• Mon 13 Jul 2020 11:57
    7335 visningar
    131 svar
    131
    7335

    Hur kommer det sig att vissa får all tur i livet?

    Viss finns det tur och otur, fast man kan också kalla det slump och tillfälligheter. Men i stort gäller talesättet "tur är något som förföljer den skicklige".
    Man skapar själv sin tur genom utbildning, hårt arbete, noggrannhet och sunt förnuft. Det finns hur många exempel som helst på hur personer från svåra förhållanden lyckats bra i livet. Och lika många exempel på personer som föds till allt som slarvar bort det, hamnar i missbruk och misär. God hälsa är till stor del tur, men även livsstilen spelar in, man kan förbättra sina odds även där.

    Så sent som idag läste jag att av de personer som vunnit en förmögenhet på lotteri har 70% ekonomiska problem efter 3 år. En tredjedel har gått i personlig konkurs. De har bevisligen haft tur men klarade inte att förvalta turen. Det är INTE otur...

  • Mon 13 Jul 2020 17:58
    #34
    +1
    Postman skrev 2020-07-13 17:36:41 följande:
    En del verkar bara ha någon slags inbyggd känsla eller feeling. De vet vad de vill eller så ser de till att vara på rätt plats vid rätt tillfälle eller säga rätt sak vid rätt tillfälle.
    Mycket handlar om att fånga tillfället i flykten, att göra rätt sak vid rätt tillfälle.
  • Tue 14 Jul 2020 14:35
    #57

    Som den kända skådespelerskan sa, "pengar gör ingen lycklig men jag gråter heller i en Jaguar än på en buss"

  • Thu 16 Jul 2020 18:55
    Anonym (tobbe) skrev 2020-07-16 00:18:10 följande:
    Det där med medvetna val är bara korkat. Det handlar inte om det. Att fattiga har sämre hälsa betyg m.m. beror på andra saker. Rika barn tex hamnar i bättre skolor. Dom får läxhjälp. Dom bor bättre. Dom diskrimineras inte. Redan där har vi en massa saker som inte handlar om medvetna val. Det är också saker som påverkar människor. En person som hela tiden får en känsla av att den är lyckad kommer att lyckas bättre än den som hela tiden får känna sig misslyckad. Sen har vi det med att samhället ska stå för samma möjlighet till skola och vård m.m. Det gör ju inte samhället så det är ju inte ett val som individen kan göra. Och det är dessutom något som dom som har bra skolor och vård motarbetar att det ska bli rättvist. Och tar vi tex två barn som har en psykisk diagnos som gör skolan svårare. Ett barn bor i en fattig bruksort den andra bor i Täby. Du kommer dom inte ha samma förutsättningar. Den som växer upp i bruksorten kommer kanske inte ens få tillgång till psykolog hjälp och föräldrarna kan inte betala en privat. Den som växer upp i Täby har troligen tillgång till massor av psykologhjälp och om inte så har föräldrarna råd med privat. Detta kommer påverka båda barnens chanser att lyckas rejält. Fast åt olika håll.

    Samma med dina exempel med mat och annat. Är man fattig tex då är dålig mat mycket billigare och jobbar man väldigt mycket och har barn då kanske man inte har tid att laga mat utan måste köpa färdig mat. Samma med träning. Om man måste jobba väldigt mycket för att få det att gå runt då kanske man inte har tid med en promenad. Dessutom en promenad är inte samma som en timme på gym. 

    Anledningen till att rika har bättre hälsa beror på att dom har råd att äta ute och få hälsosam mat. Dom har tillgång till den bästa vården. Dom har inte arbeten som förstör hälsan. Dom har inte stress för ekonomi. 
    Men din attityd trycker ju ner de som har sämre förutsättningar från start! Du påstår att de inte har någon chans och att de alltid kommer att vara efter. Alltså är det ingen idé att anstränga sig, chansen att lyckas är liten. "De rika" tar allt som är bra. Med din attityd blir det självuppfyllande, de med dåliga förutsättningar är dömda till ett sämre liv. Allt handlar bara om "tur"  och ett bra utgångsläge.

    En destruktiv och farlig attityd!
Svar på tråden Hur kommer det sig att vissa får all tur i livet?