta han kan göra i gengäld är att hjälpa dig med din dotter och se till att hans barn har fritids/annan omsorg. Att ni ska dela utgifterna på hälften trots att han har tre barn och du barnet är också helt galet.
  • Siden
    Ess skrev 2020-07-02 16:24:44 följande:

    Från 5 år och uppåt så är det tillräckligt stor skillnad för att de ska inverka så mycket på varann. Lika regler osv funkar ändå inte då.

    Hos oss skiljer det drygt 16 år, så särkullarna har haft en vuxen roll gentemot våra gemensamma.


    Ok, tack för svar. Tar det med mig :)
  • Siden
    Anonym (X) skrev 2020-07-02 16:24:40 följande:

    Tack för era kloka tankar och alla andra i den här tråden. Nu vet jag mycket bättre hur jag kan tänka, och prata med honom om det. Och att det alltså INTE är rimligt att jag tar hand om hans barn under min studietid, trots att jag råkar vara hemma. Det är inte lätt att veta alltid om man aldrig varit i en bonusfamilj vad man kan förväntas ställa upp på. I en del bonusfamiljtrådar låter det ju som att man ska ställa upp på allt möjligt eftersom man ju valt hela paketet etc. Så det känns ju skönt att höra från andra att man faktiskt inte behöver ställa upp på vad som helst.


    Såklart du inte vet, hur skulle du kunna göra det? Det visste man inte själv heller i början. Tycker också att du har fått många kloka råd. Det kan nog ske gradvis att man blir mer och mer sammansvetsade som bonusfamilj men då ska det vara på ömsesidigt initiativ och inte vara något tvång och dålig magkänsla kring det. Gå på din magkänsla och säg ifrån så fort du får en klump i magen. Och var tydlig :) Räkna med en omställningsperiod som är ganska så omtumlande. Om jag vore du så skulle jag vänta tills jag hade jobb och körkort före jag flyttade. Men jag vet att livet ibland inte går att vänta på :)
Svar på tråden Hur mycket ansvar ska man ta för bonusbarn?