• Jiller

    Bortkörd från plats på tåg

    Har många gånger när jag åkt tåg hänt mig att det kommer på folk med cyklar som ber mig att flytta mig från sittplatsen för att de ska spänna fast sin cykel där, men vad jag har läst så har övriga resenärer förtur till platser. Har de egentligen rätt att be mig flytta mig?

  • Svar på tråden Bortkörd från plats på tåg
  • Hönshjärna

    Sitter du på en plats avsedd för cyklar så får du givetvis flytta dig. Cyklarna ska spännas fast av säkerhetsskäl.

    Likadant är det med barnvagnsplatser. Om man kommer på med barnvagn eller cyklar på exempelvis ett Öresundståg är det en eller möjligtvis två vagnar som har ett fåtal platser avsedda för cyklar och barnvagnar. Resten av tåget har vanliga sittplatser. Sätt dig där istället.

  • Anonym (T)

    Vart tänkte du att de ska göra av cyklen istället? Eller tycker du att de inte ska få åka med?

    Rullstolar, barnvagnar och cyklar finns det få platser för så undvik de platserna och sätt dig någon annanstans från första början.

  • Anonym (K)

    Givetvis. Varför sitter du på cyckelplatsen?

    Det är en självklarhet att en person som kan sitta / stå varsomhelst lämnar företräde till de som behöver särskilda platser för att kunna åka med.

  • Anonym (op)

    Det beror på vilket tåg. På sj är allt i mån av plats, till och med barnvagnar får nekas.

  • Anonym (K)
    Anonym (K) skrev 2020-08-14 11:07:33 följande:

    Givetvis. Varför sitter du på cyckelplatsen?

    Det är en självklarhet att en person som kan sitta / stå varsomhelst lämnar företräde till de som behöver särskilda platser för att kunna åka med.


    Sitter du inte på en bokad cyckelplats ska du såklart inte flytta på dig , men det är en skälvklarhet också.

    Jag tog för givet först att det gäller någon särskild bokad cyckelplats, för att ens kommer på frågan att du skulle flytta på dig.
  • Anonym (K)


    Var åker du tåg?

    Det är olika regler till olika tåg.

    Bäst att du frågar kundtjänst om din specifika resa , annars svarar folk baserad på sina erfarenheter / reglerna på tåg de använder.
  • Anonym (T)

    Jag åker i princip bara öresundståg och hört tågvärdarna flytta på folk för att cyklar ska få plats på "cykelplatsen". Har bara varit med om 1 gång de bett någon vänta på nästa avgång men då var det 6 st cyklar, 1 rullstol, 3 barnvagnar, massa väskor och vi var många som stod upp.

Svar på tråden Bortkörd från plats på tåg