Inlägg från: jeanette02 |Visa alla inlägg
  • jeanette02

    Jag är muslim- fråga mig vad du vill!

    Ifrågasätter du din egen religion ibland?

    Vad tänker du om barn småflickor som bär heltäckande klädsel? Vet du varför de gör det?

    Har du vänner även som tillhör andra religioner?

    Hur ser du på de negativa hälsoaspekterna av att leva täckt här i norden? Benskörhet, risk för bristande motion för främst tjejer?

    Oj blev många frågor. Men är intresserad.

  • jeanette02
    Anonym (Nadia) skrev 2020-07-27 20:42:05 följande:

    En muslim får inte äta fläskkött under några omständigheter om det inte handlar om liv eller död, så nej :) man får inte döda och äta ett vildsvin


    Varför?
  • jeanette02
    Anonym (Nadia) skrev 2020-07-27 20:54:14 följande:

    Fläskkött är orent, svin är allätare och äter allt från gräs till döda djur.


    Vanliga grisar uppfödda i Sverige äter främst spannmål, och visst kontrollerat livsmedelsavfall. Vad får du äta då? Jag förstår att man kunde tänka såhär för i tiden när man inte hade så stor koll kanske på djuren, typ medeltiden. Men inte i nutid.

    Konstigt att vi som ätit fläskkött i generationers generationer inte är sjukare än muslimer. Ibland får man ju undra vad ni grundar era påståenden på.
  • jeanette02
    qvist skrev 2020-07-28 00:39:52 följande:

    Fast islam (och judendom, vars kosherregler är snarlika) utformades i Mellanösterns varma klimat, där slaktat kött inte kan hållas färskt och friskt på samma sätt. Kristendomen har däremot regeln att allt är skapat av Gud och att inga djur därför är orena.


    Ja det förstår jag och tycker också judendomen borde lägga ner kochertänket när det kommer till tex fläskkött. Nu har vi ju andra möjligheter sedan lång tid tillbaka att förvara kött tex. Vi har kontrollerad uppfödning här och kylmöjligheter. Sedan respekterar jag att man inte vill äta djur osv, men kan ibland bli konfunderad över diverse religiösa myter och påståenden som just förbjuder det. Anpassa livet kan jag tycka istället för att leva kvar i det förgångna.

    Fortfarande är det ju också brist på kunskap, sett det själv i min egna släkt bland äldre personer, som bor i ett varmt klimat, låter diverse maträtter, köttbitar stå framme eller i något skåp, sedan blir det såklart snabbt dåligt. Suck liksom.
  • jeanette02
    Aniiee skrev 2020-07-27 23:29:16 följande:

    Alltså, all religioners "lagar" (vad ska jag kalla dem? Jag är uppväxt med kunskapen om de 613 mitzvot), är ju gammal, geografisk specifik, kunskap. Eller ofta "kunskap". Den egenltiga orsaken till fläskköttsförbudet innom de abrahamitiska religionerna har med sjukdom och "orenhet" att göra. så till vida att det var vad man kom fram till genom ytligt logiska förklaringsmodeller som fanns till hands för 4000 år sedan ca.

    Så logiken för just fläskkött ser ut så här: Folk blir sjuka av att äta slaktade grisar - grisar äter allt möjligt och badar i gytja om de har chansen - grisar är orena och gör människor sjuka. Och det finns en viss sanning i det. I området som kallas den bördiga halvmånen. För 4000 år sedan. Innan kylskåp var en grej vi gjorde. Det våra kära antika anfäder missade var den egentliga anledningen till varför deras nomadiska och halvnomadiska folk blev sjuka av att äta grisar mitt i Mesopotamiens jobbiga, varma och på den tiden fuktiga klimat. Griskött är fett. Fett härsknar. Människor blir sjuka av att äta härsket fett. Samma med räkorna och skaldjuren, förresten, som också är haram (islam) eller terefah (judendom). Det härsknar fortare än inte och för att undvika sjukdomar förbjöds det men på "påhittade"/ytligt,logiska grunder.


    Mm håller med dig.

    Jag kan tycka att nu måste även Islam och andra religioner moderniseras efter dagens läge. Därför synd att religioner fortsätter sprida felaktiga påståenden. Även om det är givet att det var sant om man ser tillbaka, klimat och förvaring av mat tex i varmare länder.

    Vad får man äta undrar jag? Vad är egentligen rent på riktigt? Det kan man fundera på lite, om man ska hårddra det tänker jag.
  • jeanette02
    Anonym (Nadia) skrev 2020-07-28 08:17:42 följande:

    Svin har bl.a få svettkörtlar som gör det svårt för gifterna de får i sig att försvinna.

    Som muslim ifrågasätter jag inte min gud.


    Vad får du äta? Vad är rent nog så att säga.
  • jeanette02
    Anonym (Nadia) skrev 2020-07-28 08:32:56 följande:

    Jag äter mestadels grönsaker och försöker äta så lite köttprodukter som möjligt.


