• Bjoer

    Varför tar män till våld oftare än kvinnor?

    Anonym (hum) skrev 2020-09-15 14:39:32 följande:
    Varför kan män aldrig diskutera mäns våld mot kvinnor utan att skrika "kvinnor kan/gör också.."?
    Fast om frågeställningen implicerar något som inte är sant bör man väl korrigera frågeställningen innan man försöker svara på fråga, eller hur? Annars blir det liksom lite av "Varför slår du din fru?" till någon som inte slår sin fru.

    Jag är tämligen säker på att män inte använder mer våld än kvinnor, snarare mindre, men att när vi gör det så är det grövre och därför får värre konsekvenser.
  • Bjoer
    Anonym (hum) skrev 2020-09-15 15:02:57 följande:
    Fast frågeställningen är ju "varför tar män till våld oftare än kvinnor". Menar du att det är felaktigt? 
    Det är iaf. inte fastställt på något sätt. Då är det inte konstigt om man ifrågasätter frågeställningen. Att spekulera i varför de gör de oftare om de inte ens gör det oftare är ju helt meningslöst. Steg 1 är att fastställa att fenomenet existerar. Sen kan man börja undersöka orsakerna.
  • Bjoer
    pyssel skrev 2020-09-15 21:23:43 följande:
    Vad har gjort dig "säker på att män inte använder mer våld än kvinnor, snarare mindre"?
    Att kvinnligt våld mot manlig partner är accepterat av samhället i viss mån. Tänk dig själv hur olika reaktionerna är på en kvinna som bitchslappar en man och en man som gör det på en kvinna.
  • Bjoer
    Anonym (H) skrev 2020-09-16 10:14:41 följande:
    Jag säger inte att det är okej, men det är ändå skillnad på en "bitchslapp" och ett kraftigt slag. Mäns våld kan i värsta fall döda en annan människa, att kvinnor tar till så kraftigt våld är ytterst sällsynt.

    Dessutom är män starkare än kvinnor, kvinnor har inte samma chans att försvara sig mot en man som tvärtom.
    Visst och det var precis det jag skrev i mitt första inlägg. Att kvinnor troligen använder våld oftare men att konsekvenserna när män använder våld är värre.

    Men det innebär ju att frågeställningen i TS är inkorrekt, isf.
  • Bjoer
    Anonym (hum) skrev 2020-09-16 10:16:49 följande:
    Inget våld är okej. Absolut inte. Men mäns våld mot kvinnor ÄR ett större problem. Mäns våld mot kvinnor dödar. Åh det är ett stort problem att man aldrig kan diskutera mäns våld utan att män skriker "kvinnor då, kvinnor gör också". Man får aldrig lägga fokus på män och diskutera problemet utan att män ska skifta fokuset till att kvinnor också kan/gör.
    Men frågan handlar inte om vilket som är det största problemet, utan varför män tar till våld oftare. Om det är fel så är ju frågan meningslös, eller hur? Min invändning handlar inte om att "Amen, kvinnor då!?" utan att frågan i TS utgår från falska premisser.
  • Bjoer
    Anonym (H) skrev 2020-09-16 12:29:20 följande:
    Statistiskt sett använder män våld oftare än kvinnor.
    Det verkar inte så (när det gäller våld inom relationen).

    "New research from the Sahlgrenska Academy in Gothenburg shows that men are just as often, or maybe even more often, victims of domestic violence in relationships."

    https://sverigesradio.se/artikel/5667721

    "Since 1975, numerous other empirical studies have found evidence of gender symmetry in IPV. For example, in the United States, the National Comorbidity Study of 1990-1992 found 18.4% of men and 17.4% of women had experienced minor IPV, and 5.5% of men and 6.5% of women had experienced severe IPV.[46][47] In England and Wales, the 1995 "Home Office Research Study 191" found that in the twelve months prior to the survey, 4.2% of both men and woman between the ages of 16 and 59 had been assaulted by an intimate.[48] The Canadian General Social Survey of 2000 found that from 1994 to 1999, 4% of men and 4% of women had experienced IPV in a relationship in which they were still involved, 22% of men and 28% of women had experienced IPV in a relationship which had now ended, and 7% of men and 8% of women had experienced IPV across all relationships, past and present.[33] The 2005 Canadian General Social Survey, looking at the years 1999?2004 found similar data; 4% of men and 3% of women had experienced IPV in a relationship in which they were still involved, 16% of men and 21% of women had experienced IPV in a relationship which had now ended, and 6% of men and 7% of women had experienced IPV across all relationships, past and present.[34]"

    https://en.wikipedia.org/wiki/Domestic_violence_against_men
  • Bjoer
    pyssel skrev 2020-09-17 06:11:21 följande:
    Hur hänger attityder till kvinnors våld ihop med ditt påstående att män är mindre våldsamma än kvinnor?
    För att fenomen som är socialt accepterade kommer ske mer. Folk försöker i allmänhet låta bli att göra sådant som inte är accepterat.
    pyssel skrev 2020-09-17 06:14:14 följande:
    Varför tror du att män t.ex knuffar mindre? Vad är det som får dig att tro att män använder våld mer sällan och inte använder hela skalan?
    Det står ju i inlägget du citerade precis ovan och i den förklaring jag gör här ovan i det här inlägget. Jag har aldrig sagt att de inte använder hela skalan.
    pyssel skrev 2020-09-17 06:24:21 följande:
    Studierna i sig är inte kritiserade, men har sina svagheter då det är självrapportering, men artiklar om dem är. Studierna delar upp olika sorters våld men de flesta artiklar jag läst som kommenterar studierna rapporterar inte det sexuella våldet i nära relation, vilket studierna gör, som ger både en annan sammantagen bild av könsfördelning av våldet och en annan bild av "likheten".
    Japp, sexuellt våld är överrepresenterat bland män och det räknas inte i många av de här studierna eftersom det inte är det de försöker mäta. En annan kritik av självrapportering är också att socialt accepterat våld troligen inte rapporteras. Dvs, om en kvinna slår sin partner och båda anser att det "Är ok." eftersom det är socialt accepterat så kommer det nog inte rapporteras.
  • Bjoer
    Anonym (Bitter sanning) skrev 2020-09-17 14:42:04 följande:
    Tja, en bra början är väl att undvika män som ser ut såhär. 
    Du menar att tatuerade män som gymmar är överrepresenterade när det gäller våld mot partner till en sådan grad att man ska undvika alla? Källa?
  • Bjoer
    Anonym (Bitter sanning) skrev 2020-09-17 16:17:02 följande:
    Nej,men man bör kanske undvika dom med lång historia av att misshandla kvinnor?
    Det finns lika många män med den historien som det finns kvinnor som väljer att titta bort. 
    Kanske bör kvinnor ha lite damage control?
    Och hur ska du får reda på den historian? Tror du män skryter om hur de slår sin tidigare partner till potentiella nya partners?
  • Bjoer
    Anonym (sådär) skrev 2020-09-17 16:34:34 följande:
    Förmodligen inte, dock behöver ju inte personen gå omkring med en t-shirt som det står "kvinnomisshandlare" på för att man kanske ska ana att detta är nog bäst att undvika... den där gulliga killen som dessutom är gängledare borde ju få någon varningsklocka att ringa?
    Alltså, no offence, men du verkar ha en väldigt naiv och stereotyp bild av vem en kvinnomisshandlare är. Verkligheten är mycket mer nyanserad än så.
Svar på tråden Varför tar män till våld oftare än kvinnor?