• Sat 10 Oct 2020 09:02
    2143 visningar
    43 svar
    43
    2143

    Hur resonerar ni som inte vill att era barn ska hålla på med idrott på fritiden?

    Sven19 skrev 2020-10-08 08:28:34 följande:

    Läste tråden om vad fritidsaktiviteter som man hade som barn byter när man är vuxen.

    Blev nyfiken på hur ni som har barn som inte är med i någon idrottsförening eller kultur aktivitet resonerar.

    Tycker ni inte att det är viktigt eller är det för att barnen inte vill?


    När ungarna var yngre handlade det om att vi varken hade råd eller energi till det. När de började förskoleklass så fick de börja i en gratis barnkör och det var så smidigt att de hämtades på skolan av kantorn, gick tillsammans till församlingshemmet och hämtades sedan av föräldrarna där. 

    Jag har noll intresse och energi till att engagera mig i en fritidsaktivitet som jag inte valt själv. Att se till att de kommer dit och hem är ok, men inte mer än så och inte flera gånger i veckan. Nu har 10-åringen börjat spela elgitarr direkt efter skolan en gång i veckan. Hon går direkt från sista lektionen till musiksalen på skolan och sedan hem efteråt. 11-åringen går på drama i staden 1 mil bort så jag och maken turas om att skjutsa dit henne vilket är helt ok, jag brukar fika med en kompis som bor där under tiden.

    Jag höll själv på med hästar från 6 års ålder och minns hur mycket min mamma skjutsade mig, var med i stallet och på småtävlingar, uppvisningar, satt med på lektionerna ibland för att det inte var lönt att köra hem...fick moppe när jag var 15 för att kunna sköta det själv. Hade aldrig orkat engagera mig som hon gjorde.
  • Sat 10 Oct 2020 09:33
    #23
    AnnaSturesson skrev 2020-10-10 09:17:21 följande:
    Tack kul att höra. Det finns ju mellanting mellan ridning och hästar som troligtvis är det dyraste och mest krävande fritidsaktiviteterna som man kan hålla på med och att inte göra någonting.

    Skulle inte heller ha låtit mina barn börja med ridning.
    Jag har vänner som har barn som håller på med bland annat fotboll, hockey och innebandy och det verkar vara precis lika krävande som hästarna. Inte nödvändigtvis ur ekonomisk synvinkel. Träning flera dagar i veckan, matcher på helgerna, sälja lotter eller annat skit på fritiden, tvätta träningskläder mm... En del av mig är fortfarande hästtokig och hade älskat om ungarna började rida vilket vi skulle ha råd med idag, men jag hade aldrig orkat engagera mig som min egen mamma gjorde. Nu är ungarna så pass stora att de hade kunnat rodda mycket själva men har inte visat intresse av någon sport. Beror säkert mycket på min och makens totala ointresse. Drama och elgitarr en gång i veckan/barn känns perfekt för oss just nu, vi har pratat om att låta dem välja en aktivitet till efter nästa sommar då det gått ett år. Kulturskolan har massor av kurser och många av dem under skoltid eller direkt efteråt. 
  • Sat 10 Oct 2020 11:36
    #26
    snöblask skrev 2020-10-10 11:11:02 följande:
    Tänker du aldrig på vad Din idrott givit dig och vill ge dina barn samma? Vi är en sådan familj som har många aktiviteter och ibland drömmer jag om ett enklare liv. Samtidigt har våra barn hela sina liv i sina aktiviteter och klättrar på väggarna de lediga dagarna. Vi är engagerade men egentligen bara i den utsträckningen att vi skjutsar mycket och tittar på matcher. Inga lottoförsäljningar eller cafepass. Vi kanske har haft tur med våra föreningar.
    Klart jag tänker på det. Men känner inte nödvändigtvis att jag vill ge mina barn samma upplevelse, nej. Att hålla på med hästar lärde mig respekt för djur, ansvarstagande, motion och glädje. Detta får mina barn med sig i andra former i livet istället för i en och samma aktivitet. Vi spenderar mycket tid tillsammans som en familj vilket vi alla trivs med. Hade vi börjat flänga runt på massor av aktiviteter varje vecka så hade iallafall jag inte haft energi till att umgås på det sätt vi gör idag. Är vi lediga en dag så kan vi alla koppla av och pyssla med det vi känner för, ingen är rastlös. Det är otroligt skönt. Att klättra på väggarna av en ledig dag låter stressande för mig.
Svar på tråden Hur resonerar ni som inte vill att era barn ska hålla på med idrott på fritiden?