Inlägg från: Anonym (Samarit) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Samarit)

    Är det på tiden att godhetsnarkomani börjar klassas som en psykisk sjukdom?

    Anonym (Hencucken) skrev 2020-09-08 15:33:05 följande:

    Godhetssyndromets symtomlista:

    * Du känner skam som inte är befogad.

    * Du känner ångest som inte är befogad.

    * Du börjar känna ett behov av att synas och höras, få uppmärksamhet.

    * Du börjar visa godhet på ett sätt som är överdrivet och inte är i relation till din livssituation och socioekonomiska förhållanden. 

    * Du börjar i din jakt på uppmärksamhet att äventyra din egen säkerhet, och din omgivnings.

    * Du utsätter dig själv för förnedrande och pinsamma situationer.

    * Dina handlingar betraktas som konstiga av din omgivning.  


    Jag har aldrig stött på det här. Känner du alltså många som drabbats?
  • Anonym (Samarit)
    Anonym (Hencucken) skrev 2020-09-08 15:40:52 följande:

    Två i min egna bekantskapskrets och flera som jag läst om via media.  


    Oj, det är ju fyra stycken av 10 miljoner svenskar. Närmast en pandemi!

    Men skämt åsido, det är klart att det inte är bra om folk mår dåligt. Jag känner delvis igen fenomenet från en miljöorganisation jag var med i tidigare. Där fanns ett par stycken som funkade så, fast för naturen istället för mänskligheten. Det slog liksom över, deras vilja att inte vara naturen till last och de slutade äta som de borde. Men detta var alltså två personer av flera hundrs och det var snarare en ångest/ och ätstörningsproblematik som tog sig det uttrycket.

    Jag tror med andra ord inte att det är godheten och generositeten som är något problem utan känslan av att själv inte vara värd något, och det är knappast en ny diagnos.
  • Anonym (Samarit)
    Anonym (Hencucken) skrev 2020-09-08 15:54:36 följande:

    Jag känner två familjer. Den ena familjen har fått sina barn att ge bort sparpengar i form av veckopeng. Den andra familjen som har småbarn låter suspekta vuxna(milt uttryckt) bo tillsammans med deras familj. Hur kan det ens vara tillåtet?

    Men sedan har man ju tagit del av 100 tals fall via media. Inte minst killen i Göteborg som gjorde bort sig när han skulle hålla ett brandtal och be om ursäkt för alla svenskar, till svarta demonstranter under en BLM demonstration, vilket slutade med att han blev bortjagad. Honom upptäckte jag via familjeliv. Och jag länkade till tråden. Eller alla familjehem med småbarn som tar emot flyktingungdomar som är 17-25 år gamla.    


    Hur kan du veta att de känner obefogad ångest?

    Men framför allt, på vilket sätt är det här ett problem för dig?
  • Anonym (Samarit)

    Kanske behövs diagnoskriterier för människor som blir provocerade av generositet och snällhet, s.k. godhetsfobiker.

  • Anonym (Samarit)
    Anonym (Hencucken) skrev 2020-09-09 12:31:25 följande:

    Nu när du fått flera exempel, vilka tog mindre än 30 sekunder att hitta, vad är din åsikt om svenska män och kvinnor som vägrar skaffa barn för miljöns skull?

    Är de normala eller bara jävligt WRONG?


    Jag ser inget fel med det alls. Om man vill ha barn eller inte är ett personligt beslut som andra inte har med att göra.

    Vad menar du är problemet? Är det fel på de som inte vill ha barn av andra skäl också? Har vi en samhällelig plikt att föröka oss?
  • Anonym (Samarit)
    Anonym (Hencucken) skrev 2020-09-09 12:53:10 följande:

    Klart att man inte måste ha barn. Det får folk bestämma själva.

    Problemet blir mer varför man inte vill ha barn, det är problemet. Detta kanske är folk som innerst inne vill ha barn och som skulle må bra av det, som haft en sådan önskan hela livet. Men som nu ändrat sig hastigt, eftersom de är förvirrade själar som drivs av ångest och skuldkänslor, som påtvingats av samhällets. 

    Det blir ju lite löjligt när de inte kan skaffa 1 barn för att de känner en sådan skam, samtidigt som andra skaffar 10 barn utan problem. Det är skamkänslor som projicerats på de här stackarna, och som de är programmerade att känna.   


    Men ge dig. Folk som har andra åsikter och värderingar än du är inte sjuka.
  • Anonym (Samarit)
    Anonym (Hencucken) skrev 2020-09-09 13:03:23 följande:

    Jag förklarar bara för dig att en del människor inte drivs av sina åsikter, utan av undermedveten instabilitet. De agerar irrationellt, och drivs ofta av skamkänslor som de blivit påtvingade att känna. I de här extrema fallen så är det förmodligen inte tal om att ha andra åsikter, utan att man är förvirrad och inte mår bra. Det är därför man behöver hjälp. Så man kan reda ut på vad det konstiga beteendet beror på. Det är ju synd om de här stackarna i framtiden står där helt barnlösa när de kunde fått barn, och sedan ångrar sig brutalt.

    Sedan finns det de som inte vill ha barn, men det är en annan sak. Det är skillnad på det och att inte skaffa barn på grund av påtvingad skam. Skam som projicerats av propagandister.  


    Och så finns de människor som är rädda för det de inte förstår och sjukdomsklassar det.
  • Anonym (Samarit)
    Anonym (Hencucken) skrev 2020-09-09 13:19:04 följande:

    Det kallas ju klimatångest. De drivs ju av undermedvetna känslor som samhället har fått de att känna. Sedan om 20 år när de börjar vakna till så kommer de ångra sig, vem ska då hjälpa de? Du?

    Bättre att de får hjälp. I vissa fall så är medicinering och samtalsterapi nog befogat. 


    Du verkar vara rädd för folk som bryr sig om andra och som mår bra av att försaka saker för egen del när de vet att det hjälper andra, som har det sämre. Att starta en tråd här är ett bra första steg i att be om hjälp, men kanske skulle du behöva prata med en professionell om dina ångestkänslor inför frivillig hjälpsamhet?
Svar på tråden Är det på tiden att godhetsnarkomani börjar klassas som en psykisk sjukdom?