• Wed 1 Jul 2020 13:56
    929 visningar
    5 svar
    5
    929

    Missnöjd/stressad katt kissar i sängen. Hjälp!

    Hade två katter i ca 7 år åldern som har bott ihop i 4år. Inte dem bästa vännerna med accepterar varandra och kan leka ibland. 
    Vi bestämde oss för att skaffa en kattunge som vi nu har haft i några månader och den äldsta katten är så missnöjd.

    Hon är stel, stressad och sur. Morrar och fräser näst hela tiden speciellt om hon ser den nya katten. Jag förstår att hon tycker det är jobbigt för kattungen är på båda katterna så fort dem är vakna. Kan ibland inte ens få dricka vatten ifred. 

    Hon vägrar gå i samma kattlådor som den nya, så vi har fått skaffa en till som kattungen inte kan komma upp till (än). 

    Men hon kissar i sängen flera gånger i veckan. Har även bajsat i den. Är så ledsen över att hon inte är samma fina katt och att hon mår så dåligt över att det finns en ny katt. 

    Jag vet inte vad man ska göra. Har provat Feliway både den klassiska och den för när man har fler katter men den har inte hjälpt. Funderar på om man ska kontakta veterinär men vet inte vad dem kan göra. Någon som har några tips?

    Alla katterna är honor och är kastrerade.  

  • Svar på tråden Missnöjd/stressad katt kissar i sängen. Hjälp!
  • Anonym (Disa)
    Wed 1 Jul 2020 15:53
    #1

    Kan katterna gå undan till egna delar av bostaden/egna krypin?

    Skaffa flera kattmöbler, kojor och gärna så att de kan klättra högt och få komma bort lite. När kattungen är för på de andra, lyft bort den från situationen och låt den leka av sig på annan plats.

    Ägna mycket tid och kel åt de andra katterna, det kanske lätt blir att de glöms bort när det finns en liten kattunge?

  • Wed 1 Jul 2020 16:06
    #2

    Se till att den äldre katten får egna utrymmen. Ställen att sova, äta, dricka och kissa i fred. Lek och kela med den äldre och försök sedan långsamt vänja katterna vid varandra genom att leka tillsammans med dem samtidigt och ge dem godis i närheten av varandra.

  • Anonym (Disa)
    Wed 1 Jul 2020 16:31
    #3

    Ha även många mat och vattenplatser, gärna i alla rum.

  • Wed 1 Jul 2020 22:24
    #4

    Tack för svaren!


    Vi har 2 halvstora kattmöbler som står i olika rum. Men dem har typ kattungen tagit över helt. Min äldsta katt har några platser hon gillar att sova och oftast så får hon vara ifred där. Men svårt att hitta någon plats i lägenheten där hon kan vara som kattungen inte kommer åt.


    Men vi ska försöka med fler matskålar och vattenskålar. Leka mer med kattungen och försöka distrahera/leda bort från den äldre.


    Blir svårt att få dem att leka samtidigt för den äldre är oftast inte intresserad i att leka med en alls. Den enda roliga är jage/kurragömma ibland med antingen oss eller den tredje katten vi har hemma ^^

  • Fri 19 Mar 2021 20:23
    #5

    Åh jobbigt!
    Kissa utanför lådan är inte naturligt för en katt eftersom de alltid gräver ner sin kiss i naturen för att inte locka till sig rovdjur.
    Hittade en intressant artikel av en uppfödare om varför katter kissar utanför lådan och hur man kan stoppa det:
    www.darlingspots.se/fa-stopp-pa-kattens-kissande-utanfor-ladan/

Svar på tråden Missnöjd/stressad katt kissar i sängen. Hjälp!