• Anonym (tobbe­)
    Tue 14 Jul 2020 23:04
    7222 visningar
    131 svar
    +2
    131
    7222

    Hur kommer det sig att vissa får all tur i livet?

    Tycker att folk alltid tror att dom som det inte har gått bra för i livet med tex jobb har sig själv att skylla. Och att alla som har höga inkomster har slitit för det. 

    Så är det inte. Många som det inte har gått bra för har haft dåliga förutsättningar. Och många som har höga inkomster har inte det för att dom slitit för varenda krona. Ser man tex på dom flesta affärsmän i toppen så är dom där för att dom gått över lik för att komma dit. Dom har blåst folk, lurat folk m.m. Samma med andra med höga inkomster dom sliter ofta inte mer än dom med låga inkomster. Dom får höga löner för att jobbet har hög status. Det är dags att sluta tro att bara för att någon har det materiellt bra betyder inte det att dom har varit duktigare. Det handlar om andra saker. På samma sätt är inte någon slö bara för att den blivit uteliggare eller missbrukare.

  • Anonym (tobbe­)
    Wed 15 Jul 2020 23:59
    #86
    Anonym (Tursam tjej) skrev 2020-07-14 22:12:59 följande:

    Jag är en sån med ?tur?.

    Kombination rika föräldrar, optimistisk syn på livet och ett djävulskt intellekt har fått mig dit jag är idag utan större motgångar.

    Studier: jag är lat men smart; hittar snabbt vad lärarna vill ha, jobbar inte mer än nödvändigt för att få bra resultat. Lite ful (latsmart) på universitetet; kuggar man en tenta får man snabbt sympati från klassen som snällt delar med sig av färdiga tentakompendier och boktips; slipper leta upp sådant själv.

    Jobb: började extrajobba som 15åring (pappa kände en som jag fick jobba hos). Visst, det var flyt att få jobbet, men jag slet också varje helg i högstadiet+gymnasiet för att få in pengar och arbetslivserfarenhet.

    Efter universitetet fick jag snabbt fast tjänst, 22år gammal. Fick först ett vik vilket efter någon månad blev fast då en kollega turligt nog sade upp sig.

    Jag får alla jobb jag söker, blir alltid utvald till intervju och alltid erbjuden jobbet. Jag låtsas vara social och tycka om folk (vilket jag sällan gör), vet vad folk vill höra och kan snabbt läsa av de jag pratar med. Ser väl trevlig ut, mitt tal är skarpt, jag är rolig och jag är snabb i huvudet på att ge svar på tal mm. Socialt kompetent helt enkelt; säkert i och med uppfostran och tidig arbetslivserfarenhet. Att jag hade mycket kompisar och festade en del i högstadiet/gymnasiet bidrog nog också till den sociala kompetensen.

    Jag får grönt vid trafikljus, nästan jämt. Jag lär mig konsekvenser av handlingar extremt bra; klantar mig inte 2ggr på samma grej. All datorteknik bara flyter in i huvudet på mig, men jag har också suttit i timtal med gamla dossystem när jag var liten. Sen har mitt liv underlättats av att jag ärvt pengar som jag kunnat köpa boende för, vilket gjort att min månadskostnad för boende varit lågt; och jag kunnat lägga pengar på annat.

    Men mestadels tror jag att ?flytet? beror mycket på intelligensen och förmågan att beräkna hur de ska leva. De jag känner som alltid klagar på att ?de alltid har otur? är generellt ganska intelligensbefriade och tröga. De har dåligt konsekvenstänk och kan inte beräkna konsekvenser av sina handlingar i huvudtaget.

    Sen kan en kass uppväxt självklart resultera i brist på vettig uppfostran, dålig social kompetens pga brist på kompisar pga svår hemmasituation, svårt med skolresultat osv. Så det kan jag hålla med om att det är ?dåligt flyt? att födas in i det, men att resten av livet skylla sina nederlag på ständigt ?dåligt flyt?: nej! Dålig start ja, men det går väl att lära sig istället för att skylla på slumpen.


