• Elvii91

    Påbörja fertilitetsutredning. Tips? Hur går det till m.m

    Hej!

    Jag hoppar gärna in här, hoppas det är ok :) Vore underbart skönt att ha några andra än sambon att bolla alla tankar med!

    Jag och min sambo ska på första mötet på vår utredning imorgon. Jag börjar bli lite nervös nu, samtidigt som jag tycker det ska bli skönt att få göra en utredning.

    Hur var erat första möte? Träffade ni läkare eller barnmorska? Vad pratade ni om?

  • Elvii91
    Cheneyney skrev 2020-09-24 18:41:42 följande:

    Kände som du, nervös, men lättad att det ÄNTLIGEN skulle hända något. Både jag och sambon började gråta av glädje när vi fick kallelsen, haha!

    Vi träffade en barnmorska på första besöket, togs blodprover, fick remisser för spermaprov osv. Är nog olika vad som händer. Undersökningen(och ev spolning) av mig skulle göras av en läkare på återbesöket när dem fått alla resultat.

    Det gör typ en hälsoundersökning, pratar igenom om ni dricker, tar mediciner osv osv. Vårt första besök gick väldigt lugnt och vi fick en fantastisk barnmorska som var lätt att prata med och få svar på frågor. :)


    Jaa, samma här. Och vi fick tid mycket snabbare än vad vi trodde, så det var väldigt skönt! Jag tror att både jag och min sambo varit oroliga för att det ska vara något fel men känns ändå som att det är bättre att veta än att inte veta.

    Okej, vi ska också träffa en barnmorska. Jag gillar att vara förberedd för såna här viktiga saker men jag känner mig väldigt oförberedd.. Jag kommer ofta på i efterhand ?det där borde jag ha frågat?, haha.

    Men när jag skrev upp oss för utredning så sa de att de ?På sin höjd tar blodprov?. Så jag antar att det inte blir någon undersökning denna gång.

    Åh, vad skönt med en bra barnmorska! Det känns som en väldigt viktig del i allt detta. Jag hoppas verkligen att vi får träffa en barnmorska som jag/vi kan känna oss trygga med.

    Jag kommer nog ha svårt att sova i natt av alla tankar som snurrar..
  • Elvii91
    Cheneyney skrev 2020-09-25 06:30:56 följande:

    Bättre att veta och kunna göra något åt det. Behöver ju heller inte vara något stort fel för att det ska hindra att ni blir gravida. :) eller inga fel alls!

    Det gör nog inget, där kommer ju alltid fler chanser att ställa frågor. Jag hade läst på så mycket under hela sommaren så jag hade faktiskt inte alltför mycket. Mest hur allt skulle gå till och eventuella utgångsscenarion.

    Ja, det känns nog som det viktigaste. Nästa gång får vi träffa läkare och jag hoppas denne är lika bra!

    Men försöker tänka att med tanke på vad dem jobbar med, att dem förhoppningsvis är förstående. Dem märker nog av ganska fort om det tär mycker på en psykiskt också.

    Lycka till idag, håller tummarna!


    Tack! Mötet gick bra. Barnmorskan var toppen, så skönt! De tog blodprov på mig och min sambo fick tid för att lämna spermaprov i slutet av oktober.

    Barnmorskan var också bombsäker på att jag har ägglossning som man ska eftersom jag vanligtvis har en så regelbunden cykel. Så hon tyckte jag skulle sluta helt med äl-test och tempning. Vad har ni fått för rekommendationer?

    Jag tycker det är skönt för att jag kan förbereda mig mentalt men det kanske stressar en ändå?

    Trots att mötet gick bra så blev jag väldigt känslosam efteråt. Jag har BIM idag så jag tror att min pms gjorde att jag var lite extra känslig. Inte fått min mens än, men jag tror att den kommer under dagen.

    När har du BIM?
  • Elvii91
    Jojjo87 skrev 2020-09-28 08:25:31 följande:

    Inte varit här på ett tag. Hur går det gör er andra?

