• Anonym (Ja)

    Varför är surrogatmödraskap så dyrt och inte lagligt i Sverige?

    Anonym (K) skrev 2020-10-07 15:21:56 följande:

    Jag tycker att surrogatmödraskap borde vara lagligt i Sverige, men då utan ersättning. Risken är just att man betalar svart för det under bordet, men om det sköts via vårdföretag som förmedlar kontakterna så borde det gå att komma förbi den biten.


    Exakt så.

    Surrogatmamman ska få betalt i de former inom de medicinska , all vård hon behöver under och efter graviditet.

    Blir hon sjukskriven från jobb pga exemplevis foglossning / illamående eller annat så ska hon få ersättning för inkomstbortfall men man ska inte betala en surrogatmamma 500.000kr för att genomgå detta.

    Hon ska av fri vilja hjälpa barnlös familj/kvinna men självklart bli ersatt om det tillfaller komplikationer.
  • Anonym (Ja)
    viseversa skrev 2020-10-07 19:08:37 följande:

    ja det är samma sak som prostitution. Man köper och utnyttjar en annan människas kropp för sin eget ego. Tycler du ska läsa på lite själv. Se dokumentärer om detta hur bla fattiga kvinnir i indien utnyttjas för att föra andras barn. Du tänker bara på dig själv. Hoppas ALDRIG surrugat blir lagligt någonsinn. Och ja skaffa hund istället eller lev utan barn om du inte kan få barn genom din egen kropp. Det är den hårda sanningen. Det är inte andras ansvar att bära och föda dig ett barn ts. 

    .


    Många kvinnor blir utnyttjade för surrogat och det är skamligt och fel. Det tycker nog alla, oavsett vart man står i denna fråga.

    Men nu finns det kvinnor som själva vill ställa upp att bära andras barn. Det är ändå rätt känt vid detta lag. Vill man som kvinna ställa upp med sin kropp för att hjälpa en/flera barnlösa människor så är det upp till den kvinnan och jag personligen anser inte att det är en form av prostitution då en människa gör det frivilligt.

    Nu brukar jag läsa dina inlägg och jag vet att du har barn, kommer dock inte ihåg hur många men du och jag (har barn) tillhör den lyckliga skara som kan bli gravida och föda våra barn. Vi kommer aldrig förstå hur ofrivilligt barnlösa känner sig och oavsett vad du tycker om saken så är surrogat lagligt i flera länder. Tyvärr blir många utnyttjade, men folk blir utnyttjade dagligen på alla möjliga sätt och vis. Oerhört tragiskt .

    Tycker dock att dina ord är lite väl hårda mot en människa som kanske vill ha barn mer än livet själv. Så du får absolut ha din åsikt men från en mamma till en annan mamma - det gör ont i mitt hjärta att läsa att du tycker människan i fråga ska skaffa hund då hen inte kan få barn på eget bevåg. Skriv hellre ingenting om den saken men återigen - ha gärna din åsikt gällande surrogat.

    Personligen är jag för om den bärande kvinnan i fråga vill av egen sak.

    Och den kvinnan som bär ska heller inte dömas för sin sak.
  • Anonym (Ja)
    Törstiga tuppen skrev 2020-10-07 20:16:25 följande:

    IVF skadar ingen annan människa och kan därför inte jämföras. Resten av det du skriver är skitsnack. 


    Gällande IVF så anser jag personligen att barnet i fråga ska få veta vem fadern är.

    Det kan inte (enligt mig) jämföras med surrogat men jag anser att det är en självisk tanke att skaffa ett barn på eget bevåg där man inte låter barnet känna till sitt biologiska ursprung.

    Vissa kanske inte lider av det, men andra kanske gör det (tänker då på barnen i fråga)
  • Anonym (Ja)
    Limeblad skrev 2020-10-07 20:08:40 följande:

    När jag googlar och läser om ryska surrogatmammor läser jag att det är kvinnor med låg till medel inkomst med barn som behöver försörjas. Jag tror du bara försöker rättfärdiga din starka vilja att få barn.


    Finns många kvinnor som blir utnyttjade till surrogat men det finns även kvinnor som gör det av fri vilja.