    Fast du kunde vara en person som även om du försöker så fortsätter det att jävlas oavsett hur du gör. Du hade kunnat födas in i en familj som alla i samhället såg ner på för att ni var fattiga. Du kunde inte fått några sommarjobb på grund av att du kom från den familjen. Du kunde kugga på prov och fått noll sympati på grund av ditt utseende tex. Du kunde få rött ljus varje gång. Du kunde råkat ut för det ena fysiska problemet efter det andra. Det finns dom som har det så. Av vad du skriver verkar du haft väldigt mycket flyt och glidit mycket på en räkmacka.
  • Anonym (tobbe­)
    Thu 16 Jul 2020 00:01
    #87
    Anonym (...) skrev 2020-07-15 15:45:27 följande:

    De som jobbar hårdare får det bättre. Jag hade det fattig som barn, men jag har jobbat hårt och har det riktigt hyfsat med en mycket hög lön med svenska mått mätt. Men, jag skulle kunna ha mycket bättre lön och högre status om jag jobbade för det. Om jag ägnade mina kvällar och helger till att vidareutbilda mig och certifiera mig i eftertraktade kunskaper kunde jag få dubbelt så hög lön. Det skulle dock leda till ett jobb där jag inte får tid över till min familj. Mina chefer jobbar lätt 60 till 70 timmar i veckan.


    Du kan också göra som många som "lyckats" här i livet. Dvs gå över lik. Ta äran av andras jobb. Smöra för rätt personer. Finns rätt så många sådana också.
  • Anonym (tobbe­)
    Thu 16 Jul 2020 00:18
    #88
    hammarhajen skrev 2020-07-15 23:17:04 följande:
    Oj. Vilken tolkning. 

    Jag diskuterar TS resonemang att det handlar om tur. Och skriver att det sällan är enbart tur det handlar om. Jag vet att det finns forskning som visar att olika socioekonomiska har olika god hälsa, men det intressanta är ju varför det är så.

    Jag har svårt att se att det beror på tur.  Tvärt om tycker jag att man förminskar människor otroligt mycket om man tänker att de olika valen man gör är statiska, att folk inte vet eller kan bättre och saknar förmåga att lära sig. Och att det dessutom beror på tur om man grejar att ta bra beslut eller inte. Jag har en människosyn som säger att alla kan lära sig att göra bra val. Däremot har man såklart olika utgångsläge för sina val, men alla kan göra något som är bra med det man har.

    För att kunna göra medvetna val behöver man förstås bli medveten, jag tror att de allra flesta skulle klara av att göra medvetna val riktigt bra om de bara fick rätt utbildning, stöd och hjälp. At erbjuda utbildning, stöd och hjälp är samhällets ansvar, men sedan är det individens ansvar att själv röra på sig och stoppa in rimligt vettiga saker i munnen. Att inte ha råd med färsk mango innebär inte att man behöver tänka att det är kört och välja chips istället för äpple till mellis. Att man inte har råd med gymkort betyder inte att man inte kan ta en promenad istället för att ta bussen.

    Att röka är ett medvetet val. Att dricka läsk till maten till vardags är ett medvetet val. Även om det är en obekväm sanning så kan inte någon ha missat att man utsätter sig för stora risker genom att röka och dricka stora mängder sött.
    Det där med medvetna val är bara korkat. Det handlar inte om det. Att fattiga har sämre hälsa betyg m.m. beror på andra saker. Rika barn tex hamnar i bättre skolor. Dom får läxhjälp. Dom bor bättre. Dom diskrimineras inte. Redan där har vi en massa saker som inte handlar om medvetna val. Det är också saker som påverkar människor. En person som hela tiden får en känsla av att den är lyckad kommer att lyckas bättre än den som hela tiden får känna sig misslyckad. Sen har vi det med att samhället ska stå för samma möjlighet till skola och vård m.m. Det gör ju inte samhället så det är ju inte ett val som individen kan göra. Och det är dessutom något som dom som har bra skolor och vård motarbetar att det ska bli rättvist. Och tar vi tex två barn som har en psykisk diagnos som gör skolan svårare. Ett barn bor i en fattig bruksort den andra bor i Täby. Du kommer dom inte ha samma förutsättningar. Den som växer upp i bruksorten kommer kanske inte ens få tillgång till psykolog hjälp och föräldrarna kan inte betala en privat. Den som växer upp i Täby har troligen tillgång till massor av psykologhjälp och om inte så har föräldrarna råd med privat. Detta kommer påverka båda barnens chanser att lyckas rejält. Fast åt olika håll.