    Jag inväntar mensen, hoppas på att den inte kommer men om den gör det så blir det spolning iaf :) bim om 6 dagar....


    Jag och min sambo var på vårt första möte och påbörjade vår utredning i fredags. Så nu har min sambo fått tid för att lämna spremaprov och sen inväntar vi kallelse till läkarundersökning.

    Jag inväntar också mensen, har BIM idag faktiskt. Än har den inte kommit men jag tror tyvärr att den gör det även om jag hoppas att det är vår tur att få plus denna gången!

    Jag håller tummarna för er också! Hoppas mensen håller sig borta.
  • Elvii91
    Cheneyney skrev 2020-09-28 18:47:49 följande:

    Vad skönt! Så viktigt att få en bra bm! Fick inte din partner lämna blodprov? Det fick min, testade för allt möjligt. Nu är iofs vi båda blodgivare och vet redan att vi inte har hiv och allt sådant då vi testats för det där :)

    Vi båda blev även testade för klamydia, så tyckte dem ändå var ganska noggranna.

    Men nu är det minsann i rullning!!

    Min sa att hon hoppades att jag redan slutat med testerna, haha. Hon trodde även jag hade regelbunden äl då allt tyder på det. Jag har testat ibland, och tempat lite med, men nu är det helt slut med det! :)

    Håller med dig om det mentala, men tror att det undermedvetet nog kan stressa kring äl. Sen är det ju såklart skönt att veta att mensen är på väg, men ja, svår avvägning... Brukar du stressas av det? Min tyckte absolut jag skulle sluta med det.

    Åh, vet känslan, blir likadan av min pms. Hoppas din mens inte kommer, men gör den det så fortsätter vi kämpa. Jag bruka säga till mig själv att det är ok att bryta ihop efter bim, sen tagga igång igen och kämpa vidare.

    Vet helt ärligt inte när jag har bim, haha! Har hållit mig från alla appar helt sen vi var på vårt besök, och jag fick min mens då på den dagen. Ganska säker på att jag har äl nu i dagarna, och vi ska iväg tors-sön, så får väl se vad vi lyckas få till :P


    Nej, min sambo behövde inte lämna blodprov och det lät inte som att han skulle få göra det. Kanske efter hans spermaprov, men inte innan.

    Ja, nu är det på rull, och det är skönt! Men allt känns ändå såå långt borta på något sätt.

    Okej, så dom sa samma till dig med äl-tester och så. Jag upplever inte att resten stressar mig. Men min bm sa ?Du vet när du har äl. Du vet?. Och till viss del har hon väl rätt för jag brukar bara behöva testa en dag och den dagen får jag alltid glad gubbe, så jag vet väl egentligen men testen är ändå en trygghet för att då vet jag exakt vilken dag mensen kommer sen. Men Jag har bestämt mig för att lyssna på bm och köra utan testen denna månad iaf.

    Mensen kom i tisdags, men jag kände mig faktiskt helt okej. Såklart lite besviken men hade inte väntat mig så mycket annat.

    Nu inväntar vi med spänning kallelse till läkaren inom tre månader men jag hoppas det går fortare än så. Tre månader går ju fort men blir ändå deppig när jag tänker på all väntetid som blir hela tiden. Mitt tålamod är kanske inte det bästa, haha.

    Hoppas ni får till det någon gång under äl även fast ni ska iväg! Jag håller tummarna för er!
  • Elvii91
    Jojjo87 skrev 2020-10-06 08:34:04 följande:

    Så kom mensen , två dagar senare än väntat så tankarna om graviditet hann börja och suddades bort lika fort....

    Men ringde till kliniken jag går till och fick tid för spolning nästa fredag 16/10 på cykel dag 11. Så får man hålla tummarna att det går bra.


