Inlägg från: Anonym (Johanna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Johanna)

    Arbeta som lärare

    Det känns som att det viktigaste är att man VILL jobba i skolan.
    Sen är arbetsmarknaden väldigt god just nu så jag är helt övertygad om att alla som blir lärare kommer att hitta en skola och en arbetsmiljö där just den personen trivs. Om du vill jobba i en stor skola, om du vill jobba på en byskola i nära samarbete med de andra årskurserna, om du vill jobba med barn med särskilda behov, om du vill hjälpa till att stärka icke-svenskfödda barn i deras skolgång. Det finns massor av varianter!

    Jag har syskon som är lärare. En i gymnasiet och en i F-3. Hon som är lärare för F-3 tycker att det är väldigt mycket kring barn och uppfostran. De måste påminnas om toalettbesök, rätt kläder när man går ut och sånt. Alla som kommer direkt från dagis kan inte ens gå på toaletten själva. Men att det är jättekul att vara den som ska väcka nyfikenheten och få barnen att vilja lära sig mer. Det som är huvudsyftet med de första åren i skolan!

    Sen har jag en bror som är gymnasielärare. Lite osäker på ämnen men i varje fall historia. Kombinerat med nåt annat. Han blev mer lärare för att han kan mycket. Han är en sån lärare som engagerar eleverna för att han kan berätta om sånt som kanske inte är så "jättekul" på ett bra sätt för han behöver inte kolla i böcker, han kan sina saker för att han är intresserad helt enkelt. Jag förstår inte hur man kan tycka att det är så kul men han läste alltid såna där årsböcker och gamla journaler och nästan bara historisk litteratur när vi var små. Sen är det säkert tufft att vara lärare på gymnasiet, det är mycket stök ibland och ungdomar har mycket annat för sig idag. Många andra krav än bara skolan. Det har vi inte pratat så mycket om. Men jag vet att han valde gymnasiet framför högstadiet för att på gymnasiet så har man ändå valt inriktning (och borde därmed vara minst lite intresserad av dom ämnen som man läser).

Svar på tråden Arbeta som lärare