    Samma med dina exempel med mat och annat. Är man fattig tex då är dålig mat mycket billigare och jobbar man väldigt mycket och har barn då kanske man inte har tid att laga mat utan måste köpa färdig mat. Samma med träning. Om man måste jobba väldigt mycket för att få det att gå runt då kanske man inte har tid med en promenad. Dessutom en promenad är inte samma som en timme på gym. 

    Anledningen till att rika har bättre hälsa beror på att dom har råd att äta ute och få hälsosam mat. Dom har tillgång till den bästa vården. Dom har inte arbeten som förstör hälsan. Dom har inte stress för ekonomi. 
  • Anonym (tobbe­)
    Thu 16 Jul 2020 00:21
    #89
    hammarhajen skrev 2020-07-15 23:34:51 följande:
    Men precis så är det. 

    Det finns ingen magisk och orättvis fe som svingar sitt trollspö över samhällen och ser till att de mer utsatta drabbas oftare av sjukdom och olyckor. Det finns självklart förklaringar till skillnader och ofta har det med kunskap och information att göra, snarare än pengar.

    Alla kan drabbas av sjukdom, alla kan drabbas av olyckor. Oavsett inkomst, adress och status i samhället. 

    Men man kan minska risken att drabbas, genom att ta ansvar för sin kost, sin motion, tänka extra på säkerhet (brandvarnare, cykelhjälm, trappgrind etc). 
    Fast om du tex föds med en sjukdom och det finns ingen vård för det där du bor. Om du inte har råd att äta hälsosamt. Om du är tvungen att ta jobb som är farligt för din hälsa. Om du inte har råd med säkerhet utan är tvungen att bo i ett ruckel som är en enda stor säkerhetsrisk.Självklart har människor helt olika förutsättningar i livet beroende på hur mycket pengar dom har eller var dom bor.
  • Anonym (tobbe­)
    Thu 16 Jul 2020 23:38
    hammarhajen skrev 2020-07-16 08:06:02 följande:
    Anonym (tobbe) skrev 2020-07-16 00:21:42 följande:
    Fast om du tex föds med en sjukdom och det finns ingen vård för det där du bor. Om du inte har råd att äta hälsosamt. Om du är tvungen att ta jobb som är farligt för din hälsa. Om du inte har råd med säkerhet utan är tvungen att bo i ett ruckel som är en enda stor säkerhetsrisk.Självklart har människor helt olika förutsättningar i livet beroende på hur mycket pengar dom har eller var dom bor.
    Du förenklar massor och lägger ansvaret på alla andra än på individerna. För hur mycket samhället än hjälper till så ÄR det individen som måste tugga i sig moroten, spara sina pengar, anstränga sig i skolan, som måste ta sig ut på promenaden och så vidare. Vi kan göra en del på samhällsnivå (sockerskatt, bygga fler simhallar, utökade kurser på BVC, obligatoriska hälsosamtal etc) men i slutändan är det ändå individen som måste göra jobbet. Högre skatt för de rika ger inte den mindre bemedlade medmänniskan bättre kondition. Jag tycker absolut att vi SKA göra saker på samhällsnivå, som det ser ut finns ju skillnader som inte är bra så något har blivit fel. Men jag står benhårt fast vid att man kan vara ansvarsfull, medveten och klok trots lägre inkomst. 

    Pengar underlättar och ger fler val, det stämmer, men det stämmer INTE att ont om pengar betyder att man måste välja läsk istället för vatten, vitt bröd istället för grovt, en glass istället för ett äpple. Lekparken är gratis, ändå är den ofta ödsligt tom vid tidpunkter då barn förr var ute. Nu är det plattan (som kostar!) som gäller.

    Många som tjänar mycket jobbar också mycket. Men många av dem väljer ändå att träna på sin fritid. Det är lätt att bara tycka synd om sig själv och hitta bortförklaringar, istället för att se att grannen med "tur" faktiskt snörar på sig löparskorna efter läggning av barn och ger sig ut i 4-gradigt duggregn. Om det handlade om att jobba mycket eller inte skulle de arbetslösa träna mest och så är det ju inte. Tid är en faktor, men helt klart inte den enda.