    Åh, vad tråkigt. Typiskt liksom. Det blir ju så att man börjar hoppas och blir glad även om man försöker att inte springa iväg i tankarna men det är så svårt att begränsa.. Då får man deppa ihop när mensen kommer och sen ladda om igen.

    Skönt att du fick tid för spolning snabbt!! Jag håller tummarna!

    Hur länge har ni försökt?
  • Elvii91
    Jojjo87 skrev 2020-10-06 14:39:39 följande:

    Ja nu har jag iaf spolningen att se ? framemot? har läst om många som lyckas efter spolningen så får hoppas på att man är en av dom :)

    Vi är inne på vårat 15:e försök nu så börjar bli lite påfrestande nu att inget hände :/ hur länge har ni försökt?


    Ja, jag har också läst det! Håller verkligen tummarna för att det är eran tur nu!

    Okej. Vi är inne på vårt 13:e eller 14:e försök, vi började i augusti förra året. Ja, jag förstår. För oss har det inte hänt något, alltså vi har inte fått något plus alls, och det har satt igång tankeverksamheten hos oss båda här hemma.. Det känns iaf skönt att ha påbörjat utredning nu men just nu så väntar vi på att jag ska få tid för undersökning och att min sambo ska få lämna spermaprov. Så tiden går ohyggligt långsamt!!

    Har ni berättat för någon i er omgivning att ni försöker bli gravida/gör utredning?
  • Elvii91
    Jojjo87 skrev 2020-10-07 16:52:07 följande:

    Nä samma här, månad ut och in ingenting!! Min sambo har en dotter sen innan så jag känner väldigt mkt till och från att det är mig det är fel på. Men undersökningarna vi gjort visar än så länge att det inte finns några fel. Och då tänker jag att tänka om vi inte är ett dug kompatibla med varandra då?!? Vad sker då?

    Jag har berättat lite för min mamma och sen vet två kollegor. Men har inga vänner att prata om det med. Min närmaste är för upptagen med sitt just nu att det känns som att hon inte bryr sig!! Min sambo vill bara prata om det med mig och känner att det är för privat för att prata om det till andra.. har ni pratat om det till andra?


    Jag har samma tankar. Ingen av oss har barn sedan innan dock och jag har alltid haft en väldigt stor barnlängtan. Jag har också haft funderingar om det är fel på mig, så jag förstår vad du känner.. Det vore en stor sorg för mig om jag får reda på att jag inte kan bli gravid..

    Nu har jag kommit till en punkt då jag börjat ifrågasätta varför vi inte började tidigare vilket känns jobbigt för det går ju inte att påverka nu.. jag hade aldrig liksom tänkt att det skulle vara några större problem. Nu vet vi ju inte än vad utredningen kommer att visa, så det kanske inte är några problem utan att det bara tar tid.

    Ja, samma tanke har slagit mig - om att vi kanske inte är kompatibla. Jag vet inte vad som händer då.. Finns det ens sjukvård som kan hjälpa till med det? Jag har ingen aning.

    Jag har inte berättat för någon än, varken att vi försöker eller genomgår utredning. Jag är väldigt delad och vet inte om jag kommer tycka att det är skönt att berätta eller om jag kommer känna press av att andra vet om att vi försöker och sedan bli stressad av det..
  • Elvii91
    Cheneyney skrev 2020-10-06 21:35:41 följande:

    Ja, olika sjukhus kollar väl olika saker antar jag. Min ska göra spermaprov nummer 2 på torsdag, sen några veckors väntan på resultat och läkarbesök, spännande!

    Ja, testa kan man göra! Man känner ju sin kropp hyffsat eller alla dessa månader, och det är ju inte gratis heller!

    Hur är din sömn när du tempar? När jag närmar mig bim vaknar jag flera gånger per natt och tror jag ska tempa, händer endast när jag gör det så drar parallellen att det stressar iallafall mig ganska mycket. Lite skönt att bli tillsagd att sluta. Min partner vet aldrig när jag har äl, jag säger inget, då hade det nog inte gått för honom.

