Som flera skriver, bebisen tar all näring den vill ha, det är du själv som blir svag och trött och får brister om du äter dåligt. (Nu lät det negativt, men det är positivt! Det gör att man lättare äter mer och bättre, när man verkligen känner att man behöver det.)
Tycker graviditeten är en perfekt tid att lyxa sig lite mat, äta sånt man verkligen tycker om. Köp hem ordentligt med mat! Jag brukade alltid hoppa lunch tidigare, har aldrig varit en lunchmänniska och haft lite konstiga tider. Men under graviditeten har jag blivit hungrig sådär var 3-4 timme, så då äter jag. Och äter tills jag blir mätt, även om det råkar bli 4 rejäla portioner om dagen. Är ingen hälsomänniska alls. Så här kan det se ut för mig nu, i v 38:
09.00 Frukost: Stor portion havregrynsgröt med havremjölk och frukt. En kopp kaffe.
12.00 Två mackor med jordnötssmör. En halv kopp kaffe.
14.00 Lunch: T ex mixad broccolisoppa. I den slänger jag i olika goda och nyttiga saker: potatis, vitkål, rotselleri och gröna ärtor i. Kryddor och vinäger. Rostar lite solrosfrön och pumpakärnor och toppar tallriken med, bra för näringen. Äter gärna 2 stora portioner. + 2 mackor!
16.00 Ett äpple.
17.00 En glass.
20.00 Middag: Två stora portioner spaghetti med färssås. Jag gör nåt basic recept men slänger i lite extra nyttiga saker, kanske en hel påse färsk spenat, ett tetrapack med svarta bönor, ett knippe färsk persilja...
22.00 Frukt eller smoothie.
Eller så kan det bli såhär:
11.00 Frukost: En tallrik yoghurt med müsli. Två knäckemackor med hummus och tomat. Två koppar kaffe.
13.00 En banan.
15.00 Lunch: 2 portioner potatissallad med rädisor, kapris, oliver, blandsallad, belugalinser, och till det nåt "kött", vadsomhelst, t ex några stekta sojaköttsfiléer.
19.00 En kaka.
22.00 Middag: Ris och chili sin carne, med massa grönsaker i: selleri, majs, svarta bönor, morot, paprika, färsk koriander...
Det har funkat för mig, men alla är ju olika. Har gått upp 10 kg och legat mitt på kurvan hela tiden, plus att järn och socker varit bra, så det verkar ha passat min kropp. Jag har inte tänkt så mycket på det, bara ätit när jag känner mig hungrig och lagt en del pengar och tid på att ha bra grejer hemma. Självklart blir det en pizza eller fryst färdigrätt eller ravioli på burk till lunch nån dag i veckan, men även då slänger jag på en påse spenat, en tetra med linser eller nåt sånt.
Nu älskar ju jag grönsaker, men försöker ändå tänka på att fylla upp tallriken med olika slags grönt, vad jag är sugen på. Riven morot med pressad citron över är ju så sjukt gott. Passar till allt! Det passar också nästan jämt med en skål oliver och en skål gröna ärtor bredvid middagsrätten, och kanske lite stekt färsk sparris. Grönkål kan man rosta i ugnen och toppa soppor och grytor med. Rostade frön funkar också på allt.