• sextio­talist
    Tue 14 Jul 2020 08:50
    7220 visningar
    131 svar
    131
    7220

    Hur kommer det sig att vissa får all tur i livet?

    Har väl upplevt både och.

    Både tur och otur. Ett val som hade varit rätt vid ett tillfälle, blev fel vid ett annat tillfälle.

    Sjukdomar och arbetslöshet gjorde att vi fick oflyt.

    Sedan tur. T.ex att min sambo fick jobb som arbetslös 55+. För att den tjänsten kom ut just då

    Så jag tror på turen, men hänger inte upp mitt liv på det.

    Har man otur så får man kämpa lite mer

  • sextio­talist
    Fri 17 Jul 2020 10:14
    Hyllemor skrev 2020-07-17 01:19:45 följande:
    Jag upplever inte det som att det finns folk som har ständig tur genom hela livet, däremot tycker jag att det verkar som att tur ofta följer mer tur och att otur föder otur, sedan hur länge lyckan eller olyckan varar kan variera, men jag är övertygad om att det har med att göra hur ens inställning till livet är.
    Om flera "olyckor" på varandra följer, så tenderar man att se svartare på livet i stort, vilket gör att man hamnar i situationer som gör det hela ännu värre, men här gäller det att försöka se det positiva i livet, för att vända oturen till tur.
    För att ta ett exempel ur verkliga livet:
     
    Jag har två vänner som anser att de har haft stor tur, respektive stor otur i sina liv. Den ena har varit med om bilolyckor, där hon har blivit påkörd vid tre tillfällen, varav vid ett tillfälle fick bilen skrotas. Men hon har klarat sig utan skador och anser att det är för att hon har turen på sin sida. Hon har en man och ett hus och tre barn, har en utbildning och ett okej jobb som hon är nöjd med. Hon känner sig priviligerad över att få vara så glad och frisk och ha så mycket tur i livet, att det inte ens är otur att en person kör rakt in i sidan på hennes bil, för hon klarade ju sig! Kan man ha mer tur? menar hon.
     
    Min andra vän anser sig otursförföljd, för bilen gick sönder. Han hade en fru och två barn, nästan en utbildning (han saknar bara examensarbetet) men jobbar på ett dåligt betalt jobb som inte har med utbildningen att göra och som han är överkvalificerad för, men han skulle ändå haft så att han klarade sig - om inte bilen hade gått sönder, men det är klart att den skulle göra det, för han är ju otursförföljd, anser han.
     
    Hur kan en person som har varit med om tre olyckor känna sig lyckligare än en man vars bil bara gick sönder.Jo, för att det handlar om inställning och hur man hanterar svårigheter i livet. 
    Han, vars bil gick sönder, löste problemet på ett vis som utomstående kan anse vara märkligt. När bilen gick sönder, så istället för att ringa bärgare, lät han den stå kvar på en allmän parkering under ett halvår utan att betala för parkeringen. Han hade egentligen ENORM tur - mer tur än de flesta - för han fick konstigt nog inte böter, fast han borde ha fått det. 
     
    Men han ansåg inte att han hade världens jättetur, för han missade försäkringen, vilket gjorde att han fick betala över 100 kronor om dagen till trafikförsäkringsföreningen. Den räkningen blev enorm och var pengar han inte hade. Efter det följde år av "otur." Hans fru kastade ut honom när hon fick reda på det hela och han är nu skild, bor i en alldeles för dyr andrahandslägenhet och kan inte flytta eftersom han har ännu fler skulder hos kronofogden och denna skuld ökar eftersom hyran är för hög och inkomsten för låg, men ingen annan vill hyra ut till honom eftersom han har betalningsanmärkningar. Hans barn vill inte hälsa på, eftersom han bor i en liten etta, har knappt några möbler och inte ens har TV. 
    Det är lätt att vara efterklok, men det är inte omöjligt att fixa vad som blivit fel. Han skulle exempelvis kunna skriva klart sitt examensarbete och få ett bättre betalt jobb, eller ta ett extraknäck inom det han "nästan" är utbildad till och sedan betala av på skulderna - eller ansöka om skuldsanering - men han tror inte på det för han har sådan "otur" i sitt liv, att det aldrig skulle funka ändå.
     
    Jag tror absolut att tur och otur handlar om inställning, mer än någonting annat.
    Olika förutsättningar kan vara avgörande. En väninna till mig, läkare, inte arbetat länge, blev påkörd med livslånga men. Det har fungerat, för hon hade en egen förmögenhet, en man som tjänar otroligt bra. De har klarat sig bra, kunnat köpa in den hjälpen de behövt.

    Hade hon inte haft sin förmögenhet och sin man hade hon, trots sin utbildning fått leva på existensminimum.

    Själva har vi haft både tur och otur i våra liv. Gjort val som egentligen inte varit fel, men pga omständigheter blev fel och kostat oss massor

    Samtidigt tur t ex att precis när sambon blev av med jobbet, så blev det ett jobb ledigt som passade honom perfekt (det är inte lätt att som 55+ få nytt jobb).

    Men jag väljer att egentligen inte kalla det tur utan ödet.
  • sextio­talist
    Fri 17 Jul 2020 19:09
    Anonym (Har det bra idag) skrev 2020-07-17 14:09:02 följande:

    Väninnan hade också kunnat göra det smarta valet att ta försäkringar och därmed kunna klara sig utan att leva på existensminimum... Att låta bli var ett dåligt val. Kanske valde hon att inte ha så bra försäkringar just för att maken hade pengar?

    Val och inställning påverkar vårt liv i mkt större utsträckning än tur.


    De var jämbördiga när olyckan inträffade. Nykläckt läkare, så har man inte kommit så långt.

    Mannens inkomst blev hög betydligt senare
  • sextio­talist
    Sat 18 Jul 2020 07:37
    Anonym (Har det bra idag) skrev 2020-07-17 23:45:13 följande:

    Så varför hade hon inte tagit bra försäkringar? Är det otur att inte ha försäkringar eller är det dumhet/slarv?


    Sluta. Vi bor i Sverige, inte USA.

    Det finns ingen försäkring som betalar ut motsvarande en läkarlön i 40 år.
  • sextio­talist
    Sat 18 Jul 2020 08:16
    Anonym (Har det bra idag) skrev 2020-07-18 08:14:45 följande:

    Ingen pratar om läkarlön. Du påstår att hon skulle fått leva på existensminimum. Det finns försäkringar som skyddar mot det. Så då är det ett dåligt val som kunde gjort hennes situation mkt värre. Det kan fortfarande gå illa. Maken kan tröttna.

    Ett bättre val hade gett henne större säkerhet och bättre förutsättningar att hantera sin situation.


    Nu hade hon en egen förmögenhet.
Svar på tråden Hur kommer det sig att vissa får all tur i livet?