• Mon 29 Jun 2020 22:25
    1088 visningar
    7 svar
    7
    1088

    Han kan inte hålla koll på sin ekonomi

    Jag har en "vän", en gammal kollega som har det ganska illa ställt ekonomiskt. Han bor med sin mamma som är psykiskt sjuk så det skulle vara omöjligt för henne att arbeta, men hon är frisk nog enligt F-kassan. Pappan är inte med i bilden. Just nu tvivlar jag på att jag kan anse honom som vän för jag tycker inte han tar ansvar över varken sitt liv, ekonomi eller sin mamma. 

    Min "vän" och jag har känt varandra i några år och har umgåtts med ganska jämna mellanrum tills för några månader sedan då jag flyttade till en annan stad. Jag gick då ifrån ett arbete inom service där lönen låg på någonstans kring 13-14.000:- netto till ett som betalar betydligt mycket bättre. Men min "vän"/kollega stannade kvar, tills Corona kom. Alla på servicearbetet blev uppsagda en efter en och min "vän" har nu ingen inkomst. 

    Igår ringde han och bad om pengar för att kunna köpa mat/betala räkningar, och jag jobbar ju så det borde inte vara ett problem, men nu är han redan skyldig mig 1500:- sedan förra året (då jag tjänade 12.000:- på halvtid och extrajobb). Även då sa han att det var för mat, räkningar etc.

    Okej, men nu har jag ju pengar så några hundringar kan jag väl ge honom? Eller?Förra året var han tydligen SÅÅ fattig, MEN han hade råd att åka på en weekend till Stockholm med några gemensamma vänner. Jag misstänker att mina 1500:- gick dit. Han köpte också en bil men tog lån för det, en ny telefon för 10.000:- (som jag bestämt avrådde honom från att köpa), en ny soffa på avbetalning, en ny TV på avbetalning och en hel del spel till datorn. Det är bara några saker som han införskaffade under sommaren 2019 trots att han hade allt redan i mer slitna skick. 

    Jag förväntade ju mig att få pengarna tillbaka, antingen efter någon månad eller lite i taget (typ 200:-/månaden) men de kom aldrig och han tog aldrig upp det med mig. Så jag nämnde detta för några gemensamma kompisar. Det visar sig att han är skyldig dem pengar också, tillsammans nästan 20.000:-. Vi bestämde oss då för att sätta stopp för att låna ut pengar till honom, för dessa dryga 20-21.000:- är ganska mycket för låginkomsttagare och det är bara summorna vi vet om! Hur mycket han är skyldig sin bror (som har barn och familj, så som jag uppfattar det går de jämnt ut varje månad) eller andra vänner vet vi inte. 

    Det ska tilläggas att det finns ganska mycket småsaker som är tagna på avbetalning i hans (hans mammas) hus. Han har ett svindyrt abonnemang till telefonen så han kan spela massor med mobilspel. 

    Han är helt enkelt jättedålig på att prioritera sin ekonomi. Alla har sagt åt honom att inte köpa saker, till vilket han svarar "Om jag inte får unna mig själv saker kommer jag ta livet av mig."

    Men att unna sig något är inte att shoppa loss och speciellt inte dyra saker. 

    För att göra saken värre lider han också av "offer-syndromet", d.v.s. att han klagar men gör inget åt det. Han sa också i telefonen att han inte hittar något nytt jobb, men enligt hans nu närmaste gemensamma kompis har han bara frågat en vän om hon kan rekommendera honom till ICA:t hon jobbar på. Hon vill inte ha honom där då hon tycker han är jättejobbig p.g.a. "offer-syndromet". Han har inte sökt fler jobb, sökt om att plugga eller ansökt om bidrag. Jag sa åt honom att söka bidrag från A-kassan, men han hade såklart inte varit inskriven då det kostat pengar.

    Vad gör jag(och alla andra) med den här människan? Han är helt uppenbart deprimerad och hans mamma förvärrar allt, men hon kan inte åka in på ett hem och hon kan inte flytta ut. Han vägrar inse att det finns enorma konsekvenser med det här "lyxandet". Situationen är helt ohållbar och han har ju helt klart gett upp.

    Men frågan är helt enkelt, ska jag låna ut lite pengar till honom ändå? Eller vad ska jag göra?
Svar på tråden Han kan inte hålla koll på sin ekonomi