    Att man måste köpa snabbmat för att man jobbar mycket är inte sant. Det går fortare för de flesta att värma en färdig soppa eller steka på blodpudding än att gå via pizzerian på hemvägen. Och på tal om "tur" med ekonomi så är hämtmaten betydligt dyrare - pizza för fyra personer en dag i veckan kostar ungefär 10 000 på ett år om man jämför med blodpudding eller färdig soppa en dag i veckan. Lika kul? Nej. Men tur att de som väljer blodpuddingen framför pizzan kan köpa nya cyklar åt barnen varje sommar?

    Vad gäller att få hjälp i vården undrar jag verkligen var du får ditt resonemang ifrån. Att barnet i Täby skulle få hjälp bara för att barnet bor där och inte på landet låter mycket konstigt. Enligt SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) var region Gotland och Gävleborg i topp för tillgänglighet hos BUP, tillsammans med Stockholm. Region Västa Götaland 8med vår andra största stad) låg inte alls bra till i den statistiken (se länk nedan). Däremot får nog två olika barn i Täby olika möjlighet till hjälp, beroende på hur pålästa och aktiva föräldrar de har. 

    Skillnader i vården finns, men de beror väl snarare på just medvetenhet och kunskap än på pengar. En fattig student på universitet, med akademikerföräldrar, men exakt 23 kr på kontot en vecka innan CSN, har nog lättare att ta sig fram i vården än en person som just vunnit miljonbelopp på lotto men i övrigt har låg utbildning och långa perioder av arbetslöshet bakom sig. Det är ett stort problem förstås, men beror snarare på att de med högre utbildning har lättare att läsa sig till info och vända sig till rätt instans, har lättare att beskriva symptom, lättare att stå på sig, har självförtroende nog att argumentera för sin sak etc. Det är helt enkelt större sannolikhet att en medveten och påläst person som kan kommunicera sakligt och trevligt hamnar på rätt plats, får träffa rätt person och det blir också lägre risk för missförstånd. Regionerna jobbar  på många olika sätt för att komma åt problemet, t.ex. med lättläst info om sjukdom och hälsa, med tolkservice, info översatt till olika språk och så vidare, men visst behövs mycket mer av stöd till alla att ta sig fram i vården.

    https://www.vantetider.se/resultat/tillganglighetssatsning-2020/?year=2020&month=Februari&service=4

    Fast det där stämmer inte. Tex du skriver att dom med hög inkomst arbetar mycket men kan ändå träna. Men för det första dom flesta av dom har arbeten som inte är fysiskt krävande. Då är det betydligt lättare. Har man ett jobb som sliter hårt både på kroppen och hjärnan då är många trött när dom kommer hem. Nu har dessutom höginkomsttagare ofta folk som gör mycket av arbetet hemma åt dom. Det har inte dom med låg inkomst. Sen det där med mat. Visst läsk och sånt kan man välja bort. Fast forskning visar att med lägre utbildning då gör folk sämre val när det gäller mat och annat. I vissa länder är dom dessutom tvugna att dricka läsk eftersom det är det enda som går att dricka. Det har varit problem på flera ställen i sydamerika. Kranvattnet är odrickbart och köpvatten är för dyrt. Så i vissa länder har dom inget val. Men även i Sverige finns det människor som knappt klarar av varje månad med dom löner dom har. Då är det billigare att köpa annat är grönt.

    Sen högre skatt på rika gör kanske inte att fattiga väljer bort läsk. Men det gör att fler fattiga kan tex få hjälp om dom har en diagnos. Dom kan få likvärdig skola. Man kan förbättra arbetslivet för dom. Man kan helt enkelt göra enorma förbättringar för dom.