    Ok.
  • jeanette02
    Anonym (Också muslim) skrev 2020-07-28 12:15:53 följande:

    Inom Islam anses dock sex vara något fint och en rättighet (om man är gift, annars är sex inte ok). Gifter man sig men inte vill ha barn då, utan bara ha sex för njutningens skull så är detta helt okej, för sex är inte bara till för att göra barn.

    Så jag antar att det du tar upp beror på att västvärlden varit/är kristet och inte har samma öppna syn på sex som Islam har.

    Förlåt Nadia för att jag svarade!


    Har Islam verkligen en öppen syn på sex i samhället? I jämförelse med kristendomen. Alltså de flesta religioner och många religiösa är ju mossiga i dessa frågor upplever jag.

    Sedan undrar jag om rättighet till sex inom äktenskapet, på vilket sätt då?
  • jeanette02
    KlantSmurfen skrev 2020-07-29 14:46:22 följande:

    Har man blivit hjärntvättad med att man hamnar i helvetet om man tycker fel kanske det känns lite obekvämt att ifrågasätta, löften om att bli utfryst påverkar också en hel del.


    Kommer av någon märklig anledning att tänka på även Jehovas vittnen tex. Välja själv, jo tjena tänker jag, när det kommer till ens barn och religion. Vissa sämre än andra.
  • jeanette02
    Anonym (Också muslim) skrev 2020-07-28 12:15:53 följande:

    Inom Islam anses dock sex vara något fint och en rättighet (om man är gift, annars är sex inte ok). Gifter man sig men inte vill ha barn då, utan bara ha sex för njutningens skull så är detta helt okej, för sex är inte bara till för att göra barn.

    Så jag antar att det du tar upp beror på att västvärlden varit/är kristet och inte har samma öppna syn på sex som Islam har.

    Förlåt Nadia för att jag svarade!


    Frågar igen här, har Islam alltså en öppnare syn på sexualitet än tex kristendomen?

    Och vad betyder rättighet i fråga om sex inom äktenskapet?

    Hoppas på svar!
  • jeanette02

    [quote=80554433][quote-nick]Anonym (Också muslim) skrev 2020-07-30 12:18:51 följande:[/quote-nick

    Ursäkta Nadia igen men personen ville ha ett svar av mig så därför jag svarade.[/quote]

    Tack. Det låter dock i verkligheten väldigt annorlunda mot vad det står i gamla skrifter. Däremot stämmer det väl bra att det från början var meningen med giftermål och sex att få barn inom kristendomen.

    Låter ju väldigt modernt att Islam vurmade för kvinnors rätt redan på Muhammeds tid.

    Verkar som religionen Islam alltså de styrande aktivt går åt fel håll nu förtiden. Med radikala tolkningar på frammarsch.

  • jeanette02

    Frågan kanske varit uppe tidigare, men hur diskuterar ni de andra religionerna och andras leverne hemma? Ifrågasätter ni aldrig eran egen religion verkligen?

    Ärligt på riktigt? Själva diskuterar vi mycket hemma, då mannen hade en mer konservativ uppväxt i ett annat eu-land och han och familj har ganska mycket negativt att säga om religioner och deras styrande och skrämselpropaganda och makt över människor. Genomgående de flesta religioner.

    Vad tänker du om kvinnor som riskerar livet för att de tar av slöja, hijab osv i tex Iran och andra länder?

    Varför tvingas vissa barn bära heltäckande klädsel här i Sverige tror du? Om plaggen är till för att dölja sexuella attribut som jag förstått (?) varför sexualiserar man små barn? Borde vara olagligt tycker jag. Barn ska få röra sig fritt i vanliga kläder.

  • jeanette02
    Anonym (Nadia) skrev 2020-08-02 10:47:34 följande:

    Jag har själv fått välja min partner och forma hur mitt liv ska se ut, jag förespråkar inte tvångsäktenskap.Jag och min man diskuterar inte ändras leverne då vi anser att det inte angår oss. Som jag skrivit k en kommentar tidigare så ifrågasätter de flesta (åtminstone De jag mött) ibland Delar som skrivits i Koranen men det är inget man går runt och diskuterar med andra utan man gör det själv. (Sedan finns det absolut de som gör på annat sätt)

    Jag tycker att det självklart är fruktansvärt för de kvinnor som riskerar sitt liv, och jag är tacksam över att ha vuxit upp under andra förutsättningar.

    Varför barn tvingas bära heltäckande kommer ifrån framförallt kultur och inte islam, kan inte minnas att jag hört eller läst att barn ska skyla sig och nej, barn är barn och ska därför också inte tvingas bära dessa plagg. Där jag mina rötter kommer ifrån så bär inte barn varken slöja eller heltäckande, det gör man när man kommer upp i åldern lite och förstår syftet med plagget, vilket barn inte gör.

    Man måste i frågan om slöja göra skillnad på just kulturella och religiösa aspekter och förstå skillnaden mellan dessa.