    Sen gäller det bara att hitta kvinnan som vill av fri vilja och som inte gör det för att hon måste
  • Anonym (Ja)
    Bunny on speed skrev 2020-10-07 21:05:52 följande:

    Blandar du här ihop ivf med att ensamstående kvinnor skaffar barn (genom inseminering eller just ivf då)?


    Inseminering där man använder sig av donator, par som ensamstående.
  • Anonym (Ja)
    Limeblad skrev 2020-10-07 21:28:55 följande:

    Må så vara men har svårt att tro att det gäller majoriteten av ryska och ukrainska surrogater.


    Nämner inget antal, säger bara att det finns kvinnor som vill ställa upp frivilligt

    Om det sen är mer eller mindre vet jag inte
  • Anonym (Ja)
    Limeblad skrev 2020-10-07 21:52:57 följande:

    Förstår inte riktigt vad det har att göra med min kommentar till ts påstående att det inte är fattiga människor som är surrogater.


    Det har att göra med att det finns många fattiga som blir utnyttjade som surrogat men det finns även kvinnor som vill ställa upp av egen vilja.

    Att det alltså stämmer det du säger men jag menar även på att det finns kvinnor som vill.

    Du menade sedan på att fler kanske blir utnyttjade och jag svarar vara att jag inte vet om det stämmer då jag inte vet hur många som blir utnyttjade.
  • Anonym (Ja)
    mari123 skrev 2020-10-08 06:01:11 följande:

    FAST det finns ju så många barn som har kända "pappor" som de aldrig träffar. "Pappor" som aldrig brytt sig i dem. Är väl "värre", kan jag tänka, att bli bortvald på det sättet än att man får veta att "pappa" är en spermadonator. KANSKE skulle han ha älskat mig och så kan man ha den tanken.


    Enligt min åsikt är det värre att inte veta alls. Även om en mamma/pappa väljer bort dig som barn så vet man iallafall om sitt biologiska ursprung. Du kan kontakta släkt på mamman/pappans sida.

    Min pappa valde bort mig men när jag blev äldre så kunde jag ta kontakt med mina syskon på hans sida och farmor. Utan min vetskap om mitt ursprung så hade jag aldrig haft dom i mitt liv.

    Jag Harvard ledsen som yngre över att pappa inte älskade mig men är ändå tacksam över strö jag vet vem han var för annars hade jag inte vetat om min släkt.

    Tänk dig själv att gå med vetskapen om att du kanske har 12 syskon någonstans i Sverige eller utomlands. Jag hade velat veta. Jag hade känt en viss saknad. Men så ser jag på det. Kan ha att göra med min historik..
  • Anonym (Ja)
    Bunny on speed skrev 2020-10-08 07:42:50 följande:

    Varför gör du den kopplingen? Det är ju inte definitionen av ivf.


    Du kan fortfarande ha ett donerat ägg eller spermie vid IVF.

    Sen är det inte definitionen av det men det utesluter inte att det används okänd donator vid IVF.
  • Anonym (Ja)
    mari123 skrev 2020-10-08 06:54:47 följande:

    Ja din historik är din (värd all respekt) och alla har vi vår egen. Min är att jag nu som 65-åring tog mig modet att ringa min "pappa" och fråga. VARFÖR har du alltid hatat mig....-"Är det för att jag är så ful"? Han svarade "jag vet inte".


    Tråkigt. Beklagar. Att man som barn (oavsett ålder så är man ju barn till någon) ens ska behöva fråga varför ens förälder inte vill ha en. Min pappa blev arg när jag tog upp kontakten med mina syskon och farmor.

    Men du kunde fortfarande ringa din pappa och fråga. Och jag kunde fortfarande få kontakt med mina syskon och farmor.

    Jag anser att man ska få känna till sitt ursprung.

    Jag har många adopterade vänner och några av vännerna har haft och/eller har fortfarande stora problem med att inte veta sitt ursprung.

    Dom flesta lägger inte så stor tanke på det då deras adoptivföräldrar är deras ända föräldrar men några stycken har/haft mycket svårt kring detta.
Svar på tråden Varför är surrogatmödraskap så dyrt och inte lagligt i Sverige?