    När det gäller vården då finns det stora skillnader och man kan se tydliga skillnader när det gäller tillgänglighet beroende på om man är fattig eller rik. Bor man i Täby tex då har man inte svårt att få en tid på bup. Man har inte problem med att få en läkartid. Så är det inte på många ställen där inkomsterna är lägre. Har en släkting tex som bor i en bruksort. Han har en psykiskdiagnos som gör hans liv tufft. Men han kan inte få hjälp eftersom psyk saknar resurser och vet inte vad dom ska göra med honom. Vilket innebär att tiden går utan att han får hjälp. Samma är det med all annan tillgänglighet. Folk kan inte ens vara säker på att träffa en läkare. Och när dom väl får det då är det alltid olika läkare och kvalitén är väldigt olika. Då spelar det ingen roll hur utbildad en person är finns det inte hjälp att få då finns det inte. Det är samma med skolan. Vi har en väldigt ojämställd skola. Vi har skolor som kräver referenser från rektorer när elever söker till deras skola. För att kolla om dom har diagnoser eller andra problem. Har dom det då stoppar dom flytten eftersom dom vill gå med vinst.

    Sen tror du verkligen inte att det är enorm skillnad att gå i en skola där ingen bryr sig om eleverna gör något eller inte. Där man kan ha en lärare som kan mindre än eleverna ibland. Där man samlar stökiga elever i samma klassrum där dom får sitta av tiden. Skolor där man har gamla böcker och material. Jämför det med att gå i en skola med småklasser. Där lärare håller koll på om elever hamnar efter och om dom gör det då får dom stöd. Där man har nytt material. Det är en stor skillnad. Att tro annat är bara korkat. 

    Folk har olika förutsättningar i livet. Sen om man ser det som tur eller något annat spelar ingen roll. 
  • Anonym (tobbe­)
    Thu 16 Jul 2020 23:54
    Tecum skrev 2020-07-16 18:55:48 följande:
    Men din attityd trycker ju ner de som har sämre förutsättningar från start! Du påstår att de inte har någon chans och att de alltid kommer att vara efter. Alltså är det ingen idé att anstränga sig, chansen att lyckas är liten. "De rika" tar allt som är bra. Med din attityd blir det självuppfyllande, de med dåliga förutsättningar är dömda till ett sämre liv. Allt handlar bara om "tur"  och ett bra utgångsläge.

    En destruktiv och farlig attityd!
    Det är en farlig syn att påstå att rika har slitit för sina förmögenheter och att dom som går på bidrag eller har låga inkomster är lata. Det är farligt. För dom flesta rika är inte det för att dom slitit hårt utan det beror på att dom varit beredd att köra över folk för att nå dit.

    Sen trycker jag inte ner någon. Däremot anser jag att man måste förbättra förutsättningar för dom som inte kommer från rika områden. Och vi måste skapa samhällen där det lönar sig att vara en bra människa som bryr sig om andra. Så är det inte nu. Snarare är det så att det ofta lönar sig ekonomiskt och statusmässigt att köra över människor.

    Du skriver om att jag påstår att dom med sämre förutsättningar har sämre chans och att det alltid kommer att vara efter. Jag påstår inte att dom alltid kommer att vara efter. Men om dom inte får förutsättningar då är oddsen betydligt mindre. Tar man tex någon med en psykisk diagnos eller en sjukdom som gör att personen har svårt att arbeta eller gå i skolan. Får den då ingen vård för att det inte finns resurser där den bor. Ja då är oddsen att den personen ska kunna lyckas väldigt små. Går någon i en skola där lärare inte följer upp om eleverna hänger med eller gör något. Skolor där man sätter dom elever som inte får godkänt i en klass där dom får sitta och sova. Ja då är oddsen stora att dom inte kommer bli högutbildade. Det är inget jag hittar på det är så det fungerar. Sen visst det finns alltid en och annan som lyckas ta sig upp ändå men det är inte det vanliga.

    Att påstå att någon som har en väldigt liten chans att lyckas att den har stora förutsättningar det är fel. För det gör bara att personen tror att det är den som är misslyckad fast det är samhället som svikit och det är samhället som måste skärpa sig. Attityden att alla kan lyckas bara dom jobbar hårdare är en extremt oempatisk attityd. Det var den som drabbade människor när Alliansen fick makten. Då påstod dom att sjuka människor inte var sjuka dom behövde bara en spark i arslet. För enligt Alliansen så handlade det bara om att dom var slöa eftersom dom fick ersättning. Därför drog dom in den. Vilket skapade mer sjuka människor samt några som tog livet av sig. 
Svar på tråden Hur kommer det sig att vissa får all tur i livet?