    Tråkigt, men känns nog mer okej nu eftersom man vet att man kommer få hjälp, och ta reda på om något är fel. Förhoppningsvis slipper ni vänta hela 3 månader utan blir kallade tidigare, det vore ju otroligt skönt!

    Ja, nu vet jag ju inte exakt när äl var, men misstänker vi trots allt fick till det iaf mer än en gång kring då. Vi har varit i princip helt nyktra snart 2 år(dricker iofs nästan aldrig ändå) , begränsat oss just ifall vi blir gravida. Den här helgen gjorde vi precis tvärtom och blev båda bubbelbad och lite god cider och öl.

    Man måste ju leva lite också :)


    Okej, vad skönt! Min ska lämna första provet om någon vecka och sedan ska det gå 2-3 månader innan han får lämna nästa prov. Känns som en så utdragen process. Men jag ska väl inte klaga för mycket för det är ju fantastiskt att få möjligheten att genomgå en utredning!

    Ja precis! Nej verkligen inte gratis! Haha.

    Jag sover bra och oftast hela nätterna oavsett om jag tempar eller inte. Ja men det är säkert så, att det stressar en utan att man riktigt vet om det.

    Min sambo ville först inte veta när jag hade äl för att det stressade honom. De senaste månaderna har han ändrat sig och han har insett att det tar längre tid än han trott och att han nu vill veta. Så nu delar vi liksom ansvaret att få till det när jag har äl, vilket jag tycker är väldigt skönt.

    Härligt att ni fick till det! Då finns det ju chans, jag håller tummarna!! Jag har inte äl förrän nästa vecka.

    Hos oss så har jag typ slutat med alkohol det senaste året, jag får typ dåligt samvete när jag dricker för att jag känner att det kan påverka. Min sambo har inte slutat helt men han väljer sina tillfällen på ett annat sätt än tidigare.

    Vad härligt det lät med bubbelbad! :) Det är ju precis som du säger, man måste leva lite också! Det gäller liksom att inte tappa bort sig själv och varann i allt detta. Det är jobbigt nog som det är, så det får liksom inte bara bli pekpinnar utan det måste få vara okej att unna sig också!
  • Elvii91
    Jojjo87 skrev 2020-10-08 12:45:09 följande:

    Jag känner att jag har 100 frågor att bomba min läkare med nu vid spolningen. Ja det är skönt att processen är igång men ändå står liksom tiden stilla. Tror den känslan kommer vara fram tills man får ett plus. Jag tror och hoppas ändå att det kommer att gå, jag lever lite på hoppet med att just vårat barn är svår bakat men kommer att bli helt fantastiskt när det väl sker :)

    Jag tyckte att det va rätt skönt att iaf berätta för mina två kollegor som står mig närmast. Just för att ha någon till att prata med men också att dom förstår mer varför man kanske är extre nere någon dag i månaden osv.

    Hur gamla är ni? Och vart har ni sökt hjälp om jag får fråga? :)


    Ja, så är det ju. Jag känner samma även om vi inte kommit lika långt i vår utredning som ni. Ja, jag försöker också att tänka att det är en fråga om när det blir ett plus och inte om det blir ett plus. Oftast är huvudet och hjärtat med på de tankebanorna men ibland orkar jag inte och kraschar.. oftast är det i samband med mens, antar att det kan vara lite hormoner och puttar mig över kanten..

    Ja, när vi väl får vårt plus så kommer det antagligen vara bästa ögonblicket i livet (hittills)!!

    Ja, det är sant! Jag kanske ska försöka berätta för någon men är rädd att allt blir så mycket mer på riktigt när jag sätter ord på det, om du förstår vad jag menar.

    Vi är 29 och 27 år gamla. Hur gamla är ni?

    Absolut, vi har sökt hjälp via regionen/landstinget i västmanland. Ni då?
Svar på tråden Påbörja fertilitetsutredning. Tips? Hur går det till m.m