Inlägg från: Anonym (Dhm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Dhm)

    Arbeta som lärare

    Hej!

    Ta och vikariera några gånger på olika skolor först.

    Jag skulle aldrig rekommendera någon att läsa till lärare idag. Jobbet är tungt och lärare är det sista man är.

    Elever idag är inte kloka, många av dem, och mina egna barn skulle jag aldrig låta läsa till lärare. Föräldrar idag är sjuka i huvudet och Sveriges elever är de mest lättkränkta barn och ungdomar som finns. De mår skitdåligt också, antagligen för att de inte klarar av motgångar eller hur man ska hantera sådant. Var och varannan har diagnoser fast det i många fall handlar om avsaknad av uppfostran hemifrån. Jo, så är det, men vissa föräldrar klarar inte av att inse det. Man är inte per automatik otrevlig och vidrig för att man har en diagnos. Mina barn skall läsa en utbildning som ger pengar och frihet. Inte slaveri.

    Jag jobbar själv som lärare och skulle hellre göra annat, men vet inte vad. Eleverna älskar mig av någon anledning, men jag vill bara bort.

  • Anonym (Dhm)
    Anonym (ppp) skrev 2020-09-25 08:19:04 följande:

    Oj det var ett bitter inlägg. Jag som har arbetat 26 år inom skolan håller inte med om så värst mycket av det du skriver. Att du skriver så om dina egna barn också, haha. Vad står det för undrar jag lite stillsamt. 

    Visst finns det vissa problem och det är olika i olika skolor hur man lyckas med detta men det är i mycket en organisationsfråga och skolledningar som inte gör "rätt" i de skolor där det går sämre. Jag arbetar på en skola som alltid hamnar högt i olika mätningar, där flertalet elever går ut och är nöjda med sin skolgång, men vi jobbar också oerhört hårt med trivsel, ordning, studiehjälp - ja, allt man kan tänka sig.

    Visst är det ett intensivt jobb men är man på en skola som min så stannar man kvar. Vi har väldigt lite personalbyten, vilket brukar vara ett tecken på att folk trivs. Vi har nästan 100% behöriga lärare också.

    Men ja, det låter som om du borde ta tjänstledigt och i alla fall prova ett annat jobb så att du har något att jämföra med. Det är svårt när man är mitt i något, att se klart och kanske är det något annat som du mår bättre av. 


    Ja du.

    Jag jobbar på en av landets bästa skolor med elever som toppar alla resultat i Sverige. Det du.

    Men tror du på allvar att alla har det så?

    Att få jobb på min skola är omöjligt om du inte har jäkligt goda meriter. Därför skulle jag aldrig rekommendera mina egna barn att utbilda sig till lärare-risken är stor att man hamnar på en skitskola.

    Fortsätt du i samma spår så söker jag mig vidare. Jag vill att mina egna barn ska ha större karriärsteg än så. Självklart får de utbilda sig till lärare om de vill, men jag rekommenderar det inte. Inte heller sjuksköterska. Det jag ser mina vänner utsättas för är skrämmande.

    Notera även att jag skrev att eleverna älskar mig. Jag är en av skolans mest omtyckta lärare, men det räcker inte för mig. Jag vill utmanas intellektuellt och efter 16 år är det dags med annan hjärngympa och ännu högre lön än det jag redan har.
  • Anonym (Dhm)
    Anonym (L) skrev 2020-09-26 14:12:07 följande:

    Som förälder förstår jag dig verkligen. Jag fattar inte hur lärarna står ut med både jobbiga elever och föräldrar. Jag lärde mitt barn att visa respekt för lärarna och den tid de lägger ner på att planera lektionerna men det verkar nästan suspekt för en del föräldrar.

    Jag har suttit på föräldramöten där föräldrarna beter sig som trotsiga barn och ifrågasätter allt läraren säger utan att fundera över vilket ansvar barnen och föräldrarna själva har för t.ex. stök i klassrummet. När jag påpekade att ordningen i klassrummet börjar i hemmet och att det talas för lite om hur barn ska bete sig mot lärarna såg de flesta andra föräldrar ut som fågelholkar. Egenansvar anyone?

    Jag funderade på att bli lärare själv ett tag men min mor som jobbade som lärare ett halvt liv avrådde mig. Hon ombildade sig för att hon inte orkade med sådant jag beskriver ovan.

    Däremot kan jag tänka mig att det är kul att jobba på en skola där ambitionsnivån är hög och ledningen vettig eller på en mysig liten byskola, även om de tyvärr försvinner i snabb takt.

    Heder åt alla lärare som orkar och trivs med sitt arbete men, som andra redan har påpekat, borde TS vikariera först. Jag gjorde det under en period i ett s.k. socialt utsatt område och det var tillräckligt för att få mig att tänka om.


    Tack!

    Och jag uppfostrar mina barn till detsamma. Om jag får samtal om att de beter sig illa eller mobbar andra, förstör lektioner? Nej. Självklart inte. Deras beteende bland andra människor är vi, deras föräldrar, ansvariga för.

    90% av eleverna heter sig exakt som de vet att de får göra för sina föräldrar.
  • Anonym (Dhm)
    Anonym (Trött) skrev 2020-09-26 18:18:18 följande:

    Jag har jobbat i skolan i över ett decennium. Legitimerad och behörig för alla årskurser och gymnasiet. Jag är fruktansvärt trött på skiten. Jobbar på grundskola just nu, dessutom i en förort med massor av problem och skolan är därefter men på de bättre skolorna jag jobbat på tidigare är det egentligen lite samma saker jag stör mig på.

    Man är lärare allra minst, man är polis, ordningsvakt, kurator, psykolog, städare, administratör och syndabock. Det är det man är och det förföljer en under dygnets alla timmar. Inget 7-16 och lönen är inte vad den bör vara med allt som ingår. Arbetslaget är splittrat och chefen förstår sig inte på vad vi lärare faktiskt ska jobba med. Dubbelarbete dignar jämt och ständigt över en till ingen nytta.

    Men prova om du vill, du kan ju ha tur på många fler sätt än vad jag har. Jag har bara blivit bitter genom åren och söker efter något annat ni. Vad vet jag inte ännu men jag vill bara bort.


    Om du kommer på något så hojta till!
Svar på tråden Arbeta som lärare