    Varför diskuterar man inte tillsammans? Svårt att diskutera med sig själv. Mer än att man kan ju reflektera inom sig men man får ju inte mycket input i tankarna. Andras tankar och frågor tänker jag.

    Fast det är väl ändå främst grenar inom Islam där kvinnor täcks oavsett annan kultur? Men du bor i Sverige och har du verkligen inte sett småtjejer heltäckta i svart? Alltså bara synligt ansikte.

    T o m i min, en ganska liten kommun finns det några få familjer där barn är klädda så. Åker jag till närmsta större stad ännu vanligare.

    I Göteborg finns ju Islamska förskolor vill jag minnas där barnen går klädda så. Vilken kultur ligger bakom tänker du om det inte är religiösa skäl till det?
  • jeanette02
    Anonym (Nadia) skrev 2020-08-02 15:02:38 följande:

    Har inte någonstans i mitt svar skrivit att jag inte sett det. Bor i en by och även här förekommer det. Att barn ska täckas har inte med islam att göra utan det ÄR kulturellt främst från afrikanska länder.

    Islam står inte bakom att skyla småbarn.


    Nä, jag missläste ditt inlägg, det stod att du inte hört el läst om det. Ok.

    Men frågan är då vad för typ av kultur står bakom då? Religion och kultur går ofta hand i hand. Jag vet inte om jag har pratat med någon kristen tex som är täckt med burka, chador(?) hijab el liknande eller att deras barn haft detta. Vare sig från något afrikanskt land eller Mellanöstern. Vet att vuxna kvinnor ibland kan ha lättare typ av sjal över håret vanligare i sydligare länder. Ofta ganska åldrade "traditionella" människor.

    Någonstans inom Islam tolkar ju iaf vissa ledare, folk Koranen så att barn ska täckas det kan man ju inte komma ifrån.
  • jeanette02
    Anonym (Nadia) skrev 2020-08-02 19:45:50 följande:

    Koranen nämner att när ett barn når puberteten skall hon skyla sig, alla barn är befriade från religiösa plikter. Så att säga att det är pga religion tycker jag är ett felaktigt påstående. Men frågar man någon från de länder där de förekommer kanske de tycker något annat. Men fakta kvarstår dock att Koranen befriar barn från de religiösa plikterna, där ingår hijab etc.

    Profeten Mohamed så följande;

    Pennan är lyft från tre: från barnet innan det nått puberteten, från den som sover tills denne vaknar och från den som förlorat förståndet till denne tillfrisknat

    Dessa är då inte förpliktigande att bära hijab eller skyla sig.Att vissa ledare har tolkat att att barn ska skyla sig är något jag inte kan förstå, efter som man inte kan anses vara ansvariga inför religiösa plikter.


    Mm, det är ju sorgligt att ledare tolkar Koranen hejvilt och påstår en massa saker för det är ju ändå verkligheten även för många i Sverige.

    Borde inte flertalet muslimer själva läsa och sätta sig in i Koranen, suror, haditherna istället för att lyssna på någon som bara påstår saker?

    Sedan är det ju ingen lättläst bok har jag förstått.

    Det har jag svårast att förstå i vårat samhälle med hög läskunnighet och en hyfsat religionsfri skola osv att man bara följer extrema Imamer som en fårskock.

    Att ifrågasätta och lite kritiskt tänkande saknar jag. Det gäller ju många religiösa men tycker Islam sticker ut, liksom Jehovas Vittnen exempelvis.
  • jeanette02
    Anonym (Nadia) skrev 2020-08-02 22:06:52 följande:

    Många orkar säkert inte läsa och lyssnar häldre på en ledare än att gräva på djupet själv, men det är något jag tror och inte kan hämta fakta att det stämmer.

    Nej, men man behöver inte heller sträckläsa, man kan ta en sura åt gången, reflektera över den och hitta förståelsen bakom den.

    Att säga att dessa barns föräldrar hämtat det från islam anser jag är lika fel som att säga att en ISIS-anhängare följer islam. Vilket dom inte gör eftersom de förvränger och hittar på egna regler för att döda människor som inte delar deras tankesätt


    Det känns som så att många nog hämtar från religionen, blandat med kulturer och gamla synsätt. Islam tolkar det som de vill jag menar Sunni, Shia osv. IS- regler är väl ungefär som Saudiarabiens.

    Samtidigt känner jag några muslimer de är inte särskilt troende alls. De är som vem som helst. Går klädda som vilken "vanlig" svensk, de är muslimer men det är ingen stor del av deras liv. Det är inte det, som definierar dem. Det upplever jag som ganska ovanligt faktiskt.

    För vissa andra, kan bara tala för de jag känner nu, så är religionen väldigt viktig och de är alltid muslimer i första hand. De är mycket begränsade tycker jag iaf. Jag får tex inte träffa kvinnorna hemma hos mig utan att deras man/mannen är med. Tex när våra barn ska leka ihop. Blir svårt att leva i Sverige när man har ett sådant synsätt tror jag.
Svar på tråden Jag är muslim- fråga mig vad du vill!